0 1 min 2 ημέρες
Επίδειξη ισχύος από Κίνα και Ρωσία: Kοινή παρουσίαση των μαχητικών stealth - Αλλάζει ο μάχη των αιθέρων
H πρόοδος της Κίνας στις στρατιωτικές και αεροναυτικές τεχνολογίες προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ.

Μπορεί οι ΗΠΑ να είχαν διαχρονικά την αεροπορική υπεροχή σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες του πλανήτη, ωστόσο την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024 η Κίνα, σε συνεργασία με τη σύμμαχο Ρωσία, θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στον πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Αεροπορίας & Αεροδιαστημικής στη Ζουχάι, στη νότια Κίνα, έκανε τα επίσημα αποκαλυπτήριά του το μαχητικό stealth J-35A, το οποίο αποτελεί το τελευταίο της δημιούργημα στον τομέα της αεροναυπηγικής.

Δεν χρειάστηκε να δώσει… μπόλικη γεύση από το νέο του «στολίδι». Το Πεκίνο περιορίστηκε σε μια 5λεπτη επίδειξη, του αεροσκάφους που θέλει να προσπεράσει το αμερικανικό F-35, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή και ενώ η Ουάσιγκτον έχει ταχθεί -υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν τουλάχιστον- ανοικτά υπέρ της Ταϊβάν.

{https://www.youtube.com/watch?v=emyAyT4APSg}

Αν και οι λεπτομέρειες σχετικά με την απόδοση του J-35 είναι περιορισμένες, οι αναλυτές ανέφεραν ότι η επίδειξή του σηματοδότησε ένα κρίσιμο βήμα στις προσπάθειες της Κίνας να εκσυγχρονίσει την Πολεμική Αεροπορία της και γενικότερα τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να σηματοδοτεί μια κίνηση με την οποία επιχειρεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Για να σταλεί ακόμη πιο σαφές το μήνυμα, στην ίδια έκθεση παρουσιάστηκε και το ρωσικό Su-57, το stealth μαχητικό που κατασκευάζει η Μόσχα -και το οποίο, προφανώς, δεν πήγε… μόνο του στη Ζουχάι, αλλά έπειτα από συνεννόηση των δύο χωρών, που έχουν ενδυναμώσει τη συμμαχία τους ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

rosiko-su-57-stealth-maxitiko-stin-kina_87da2.jpg

Το ρωσικό stealth μαχητικό Su-57

Κίνα: Η μόνη χώρα μαζί με τις ΗΠΑ που έχουν δύο stealth μαχητικά

Η φετινή αεροπορική έκθεση σχεδιάστηκε για να στείλει «το μήνυμα ότι (οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας) είναι ισοδύναμες με των Ηνωμένων Πολιτειών και της υπόλοιπης Δύσης», δήλωσε ο Καρλ Σούστερ (Carl Schuster), στρατιωτικός αναλυτής και πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης του Ειρηνικού των ΗΠΑ.

«Οι δυνάμεις των ΗΠΑ απόλαυσαν… αεροπορική υπεροχή σε κάθε σύγκρουση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αύξηση της αεροπορικής δύναμης της Κίνας αμφισβητεί αυτό το πλέον παραδοσιακό δυτικό πλεονέκτημα», πρόσθεσε.

Πλέον, στο συμπέρασμα αυτό συγκλίνουν και τα… μαθηματικά. Με τη δημιουργία του J-35, η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες που μπορούν να παράγουν περισσότερες από μία σειρές μαχητικών stealth. Είναι επίσης η μόνη χώρα που παράγει ενεργά δύο σειρές, αφού οι Αμερικανοί σταμάτησαν την παραγωγή του F-22 Raptor.

kina-aeroskafos--stealth-sj35_02_c045d.jpg

Το stealth μαχητικό J-35 της Κίνας

Μεταξύ των αεροσκαφών stealth, υπάρχουν επίσης βομβαρδιστικά όπως τα αμερικανικά B-2 Spirit και B-21 Raider και μια σειρά από drones. Στη Ζουχάι η Κίνα αποκάλυψε και ένα ανασχεδιασμένο drone της, το CH-7.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Σούστερ εκτίμησε ακόμη ότι το πρώτο από τα J-35 θα συμμετείχε στις επιχειρησιακές ασκήσεις της Κινεζικής Αεροπορίας τον Μάρτιο του 2026.

Με δυνατότητες χτυπήματος αέρος-εδάφους και αέρος-αέρος και δυνατότητα απογείωσης από αεροπλανοφόρα, η σειρά J-35 έχει σχεδιαστεί για να ανταγωνιστεί τη σειρά stealth F-35 των ΗΠΑ, δήλωσε ο Νι Λειόνγκ (Ni Lexiong), αναλυτής και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, το Πεκίνο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει μια έκδοση που να μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα, όπως μπορεί να κάνει το F-35B.

kina-aeroskafos-stealth-j20_e5319.jpg

Το stealth μαχητικό J-20 της Κίνας

Βέβαια, και μόνο η αναφορά ενός τέτοιου… μειονεκτήματος, κάνει τους καχύποπτους να προβλέπουν πως κάτι τέτοιο δεν θα αργήσει -εάν δεν έχει ήδη συμβεί.

Η αεροπορική ανάπτυξη της Κίνας φέρνει ανησυχία στις ΗΠΑ

Μόλις τον περασμένο μήνα, δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, ο Ρότζερ Γουίκερ και ο Έρικ Σμιτ, προειδοποίησαν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας βρίσκονται «στο κατώφλι των αεροπορικών ικανοτήτων που αλλάζουν τον κόσμο» και πρόσθεσαν πως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θεωρούσε την υπεροχή της ως δεδομένη».

Υποστήριξαν ακόμη ότι, καθώς η Κίνα συνεχίζει τις στρατιωτικές της προόδους, οι ΗΠΑ μπορεί να δυσκολευτούν σε μια πιθανή μελλοντική μάχη. «Εάν ξεσπάσει σύγκρουση», σημείωσαν, οι δυνάμεις του Πεκίνου μπορεί να είναι σε θέση να «χτυπήσουν τις βάσεις μας με πυραύλους» και «να κρατήσουν μακριά τα αεροσκάφη μας».

Όπως αναφέρει το Business Insider, οι στρατιωτικές φιλοδοξίες του Πεκίνου βρίσκονται στο… ραντάρ της Ουάσιγκτον εδώ και χρόνια, με το Πεντάγωνο να να προετοιμάζεται για την πιθανότητα σύγκρουσης με την Κίνα στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με κινεζικά κυβερνητικά έγγραφα που έφτασαν στην κατοχή του Associated Press, η Κίνα έχει κατασκευάσει και ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας είναι ήδη το μεγαλύτερο στον κόσμο αριθμητικά και εκσυγχρονίζεται ταχύτατα. Η προσθήκη πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων στον στόλο της, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των φιλοδοξιών της να γίνει κυρίαρχη χώρα στα «γαλάζια νερά», ικανή να επιχειρεί σε θάλασσες μακριά από τα σύνορά της, σε μια αυξανόμενη παγκόσμια πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.