Τις δηλώσεις του Νίκου Ταχιάου περί αττικόψαρου και πλημμυρών σχολίασε σκωπτικά με ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά. «Η κυβέρνηση που έχει απεντάξει αντιπλημμυρικά από το ταμείο ανάπτυξης βρίσκει νέες γελοίες δικαιολογίες: Αν στην επόμενη καταιγίδα πνιγεί η Αττική, την ευθύνη θα έχει το… αττικόψαρο», τονίζει η Νέα Αριστερά, με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Μεταφορών, Ν. Ταχιάου, ο οποίος υποστήριξε ότι «τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει επειδή το αττικόψαρο μπλοκάρει τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».
«Θα ήταν για γέλια, αν δεν μιλούσαμε για την ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Τώρα είναι απλώς εξοργιστικό. Ο κ. Ταχιάος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η πενταετής καθυστέρηση στα αντιπλημμυρικά έργα του Φαλήρου, οι 4.500 τόνοι μπάζα στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού και τα μπαζωμένα ή χτισμένα ρέματα δεν οφείλονται στο αττικόψαρο ούτε στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό», τονίζει η Νέα Αριστερά.
Καλεί τον υφυπουργό να μιλήσει για την πραγματική αιτία για την οποία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έκοψε τη χρηματοδότηση. «Αντί να ψάχνουν ευθύνες σε ψάρια, ρακούν, γάτες ή άλλα ζώα, καλό ας φροντίσουν στην κυβέρνηση να εκπονήσουν και να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής που βρίσκεται ανοχύρωτη μπροστά στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης καλοκαίρι και χειμώνα», προσθέτει η ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ερωτηθείς σχετικά, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος δήλωσε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική «τρέχουν», ωστόσο η παρέμβαση στον Ερασίνο έχει σταματήσει, διότι έχει «παγώσει» η χορήγηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς υπήρξαν καταγγελίες ότι μεταξύ των άλλων κινδυνεύει και το αττικόψαρο, για το οποίο χρειάζεται ειδική οικολογική μελέτη.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός, για το ζήτημα έχουν γίνει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ οι καταγγελίες έχουν φτάσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Ταχιάος επεσήμανε ότι υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τόνισε ότι «πρέπει να λάβουμε αποφάσεις οι οποίες έως έναν βαθμό θα αλλοιώσουν αυτό που θεωρούμε ως δεδομένο φυσικό τοπίο, αλλά θα γίνει προς όφελος των κατοίκων, κυρίως για την ασφάλειά τους».
Ερωτηθείς σχετικά –και στον απόηχο των φονικών πλημμυρών στη Βαλένθια της Ισπανίας- ο κ. Ταχιάος τόνισε ότι η καθυστέρηση του έργου δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνη, ωστόσο προκύπτουν ζητήματα καθώς «όταν έχεις εργολάβο και έχεις καθυστερήσεις, δημιουργούνται απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν».