Έκπληκτος από την εμπλοκή του ονόματός του με τον εθνικό τελικό για τη Eurovision 2025 εμφανίστηκε, την Τρίτη (12/11), ο ηθοποιός και τραγουδιστής, Όθων Μεταξάς. Μάλιστα, ο ίδιος όχι μόνο διέψευσε κάθε συμμετοχή του στον εθνικό τελικό για τη Eurovision 2025, αλλά αποκάλυψε πως έχει απευθυνθεί και στη δικηγόρο του, προκειμένου να διαπιστώσει ποιος χρησιμοποιεί το όνομά του εν αγνοία του.
Συγκεκριμένα, ο Όθων Μεταξάς δήλωσε στην εκπομπή «Super Κατερίνα» του ALPHA πως έμαθε από τα μέσα ενημέρωσης την εμπλοκή του ονόματός του όσον αφορά στον εθνικό τελικό για τη Eurovision 2025. Ο Όθων Μεταξάς στη συνέχεια, ανέφερε: «Πραγματικά, δεν ξέρω τι μπορεί να έχει συμβεί. Επικοινωνήσαμε με την ΕΡΤ, με τη δικηγόρο μου, να δούμε τι έχει συμβεί – καταρχάς να πληροφορήσουμε ότι δεν είμαι εγώ και να αποσύρουμε αυτή την ενδεχόμενη συμμετοχή. Δεν τους βρήκαμε, γιατί ήταν αρκετά νωρίς, αλλά θα επικοινωνήσουμε ξανά αργότερα. Έπεσα και εγώ από τα σύννεφα».
Κατόπιν, ο ηθοποιός και τραγουδιστής σημείωσε: «Συνωνυμία μου φαίνεται λίγο περίεργο, μάλλον αντ’ εμού κάποιος θα το έκανε, γιατί δίνεται αυτή η δυνατότητα μέσω της πλατφόρμας που κατέθεσαν οι υποψήφιοι τις δηλώσεις τους. Φέτος, η ΕΡΤ απευθύνθηκε σε όλο τον κόσμο – και πολύ καλά έκανε – για να συμμετέχουν όσοι θέλουν ως υποψήφιοι. Σε αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα, όμως, υπήρχε η δυνατότητα να είναι άλλος ο ενδιαφερόμενος, άλλος ο στιχουργός, άλλος ο συνθέτης, άλλος ο ερμηνευτής οπότε μπορεί να έχει συμβεί κάτι τέτοιο».
Ο Όθων Μεταξάς, στη συνέχεια, είπε: «Το πρώτο βήμα είναι να ενημερώσουμε την ΕΡΤ ότι δεν είμαι εγώ και μετά να μάθω ποιος μπορεί να το έχει κάνει αυτό και να κινηθώ αναλόγως, ακόμη και νομικά».
Από την πλευρά της ΕΡΤ, τονίστηκε στη δικηγόρο του Όθωνα Μεταξά πως επρόκειτο για διαρροή ονομάτων και όχι για επίσημη ανακοίνωση του κρατικού φορέα σχετικά με τη Eurovision 2025, επομένως – αν χρειαστεί – μπορεί να γίνει και διάψευση από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση κατά τις επόμενες ημέρες.
Η συμμετοχή-έκπληξη του Μπάμπη Στόκα στη Eurovision 2025
Πάρα πολλοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο Μπάμπης Στόκας, δήλωσαν συμμετοχή για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025 μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής (10/11), όταν και έληξε η σχετική προθεσμία που είχε θέσει η ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε την Τρίτη (12/11) στην εκπομπή «Super Κατερίνα» του ALPHA, μεταξύ των καλλιτεχνών που κατέθεσαν τραγούδι για τη Eurovision 2025, περιλαμβάνονται ο Κώστας Καραφώτης και ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου [ανδρικό ντουέτο με ελληνικό στίχο], η Σαλίνα Γαβαλά [με ελληνικό τραγούδι του Μπάμπη Στόκα], ο Παναγιώτης Τσακαλάκος, ο Νίκος Γκάνος, ο Γιάννης Χατζηγεωργίου με το συγκρότημα «Substance», η Daphne Lawrence, o Τάσος Ξιαρχό, η Evangelia, η Klavdia και η Άρτεμις Ματαφιά.
Επίσης, τη δική τους συμμετοχή με φόντο τον εθνικό τελικό για τη Eurovision 2025 υπέβαλαν και οι εξής καλλιτέχνες: Θάνος Λάμπρου, Βασίλης Κούρτης, Vassy, Ναυσικά, Marilena [με τραγούδι του Good Job Nicky], Jimmy Sion, Κωνσταντίνος Φραντζής, «Χοροσταλίτες», Ayaz [με έθνικ τραγούδι του Mark Angelo].
