0 1 min 2 ημέρες
Η πρώτη «Ι.Χ.» κυβέρνηση στην ιστορία των ΗΠΑ: Ο Τραμπ και οι φίλοι του
Από τον Μασκ μέχρι τον Ρούμπιο – Τα πρόσωπα που επέλεξε ο Τραμπ για τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Ένα ιδιαίτερο μωσαϊκό δημιουργείται από το προσωπικό που επιλέγει ο Ντόναλντ Τραμπ για την κατάρτιση της νέας κυβέρνησής του, μετά τη σαρωτική νίκη που πέτυχε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Πολλοί από τους υποστηρικτές του Τραμπ περιφρονούν τον ρόλο της Ουάσιγκτον και θέλουν να εκδικηθούν τις ελίτ. Η ήττα της Κάμαλα Χάρις, εν τω μεταξύ, προκάλεσε μια αίσθηση φόβου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πρόκειται να εισέλθουν σε μια ασταθή και επικίνδυνη νέα εποχή. Η σύνθεση της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου δεν δημιουργεί αισιοδοξία πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. 

Βέβαια, ο Τραμπ εμφανίστηκε σχετικά ήπιος -σε σχέση με ό,τι τον έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν- κατά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, είπε στον άνθρωπο που θα διαδεχθεί στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ ότι «η πολιτική είναι σκληρή», πριν τον ευχαριστήσει για τη μετάβαση της εξουσίας, η οποία «θα είναι όσο πιο ομαλή γίνεται».

Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ και των στενών συνεργατών του, μεταξύ των οποίων και ο Έλον Μασκ, σχετικά με τη στελέχωση του Λευκού Οίκου και του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν φαίνεται ότι κινείται προς τη γραμμή των… ήρεμων νερών.

Τα πρόσωπα που επιλέγει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη νέα του κυβέρνηση, κινούνται στη λογική να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες των ψηφοφόρων του, αποτελώντας την επιτομή του αουτσάιντερ. Προφίλ που ο ίδιος καλλιέργησε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Βέβαια, οι περισσότεροι από αυτούς είτε ανήκουν στην επιχειρηματική ελίτ, είτε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολιτικού σκηνικού της χώρας, σηματοδοτώντας άμεσα μια πρώτη μεγάλη αντίφαση.

Παράλληλα, όλες οι επιλογές δεν γίνεται να κινούνται στη λογική των… τεσσάρων γραμμάτων MAGA (Make America Great Again), το οποίο αποτελεί το διαχρονικό σλόγκαν του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα. 

Ποιοι είναι, όμως, αυτοί; Ας δούμε μερικά από τα «πρωτοπαλίκαρά» του.

Σε κορυφαίο πόστο ο Έλον Μασκ

Πρώτος και καλύτερος ο Έλον Μασκ. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης (13/11, ώρα Ελλάδας) την τοποθέτηση του δισεκατομμυριούχου στη θέση του υπουργού Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας. Σκοπός αυτού του υπουργείου είναι να κόψει τις άχρηστες κρατικές δαπάνες και την γραφειοκρατία.

Μαζί με τον Μασκ στο υπουργείο αυτό, μέσω του οποίου υποσχέθηκε να τα σαρώσει όλα, θα βρεθεί ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Βιβέκ Ραμασουάμι. Ο Τραμπ ανέφερε για το δίδυμο αυτό, ότι «θα ανοίξει τον δρόμο για την κυβέρνησή μου, να διαλύσει την κυβερνητική γραφειοκρατία, να περικόψει τους υπερβολικούς κρατικούς περιορισμούς, να περιστείλει τις άχρηστες κρατικές δαπάνες και να αναδιαρθρώσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες».

Πρόκειται για «μια μικρότερη κυβέρνηση, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λιγότερη γραφειοκρατία, θα είναι το τέλειο δώρο στην Αμερική για την 250ή επέτειο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουν!», όπως σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

{https://x.com/elonmusk/status/1856502787930050927}

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής του στο νέο υπουργείο αποτελεσματικότητας, ο Μασκ προχώρησε σε ένα μπαράζ αναρτήσεων στο Χ, δίνοντας στίγμα των προθέσεών του.

elon-musk-nea-kyvernisi-trump_6e297.jpg

 Για τον Μασκ δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Ήταν ο επιχειρηματίας που στήριξε ανοικτά και όσο κανένας άλλος τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία. Τώρα θα το καρπωθεί, καθώς θα έχει τεράστια επιρροή στην κυβέρνηση.

