Ένας από τους τελευταίους εμβληματικούς και οραματιστές επιχειρηματίες της χώρας, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έφυγε σήμερα από την ζωή, αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο επιχειρηματικό και κοινωνικό έργο.
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν ο άνθρωπος των μεγάλων deal, ο άνθρωπος που κατόρθωσε να κρατήσει ενωμένη την οικογένεια, ο άνθρωπος που λειτουργούσε ταυτόχρονα με την λογική και με το συναίσθημα. Παρά την μεγάλη του επιχειρηματική επιρροή και επιτυχία, επιδίωξε ελάχιστα έως καθόλου την προβολή.
Επιχειρηματικά ο Όμιλος Βαρδινογιάννη δραστηριοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες, σε μία μεγάλη γκάμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και σχεδόν πάντα με επιτυχία. Από το 1972 ο Βαρδής Βαρδινογιάννης διηύθυνε έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, έχοντας δημιουργήσει ένα διεθνές φάσμα δραστηριοτήτων από τον πετρελαϊκό, τον εφοπλιστικό, τον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό χώρο καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι σημαντικότερες εξ αυτών ήταν οι Motor Oil, Optima bank, Vegas Oil and Gas (Αίγυπτος), Avin Oil, Τράπεζα Πειραιώς, ANEK Lines, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Star Channel, Alpha TV, NJV Athens Plaza, AVE Group of Companies, Odeon, κ.ά. Ναυαρχίδα του ομίλου θεωρείται η μονάδα των διυλιστηρίων της Motor Oil Ελλάς.
Σταθμός το deal με την Aramco
Το 1996 θεωρείται χρονιά-σταθμός στην ιστορία του ομίλου της Motor Oil, όταν, μέσω στρατηγικής συμφωνίας με τον Σαουδαραβικό κολοσσό Saudi Aramco, που απέκτησε το 50% των μετοχών της εταιρείας, πέτυχε ένα τεράστιο βήμα ώστε να αποτελέσει υπερσύγχρονη ενεργειακή εγκατάσταση υψηλών προδιαγραφών. To 2005 η οικογένεια Βαρδινογιάννη απέκτησε το ποσοστό που κατείχαν οι Άραβες της Aramco στην Motor και από τότε τα μεγέθη της εταιρίας πραγματικά απογειώθηκαν. Η Motor Oil συνέχισε έτσι ακόμη πιο ισχυρά να διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την ελληνική οικονομία, μέσω εξαγωγών σε πάνω από 75 χώρες, περισσότερων από 3.000 χιλιάδων καλά αμειβόμενων μόνιμων θέσεων εργασίας και συνεχών επενδύσεων. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του έφτασε τα 2,3 δισ. δολάρια, και συγκαταλεγόταν στη λίστα των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως.
Η επιρροή του υπερέβαινε τα εθνικά όρια, καθώς είχε χτίσει ισχυρές σχέσεις με προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, όπως η οικογένεια Κένεντι, προβάλλοντας την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό. Η επιχειρηματική του διαδρομή είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία μιας μεγάλης οικονομικής αυτοκρατορίας, την οποία ξεκίνησε ο αδελφός του, Νίκος, και συνέχισε ο ίδιος, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της Motor Oil. Κάτω από την ηγεσία του, η Motor Oil μεταμορφώθηκε σε έναν ισχυρό παίκτη στον τομέα της ενέργειας και των διυλιστηρίων, ενώ ο Όμιλος Βαρδινογιάννη επεκτάθηκε σε ποικίλους τομείς, όπως η ναυτιλία, ο τραπεζικός τομέας, τα μέσα ενημέρωσης και ο ξενοδοχειακός κλάδος.