Πώς θα γίνει ο εθνικός τελικός της Eurovision 2025
Α’ φάση: Μέχρι 12 τραγούδια στον εθνικό τελικό
Tα τραγούδια που έχουν εμπροθέσμως και προσηκόντως υποβληθεί, θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή της α’ φάσης, τα μέλη της οποίας θα επιλεγούν από την ΕΡΤ, με κριτήρια ανάλογα αυτών που ισχύουν με βάση τους κανόνες για τη σύσταση των εθνικών κριτικών επιτροπών του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.
Η κριτική επιτροπή της α’ φάσης, που θα αποτελείται από τουλάχιστον 5 μέλη, θα απαρτίζεται από άτομα με αποδεδειγμένο μουσικό/καλλιτεχνικό υπόβαθρο και σχετική εμπειρία σε επαγγέλματα όπως ερμηνευτές, επαγγελματίες μουσικοί, συνθέτες, στιχουργοί, μουσικοί παραγωγοί, χορευτές ή χορογράφοι, μουσικοκριτικοί κ.λπ., που δεν θα έχουν, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους, επαγγελματική ή άλλου είδους σχέση με όσους (δημιουργούς και ερμηνευτές) συμμετέχουν στην παρούσα διαδικασία επιλογής. Ρητώς αποκλείονται από τον ορισμό μέλους της κριτικής επιτροπής οι εργαζόμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε δισκογραφικές εταιρείες ή εταιρείες παραγωγής, ειδικά αν πρόταση που υποβλήθηκε περιλαμβάνει και συγκεκριμένη δισκογραφική εταιρεία ή εταιρεία παραγωγής.
Στη συνέχεια, η εν λόγω κριτική επιτροπή θα επιλέξει καταρχήν έως 12 τραγούδια από τα τραγούδια που θα υποβληθούν και τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να ανταποκρίνονται στους κανόνες του διαγωνισμού και στους όρους που έχει θέσει η ΕΡΤ. Η επιλογή των έως 12 τραγουδιών θα γίνει με βάση τους στίχους, τη μουσική και την ερμηνεία, χωρίς η κριτική επιτροπή να γνωρίζει τα ονόματα των συμμετεχόντων δημιουργών και ερμηνευτών των τραγουδιών. Επίσης, η κριτική επιτροπή, πέραν των έως 12 τραγουδιών που θα περάσουν στον εθνικό τελικό για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025, θα επιλέξει ακόμη 3 τραγούδια ως εφεδρικά. Τα έως 12 τραγούδια που θα επιλεγούν, καθώς και τα 3 εφεδρικά, θα περιληφθούν σε pρακτικό που θα συνταχθεί από την κριτική επιτροπή α’ φάσης.
Τα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής δεν θα δημοσιευθούν πριν από την ανάδειξη του νικητή ή της νικήτριας της ελληνικής συμμετοχής στον Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025. Τα ονόματα των δημιουργών και των ερμηνευτών καθώς και τα τραγούδια που θα περάσουν στον εθνικό τελικό, θα ανακοινωθούν από την ΕΡΤ, κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια ως προς τον χρόνο, τον τρόπο και το μέσο ανακοίνωσης αυτών. Διευκρινίζεται ότι κατάταξη των τραγουδιών δεν θα γνωστοποιηθεί.
Αλλαγές στη μίξη και παραγωγή επιτρέπονται στο φωνόγραμμα (master) των τραγουδιών που έχουν καταρχήν προκριθεί στον εθνικό τελικό για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025 μέχρι την ημερομηνία που θα ορίσει η ΕΡΤ και θα ανακοινώσει στους φιναλίστ. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται αλλαγή στον ρυθμό, στον ήχο ή και στη μορφή των τραγουδιών. Η παρουσίαση των τραγουδιών που θα συμμετέχουν στον εθνικό τελικό θα γίνει σε ειδικές εκπομπές της ΕΡΤ, εκτός αν η ΕΡΤ αποφασίσει διαφορετικά, οπότε και θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπό της.
Β’ φάση: Ο εθνικός τελικός για τη Eurovision 2025
Η διεξαγωγή του εθνικού τελικού για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025 θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει η ΕΡΤ, σύμφωνα με τις ανάγκες του προγράμματός της και τις προθεσμίες που τάσσονται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU), που διέπουν τον 69ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και θα μεταδοθεί ζωντανά από τα μέσα της ΕΡΤ.
Στον εθνικό τελικό θα συμμετέχουν έως 12 τραγούδια, τα οποία θα εκτελεσθούν ζωντανά, με φωνόγραμμα φόντου (play back μουσικής), και σειρά εμφάνισης των τραγουδιών στον εθνικό τελικό θα προκύψει ύστερα από κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί από την ΕΡΤ.