Μαζί με τον Ραμασουάμι θα συνεργάζεται με τον Λευκό Οίκο και το Γραφείο Διοίκησης και Προϋπολογισμού για την προώθηση μεγάλης κλίμακας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μια «επιχειρηματική προσέγγιση» που δεν έχει ξαναγίνει από αμερικανική κυβέρνηση, όπως τόνισε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πολλοί τονίζουν πως ο Μασκ -εκτός των άλλων- θα μπορέσει από την εν λόγω θέση να εξασφαλίσει ευνοϊκή κρατική μεταχείριση για τις εταιρίες του, εδραιώνοντας την κυριαρχία του με περισσότερα συμβόλαια και συνεργασίες της SpaceX και της Starlink με τον αμερικανικό κράτος και τη NASA. Τα οφέλη του αφορούν και στην προώθηση των εταιρικών συμφερόντων της Tesla, του Χ (πρώην Twitter), αλλά και άλλων επιχειρηματικών ενδιαφερόντων του χαρτοφυλακίου του.

Επιπλέον, η κατοχή ενός κυβερνητικού χαρτοφυλακίου, έστω και «ατύπως», θα ωφελήσει -και ωφελεί ήδη- και την αξία των εταιρειών στο χρηματιστήριο, αλλά και άλλες επενδύσεις του, όπως στην τεχνητή νοημοσύνη και τα κρυπτονομίσματα.

Βιβέκ Ραμασουάμι: Ένας υπέρμαχος της «εθνικής ταυτότητας» με ινδική καταγωγή

Ο Βιβέκ Ραμασουάμι, από γονείς ινδικής καταγωγής, θα είναι το δεξί χέρι του Μασκ στο υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για έναν 29χρονο επιχειρηματία με περιουσία του ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια, που υποστηρίζει ότι η Αμερική αντιμετωπίζει μια «κρίση εθνικής ταυτότητας».

Είναι υπέρμαχος της οικονομικής απεξάρτησης των ΗΠΑ από την Κίνα και έχει αποκαλέσει απάτη την «ατζέντα της κλιματικής αλλαγής». Στο πρώτο debate του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αντιτάχθηκε στην αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία και διαφώνησε γι’ αυτό το ζήτημα με συνυποψηφίους του.

vivek-ramaswamy-kyvernisi-trump_a2ed0.jpg

Μάρκο Ρούμπιο: Ο «ατρόμητος πολεμιστής» του Τραμπ

Ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο ορίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών. Θα είναι ο πρώτος Λατινοαμερικανός στην κορυφαία διπλωματική θέση των ΗΠΑ, δείγμα του πόσο έχει αλλάξει η σχέση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα στη χώρα.

Η επιλογή Ρούμπιο σηματοδοτεί την επίσημη ένταξή του στον στενό κύκλο του Τραμπ και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση τους, που ξεκίνησε με εντάσεις το 2016, όταν οι δύο πολιτικοί ήταν αντίπαλοι για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Με τα χρόνια, ο Ρούμπιο εξελίχθηκε σε βασικό σύμβουλο του Τραμπ για τις διεθνείς σχέσεις, διαμορφώνοντας θέσεις σε θέματα όπως η πολιτική έναντι της Κίνας και της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα, μέχρι και την ημέρα που υποψήφιος αντιπρόεδρος ανακοινώθηκε ο Τζέι Ντι Βανς, θεωρούνταν βασικός υποψήφιος για τη θέση.

Mε την επιλογή Ρούμπιο, ο Τραμπ φαίνεται να κατευθύνεται σε μια πιο παραδοσιακή, επιθετική προσέγγιση στη διεθνή διπλωματία. Ως γιος μεταναστών από την Κούβα και βασικό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει ήδη αποκτήσει εμπειρία και φήμη στην εξωτερική πολιτική.

marco-rubio-kyvernisi-trump_41e4f.jpg

Έχει υποστηρίξει επεμβάσεις, όπως εκείνη στη Λιβύη το 2011, ενώ έχει επικρίνει τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ για τη στάση του υπέρ της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία και το Αφγανιστάν το 2019.

