0 1 min 2 μήνες

Το 43% των ατόμων που βλέπουν αίμα στα ούρα τους δεν αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια αποκαλύπτει νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας.

«Ο βασικός λόγος διερεύνησης μιας αιματουρίας είναι να αποκλείσουμε την πιθανότητα κακοήθειας στο ουροποιητικό σύστημα και πιο συχνά τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης», επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Μπουζαλάς, Ουρολόγος – Διευθυντής ΣΤ΄ Ουρολογικής Κλινικής, Κλινική Ενδοουρολογίας και Ελάχιστα Επεμβατικής Αντιμετώπισης της Ουρολιθίασης, Metropolitan General και προσθέτει:

«Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 ασθενείς με ορατή αιματουρία και 1 στους 12 με μη ορατή θα εμφανίσουν κακοήθεια στην ουροδόχο κύστη».

Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος κακοήθειας

Οι παράγοντες που προδιαθέτουν για υψηλότερο κίνδυνο κακοήθειας είναι:

  • Η ηλικία
  • Το φύλο
  • Το κάπνισμα
  • Η ακτινοβολία στην περιοχή
  • Η επαγγελματική έκθεση σε χημικά
  • Η κατάχρηση αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών

Στις μέρες μας, οι ουρολόγοι διαθέτουν ακόμη περισσότερα και ακριβέστερα διαγνωστικά μέσα με τα οποία είναι σε θέση να διερευνήσουν πλήρως μια αιματουρία, καθώς και να διαγνώσουν τον καρκίνο της κύστης ακόμα και σε πρώιμο στάδιο.

Αυτά χάρη στην τεχνολογία NBI (Narrow Band Imaging) η οποία επιτρέπει την απεικόνιση ύποπτων βλαβών, οι οποίες με τη συμβατική κυστεοσκόπηση δεν θα μπορούσαν να είναι αντιληπτές.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται έγκυρη, αλλά και έγκαιρη διάγνωση των όγκων της κύστης, που τις περισσότερες φορές είναι καθοριστική για την έκβαση της κατάστασης του ασθενή.

«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, με τη χρήση NBI αναγνωρίζονται 17% περισσότερες βλάβες, οι οποίες πιθανό να μη διαγνωστούν με την κυστεοσκόπηση λευκού φωτός. Παράλληλα, η τεχνολογία NBI αυξάνει κατά 28% την ακρίβεια στη διάγνωση του καρκινώματος in situ, μιας ιδιαίτερα επιθετικής μορφής καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Πολυάριθμες μελέτες, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου αριθμού τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών (RCTs) και μετα-αναλύσεων, υπογραμμίζουν την κλινική αξία του NBI, ειδικά όσον αφορά την ανίχνευση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και τον κίνδυνο υποτροπής. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών δείχνουν ότι η χρήση του NBI έχει πολλά κλινικά οφέλη σε σύγκριση με τη συμβατική κυστεοσκόπηση και δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τη χρήση του NBI. Είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι με τη χρήση NBI κατά τη διάρκεια ενδοουρολογικών διαδικασιών διαγιγνώσκονται περισσότεροι επιφανειακοί όγκοι της ουροδόχου κύστης. Αυτό τελικά οδηγεί σε μειωμένα ποσοστά υποτροπής», καταλήγει ο κ. Μπουζαλάς.

Διαβάστε επίσης:

Νέο χάπι για τη διακοπή του καπνίσματος – Τι είναι η βαρενικλίνη και πώς «φρενάρει» τα στερητικά

Έρχονται οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα καρδιολογικά νοσήματα – Ποιους πολίτες αφορά το πρόγραμμα

Προειδοποίηση ECDC: Κρούσματα σαλμονέλας από ντοματίνια σε 16 χώρες της Ευρώπης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.