0 1 min 2 ημέρες
«Δεν πάει άλλο με τις προμήθειες στις τράπεζες στην Ελλάδα»
«Δεν πάει άλλο με το θέμα των χρεώσεων». Η σύγκριση στις προμήθειες των τραπεζών σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί τα κέρδη των τραπεζών από τις υψηλές προμήθειες που εφαρμόζουν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και σε αυτές που γίνονται μέσω POS, με το «μάρμαρο» να το πληρώνουν φυσικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ χθες Τρίτη (12/11), ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου παρέθεσε τα οικονομικά στοιχεία 9μήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες παρουσίασαν κέρδη 3,5 δισ. ευρώ, με το περίπου 40%-50% εξ αυτών να προέρχονται από τις ενδιάμεσες συναλλαγές (χρεώσεις, προμήθειες).

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, στην Ευρώπη οι προμήθειες είναι της τάξης του 0,1% , 0,2%, 0,3%, ενώ στην Ελλάδα κυμαίνονται από 0,6% έως 1%.

«Αυτό είναι παράλογο», τόνισε και πρόσθεσε ότι παρά τις κυβερνητικές συστάσεις, οι τράπεζες δεν κάνουν τίποτα.

«Δεν μπορεί να λέμε άλλο λόγια. Δεν πάει άλλο με το θέμα των χρεώσεων», υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ναι μεν η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν αναγνωρίσει το θέμα, όμως «τη νύφη την πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΕΕΑ εκτίμησε ότι υπάρχει τρόπος πίεσης, δεδομένου ότι «13 χρόνια τα τραπεζικά ιδρύματα είναι στον αναβαλλόμενο φόρο, που σημαίνει ότι δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υποστήριξε ότι το IRIS ήταν όντως μία ανάσα, όμως αφορά συναλλαγές μέχρι 500 ευρώ.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέδειξε και το κρίσιμο ζήτημα της αδυναμίας πρόσβασης τόσο στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και σε τραπεζικό δανεισμό για τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Να έχουν 3,5 δισ. κέρδη οι τράπεζες αλλά να τα έχουν από τις χορηγήσεις δανείων. Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς να υπάρχει ρευστότητα από τις τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το σχετικό βίντεο:

{https://www.youtube.com/watch?v=OJiW4yN8Ryw}

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.