Μετά την εκλογή του Τραμπ, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης θα είναι «πραγματιστική». Αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα όπως η Κίνα, η Ρωσία, και η Λατινική Αμερική, ενώ είναι γνωστή η θέση Τραμπ, ότι επιθυμεί να τελειώσει το συντομότερο ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Ο Μάρκο είναι ένας πολύ σεβαστός ηγέτης και μια πολύ ισχυρή φωνή για την ελευθερία. Θα είναι ένας ισχυρός συνήγορος του έθνους μας, ένας αληθινός φίλος των συμμάχων μας και ένας ατρόμητος πολεμιστής που δεν θα υποχωρήσει ποτέ στους αντιπάλους μας», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του, ανακοινώνοντας αυτό που αναμενόταν, ότι ο Ρούμπιο θα είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Ελίζ Στέφανικ: Η πολέμιος του ΟΗΕ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό

Η θέση του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων. Ο Τραμπ επέλεξε την Ελίζ Στέφανικ, βουλευτή από τη Νέα Υόρκη και τέταρτο ανώτερο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για να αναλάβει αυτό το σημαντικό αξίωμα.

Η Στέφανικ, η οποία έχει αναδειχθεί σε ένθερμη υπερασπιστή του Τραμπ τα τελευταία χρόνια, έχει εκφράσει πολλές φορές την έντονη αντίθεσή της στον ΟΗΕ, αποκαλώντας τον Οργανισμό «διεφθαρμένο, παρωχημένο και παραλυμένο». εΕπίσης, τον έχει χαρακτηρίσει «βόθρο αντισημιτισμού», σκιαγραφώντας τις προθέσεις της όσον αφορά το Μεσανατολικό.

Έχει κάνει λόγο για «ευνοϊκή μεταχείριση» που παρέχει ο ΟΗΕ στους «Ιρανούς τρομοκράτες», τιμωρώντας παράλληλα το Ισραήλ «για την αυτοάμυνά του». Επιπλέον, χαρακτήρισε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «απόλυτη ντροπή».

Η στάση της Στέφανικ ενάντια στον ΟΗΕ έχει φτάσει στο σημείο να προτείνει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Οργανισμό, εάν αυτός αρνηθεί να αποδεχθεί τις αλλαγές που επιθυμεί ο Τραμπ.

Η 40χρονη έχει αποδείξει ότι είναι μία από τις πιο πιστές συμμάχους του Τραμπ, με τη συνεχιζόμενη υπεράσπισή του ακόμη και στα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα.

Elise Stefanik 2e5c8

Υπουργός Άμυνας ένας… παρουσιαστής του Fox News

Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ονομάσει υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του τον Πιτ Χέγκσεθ, άλλοτε ταγματάρχη του Πεζικού στην Εθνοφρουρά παρασημοφορημένο για τη δράση του στον πόλεμο στο Ιράκ, συγγραφέα και προσφάτως παρουσιαστή του Fox News, του τηλεοπτικού δικτύου που προτιμά η δεξιά στις ΗΠΑ.

«Με τον Πιτ στο τιμόνι, οι εχθροί της Αμερικής θα προειδοποιηθούν -οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα ανακτήσουν ξανά το μεγαλείο τους και η Αμερική δεν θα υποχωρήσει ποτέ», ανέφερε ο κ. Τραμπ μέσω Truth Social.

Ο Χέγκσεθ δεν ήταν από τα πρόσωπα που θεωρούνταν ως πιθανή επιλογή από τα μέλη της ομάδας του Τραμπ, ωστόσο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ τον θεωρούσε πάντα «έξυπνο» και δήλωνε εντυπωσιασμένος από την καριέρα του.

Το όνομα του 44χρονου είχε ακουστεί για κυβερνητικό αξίωμα και στην πρώτη θητεία του Τραμπ -τότε για το υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων- αλλά δεν είχε προχωρήσει γιατί υπήρχε φόβος ότι μπορεί να μην έπαιρνε το «πράσινο φως» από τη Γερουσία.

pete-hegseth-nea-kyvernisi-trump_af28f.jpg

Κρίστι Νόεμ: Έτοιμη για τις μαζικές απελάσεις μεταναστών

Η Κρίστι Νόεμ, κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα, διορίστηκε υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, θέση με βαρύνουσα σημασία για την υλοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ. Είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε κυβερνήτης στην πολιτεία της, ούσα γνωστή για τη σκληρή της στάση στα θέματα ασφάλειας των συνόρων.

