Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί και έχει εκφράσει «ενδιαφέρον» σχετικά με δύο σημεία του λεγόμενου «σχεδίου νίκης» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Στο Κίεβο προκλήθηκε ανησυχία με την πρόσφατη τοποθέτηση ενός συμβούλου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που υποστήριξε ότι «η Ουκρανία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ειρήνη και όχι στα χαμένα εδάφη», ωστόσο δημοσίευμα των Financial Times υποστηρίζει ότι ο Τραμπ έχει εκφράσει «ενδιαφέρον» σχετικά με σημεία του λεγόμενου «σχεδίου νίκης» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Τimes, οι ουκρανικές αρχές επεξεργάζονταν το «σχέδιο νίκης» τους, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το σχέδιο αναπτύχθηκε σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τον Τραμπ, ο οποίος πιέζει για την απομάκρυνση της Ουκρανίας και τον πρόωρο τερματισμό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων Ρεπουμπλικανών, προσέφεραν συμβουλές για το πώς να διαμορφωθούν καλύτερα οι προτάσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο Τραμπ θα συνεργαστεί στενά με το Κίεβο και όχι να περικόψει την κρίσιμη βοήθεια προς την Ουκρανία, δήλωσαν Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Στο προαναφερθέν «σχέδιο νίκης», δύο προτάσεις έχουν προετοιμαστεί ειδικά για τον Τραμπ. Η πρώτη είναι η αντικατάσταση ορισμένων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη με ουκρανικά μετά το τέλος του πολέμου. Και δεύτερον, η Ουκρανία θα μοιραστεί τους σημαντικότερους φυσικούς της πόρους με τους δυτικούς εταίρους. Η δεύτερη πρόταση, σύμφωνα με τους FT, συντάχθηκε από το γραφείο του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε παρουσιάσει τις δύο προαναφερθείσες προτάσεις στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Και μια πηγή των FT με γνώση αυτής της συνάντησης δήλωσε ότι ο Τραμπ ενδιαφέρθηκε για αυτές τις προτάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι πριν τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει ότι αν εκλεγεί θα τερματίσει μέσα σε ένα 24ωρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, πριν καν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου του 2025.
Η Μόσχα προετοιμάζει επίθεση στο νότιο μέτωπο εκτιμά το Κίεβο
Η Ρωσία ενίσχυσε τη στρατιωτική της δύναμη και κλιμάκωσε τους βομβαρδισμούς της προετοιμάζοντας επίθεση στο νότιο μέτωπο, όπου οι θέσεις έχουν μείνει γενικότερα αμετάβλητες τους τελευταίους μήνες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.
Ρωσική επίθεση στη νότια περιφέρεια της Ζαπορίζια θα αποτελούσε μια πρόκληση για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες στο ανατολικό μέτωπο αλλά εξακολουθούν να κατέχουν εδάφη της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ, κοντά στα βόρεια σύνορα.
«Οι Ρώσοι προετοιμάζονται εδώ και κάποιον καιρό, εδώ και εβδομάδες, να διεξάγουν επιχειρήσεις εφόδου προς αρκετές κατευθύνσεις, κυρίως στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βλαντισλάβ Βολότσιν, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στον νότιο τομέα.
Διευκρίνισε ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του στους τομείς Βρεμίβκα, Γκουλιαϊπόλε και Ρομπότινε. Συμπλήρωσε πως οι εισβολείς διεξάγουν καθημερινά αναγνωριστικές αποστολές και αναπτύσσουν τεθωρακισμένα οχήματα.
Ο Βολότσιν αρνήθηκε να αναφέρει τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτόν τον τομέα του μετώπου. Δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις γραμμές άμυνάς τους και ότι παραμένουν σε ετοιμότητα για να απωθήσουν μια επίθεση μεγάλης κλίμακας.
Το περασμένο καλοκαίρι, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας για την απελευθέρωση των περιφερειών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, στον νότο της χώρας, αλλά δεν σημείωσαν σημαντική πρόοδο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Ρωσία ετοίμασε δύναμη περίπου 50.000 στρατιωτών, η οποία περιλαμβάνει όπως δήλωσε, αρκετές χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες προκειμένου να ανακαταλάβει τις περιοχές της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ, τις οποίες κατέχει ακόμη η Ουκρανία.