Η επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 69ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision θα γίνει ως εξής:
-
50% της τελικής βαθμολογίας από το κοινό μέσω τηλεψηφοφορίας (τηλεφωνικές κλήσεις ή/και αποστολή μηνυμάτων SMS)
-
50% από δύο κριτικές επιτροπές β’ φάσης, μία ελληνική και μία διεθνή
Συγκεκριμένα, το κοινό θα μπορεί να ψηφίζει μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και μέσω αποστολής γραπτών μηνυμάτων (SMS) το τραγούδι της αρεσκείας του. Αφού ολοκληρωθεί η τηλεψηφοφορία, το τραγούδι που θα έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, ήτοι το πρώτο θα λάβει 24 βαθμούς, το δεύτερο 20, το τρίτο 16, το τέταρτο 14, το πέμπτο 12, το έκτο 10, το έβδομο 8, το όγδοο 6, το ένατο 4 και το δέκατο 2 βαθμούς. Τα δύο τελευταία τραγούδια δεν θα λάβουν κανέναν βαθμό.
Κάθε κριτική επιτροπή θα ψηφίσει με τον ίδιο τρόπο και η ψήφος εκάστης θα έχει την ίδια βαρύτητα. Το πρώτο τραγούδι κάθε κριτικής επιτροπής θα λάβει 12 βαθμούς, το δεύτερο δέκα 10, το τρίτο 8, το τέταρτο 7, το πέμπτο 6, το έκτο 5, το έβδομο 4, το όγδοο 3, το ένατο 2, το δέκατο 1. Τα δύο τελευταία τραγούδια δεν θα λάβουν βαθμούς.
Σε περίπτωση που για τεχνικούς ή άλλους λόγους η τηλεψηφοφορία καταστεί ανέφικτη, με αποτέλεσμα να κριθεί άκυρη,το τραγούδι θα επιλεγεί με βάση την ψηφοφορία μόνον των δύο κριτικών επιτροπών β’ φάσης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας νικητής ή νικήτρια θα αναδειχθεί αυτός ή αυτή που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους στο κοινό. Αν η τηλεψηφοφορία κριθεί άκυρη για οποιονδήποτε λόγο και υπάρξει ισοβαθμία στις δύο κριτικές επιτροπές, τότε νικητής ή νικήτρια θα αναδειχθεί αυτός ή αυτή που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στην ελληνική κριτική επιτροπή.
Κάθε κριτική επιτροπή θα αποτελείται από τουλάχιστον 5 μέλη και θα απαρτίζεται από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και με εμπειρία στον χώρο της μουσικής, όπως μουσικούς, ειδικούς, δημοσιογράφους και καταξιωμένους ανθρώπους του καλλιτεχνικού κόσμου, στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό, που είτε προέρχονται από την ίδια την ΕΡΤ είτε εκτός αυτής. Ρητώς αποκλείονται από τον ορισμό μέλους της κριτικής επιτροπής οι εργαζόμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε δισκογραφικές εταιρείες ή εταιρείες παραγωγής, ειδικά αν πρόταση που υποβλήθηκε περιλαμβάνει και συγκεκριμένη δισκογραφική εταιρεία ή εταιρεία παραγωγής.
Για λόγους ισότιμης προβολής των φιναλίστ, απαγορεύεται η εμφάνιση των ερμηνευτών και των δημιουργών των αντίστοιχων τραγουδιών σε άλλα μέσα εκτός από τα μέσα της ΕΡΤ από την ανακοίνωση των μέχρι 12 φιναλίστ έως και τη διεξαγωγή του εθνικού τελικού για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Σε κάθε περίπτωση παραβίασης του παρόντος όρου, η ΕΡΤ διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού τους από τον εθνικό τελικό.
Μεταξύ των δημιουργών, ερμηνευτών ή και παραγωγών φωνογραφημάτων των έως 12 τραγουδιών που θα συμμετέχουν στον εθνικό τελικό για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025 και της ΕΡΤ θα υπογραφούν συμβάσεις, στις οποίες θα καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μερών σε σχέση με τη συμμετοχή στον εθνικό τελικό και την πιθανή συμμετοχή στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025. Στις συμβάσεις αυτές, που θα περιέχουν όρους εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας, θα προβλέπονται επίσης οι εξουσίες και τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, περιλαμβανομένων των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των ανωτέρω προσώπων που εκχωρούνται στην ΕΡΤ και σχετίζονται με τα τραγούδια, τις ηχογραφήσεις και ερμηνείες – εκτελέσεις αυτών.
{https://www.instagram.com/reel/DCOTvlloeRt/}