Η Νόεμ, πιστή χριστιανή και με αυστηρή πολιτική για την ενίσχυση της ασφάλειας, έχει κερδίσει την εκτίμηση των Ρεπουμπλικάνων για τη στάση της στα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής. Ο διορισμός της ενισχύει τη δέσμευση Τραμπ για μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών και αυστηρή ασφάλεια στα σύνορα.

Kristi Noem 156e8

Τομ Χόμαν: Ο νέος «τσάρος των συνόρων»

Ο Τομ Χόμαν, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, επιστρέφει στην κυβέρνηση ως «τσάρος των συνόρων». Η θέση αυτή, η οποία δεν απαιτεί έγκριση από τη Γερουσία, τον τοποθετεί υπεύθυνο για την επιτήρηση των νότιων και βόρειων συνόρων της χώρας, καθώς και για την ασφάλεια των θαλάσσιων και αεροπορικών συνόρων.

Με τρεις δεκαετίες εμπειρίας στην εφαρμογή του νόμου, ο Χόμαν έχει υπηρετήσει υπό έξι προεδρικές διοικήσεις, αναλαμβάνοντας καθοριστικούς ρόλους στην επιβολή του νόμου και την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών. Κατά την προεδρία του Ομπάμα, ήταν επικεφαλής των επιβολών και των επιχειρήσεων απομάκρυνσης στο ICE, επιτυγχάνοντας ρεκόρ απελάσεων μεταναστών.

«Γνωρίζω τον Τομ εδώ και πολύ καιρό και δεν υπάρχει κανένας καλύτερος στην αστυνόμευση και τον έλεγχο των συνόρων μας», είχε γράψει γι’ αυτόν ο Τραμπ.

Thomas Homan c0fba

Στίβεν Μίλερ: Ο αρχιτέκτονας της αντι-μεταναστευτικής ατζέντας Τραμπ

Τα πρόσωπα που θα θα ασχοληθούν με τα μεταναστευτικά ζητήματα, τα οποία προέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία, δεν περιορίζονται εκεί. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Στίβεν Μίλερ, ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτονας της ατζέντας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο Μίλερ θα αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου για θέματα πολιτικής, επιβεβαιώνοντας τον στενό ρόλο που θα έχει στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της μεταναστευτικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Θα ηγηθεί της υλοποίησης αυστηρών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών, όντας ένας από τους πιο μακροχρόνιους και έμπιστους συμβούλους του Τραμπ, ο οποίος έχει συνδράμει στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016 και, ακολούθως, υπηρετώντας ως ανώτερος σύμβουλος στον Λευκό Οίκο.

stephen-miller-kyvernisi-trump_d238d.jpg

Μάικ Γουόλτζ: Σε ανοικτό μέτωπο με την Κίνα

Πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων (Πράσινα Μπερέ) και επί σειρά ετών σύμμαχος του Τραμπ, ο Μάικ Γουόλτζ θα αναλάβει τον ρόλο του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας στην επερχόμενη κυβέρνηση.

Από την εκλογή του στο Κογκρέσο το 2018, έχει αναδειχθεί σε ηχηρό υποστηρικτή της μείωσης της εξάρτησης των ΗΠΑ από την Κίνα σε κρίσιμους τομείς, όπως τα ορυκτά. Παράλληλα, έχει προωθήσει νομοθεσία για την προστασία των αμερικανικών πανεπιστημίων από την κινεζική κατασκοπεία.

Με την έντονή του στάση απέναντι στο Πεκίνο, την ώρα που αυτό δείχνει τα… δόντια του στις στρατιωτικές και αεροναυτικές τεχνολογίεδείχνει τα… δόντια του στις στρατιωτικές και αεροναυτικές τεχνολογίες, η παρουσία του αναμένεται να διαμορφώσει μια αυστηρότερη γραμμή εξωτερικής πολιτικής σε θέματα που αφορούν την Ασία, ενισχύοντας τη θέση των ΗΠΑ σε διεθνείς διαπραγματεύσεις και συμμαχίες. Και όλα αυτά ενώ η ένταση έχει ανέβει επικίνδυνα στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

mike-waltz-nea-kyvernisi-trump_c5d06.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.