Δραστηριότητα στα ΜΜΕ
Η δραστηριότητα του Βαρδή Βαρδινογιάννη στο χώρο των ΜΜΕ ήταν να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 1980, αλλά ο αιφνίδιος θάνατος του Νάσου Μπότση, τότε ιδιοκτήτη της Απογευματινής – υπήρχε σχετική συμφωνία – άλλαξε τα σχέδια. Εν τέλει το πρώτο βήμα έγινε το 1982, όταν αποκτήθηκε η «Μεσημβρινή». Εφημερίδα που έμεινε στα περίπτερα μέχρι το καλοκαίρι του 1994. Παράλληλα όλα αυτά και με τη δημιουργία μεγάλης εκτυπωτικής μονάδας στον Περισσό. Το 1989 ήρθε η ώρα των ιδιωτικών καναλιών και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν ένας τους γεννήτορες του Mega Chanel. Μαζί με τους εκδότες Χρήστο Λαμπράκη, Γιώργο Μπόμπολα, Αριστείδη Αλαφούζο και Χρήστο Τεγόπουλο. Η εταιρεία του καναλιού μπήκε το 1994 στο χρηματιστήριο, αλλά μετέπειτα, στα σκληρά χρόνια της οικονομικής κρίσης, τα προβλήματα τη γονάτισαν. Με αποτέλεσμα να κλείσει το 2016. Το 1993 με πρωτοβουλία του Θόδωρου Βαρδινογιάννη και υπό την αιγίδα του Βαρδή στήνεται το Star Chanel. Ενώ στα τέλη του 2019 στον έλεγχο του επιχειρηματικού Ομίλου πέρασε και το κανάλι του Alpha, του οποίου αργότερα εκχωρήθηκε το 50% της συμμετοχής.
Με πηδαλιούχο τον Βαρδή Βαρδινογιάννη η επιχειρηματική οικογένεια στράφηκε και στον χώρο των τραπεζών. Το 1988 αποκτάται από την Εθνική η «κοιμώμενη» άδεια της Xios Bank. Η τράπεζα αναπτύσσεται, μπαίνει στο χρηματιστήριο το 1997 και το έτος 2000 απορροφάται από την Πειραιώς, στην οποία μέσω αυτής της κίνησης η πλευρά Βαρδινογιάννη γίνεται μέτοχος με 9,8%. Στην πορεία των χρόνων και λόγω των διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων το ποσοστό αυτό έσβησε. Ώσπου το 2019 αποκτήθηκε η νέα έκφραση στον τραπεζικό τομέα. Καθώς η αρχική εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, αποτέλεσε το προοίμιο για τη δημιουργία της Optima Bank.
Το κεφάλαιο Παναθηναϊκός
Στις 17 Ιουλίου 1979, η οικογένεια Βαρδινογιάννη απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για τον σύλλογο. Κατά τη διάρκεια της διοίκησής του, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε έξι πρωταθλήματα, εννέα Κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ. Επιπλέον, η ομάδα σημείωσε σημαντικές ευρωπαϊκές πορείες, με αποκορύφωμα την παρουσία της στους ημιτελικούς του Champions League το 1996. Ο Β. Βαρδινογιάννης επένδυσε στην ανάπτυξη των υποδομών του συλλόγου, δημιουργώντας το προπονητικό κέντρο της Παιανίας και οργανώνοντας τις ακαδημίες, συμβάλοντας στην ανάδειξη νέων ταλέντων. Η διοίκησή του χαρακτηρίστηκε από σταθερότητα και επαγγελματισμό, αν και υπήρξαν και περίοδοι έντονης κριτικής από μερίδα φιλάθλων. Το 2012, η οικογένεια Βαρδινογιάννη αποχώρησε από τη διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κλείνοντας έναν κύκλο 32 ετών.
Διαβάστε επίσης:
Η IKEA υποδέχεται το κατάστημα Πλαίσιο στο Εμπορικό Πάρκο Αεροδρομίου
Σε κοινοπραξία με επικεφαλής τον Όμιλο AKTOR το έργο για τις «έξυπνες» κάμερες της Αττικής