0 1 min 2 μήνες

Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Συνεργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ – Ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα και πρωτοπόρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή η Ελλάδα»

Για τη συνομιλία που είχε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg στο περιθώριο της παρουσίας του στις εργασίες της 29ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Ανέφερε ότι η συνομιλία του με τον Τραμπ ήταν φιλική και εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο. Ακόμη, παρουσίασε μία ιδεατή εικόνα για τη χώρα, εμφανίζοντας την Ελλάδα ως ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομικά χώρα, πρωτοπόρα στην κλιματική αλλαγή, ενώ ανέφερε ότι «οι απώλειες ζωής για εμάς μετρούν πιο πολύ από όλα». Ακόμη, ζήτησε γενναία χρηματοδότηση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «φιλική συνομιλία» με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι «η ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο»

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ και περιμένω αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά, δε, την στάση της Ευρώπης απέναντι στην νέα αμερικανική ηγεσία ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για την στρατηγική της αυτονομία ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική».

Μητσοτάκης: «Χρηματοδότηση για την κλιματική κρίση από την ΕΕ» – «Οι απώλειες ζωής μετρούν πιο πολύ από όλα»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι αλλαγές στην ενεργειακή μετάβαση και ζήτησε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης από την ΕΕ. «Θα πρέπει να βοηθήσουμε τους λαούς μας να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές. Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται χρηματοδότηση. Δεν πρόκειται δηλαδή να βοηθήσουμε μόνο τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τον μετασχηματισμό, αλλά και πιο ώριμες οικονομίες, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτές» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε «για εμάς οι απώλειες ζωής είναι εκείνο που μετρά περισσότερο από όλα. Και γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε να ληφθούν και μέτρα πιο ενεργητικά, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι χρησιμοποιούμε τους πόρους μας όπως το νερό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Ελπίζω να μη δούμε τις ΗΠΑ να φεύγουν από τη συμφωνία του Παρισιού»

Ερωτηθείς, δε, για τις προσδοκίες του από τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το κλίμα είπε «ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει, ελπίζω ότι δεν θα δούμε τις ΗΠΑ να φεύγουν από τη συμφωνία του Παρισιού».

«Αναπτύσσεται γρήγορα η Ελλάδα, είμαι αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, θα συνεχίσουμε να αποδίδουμε»

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται γρήγορα και είμαι πολύ αισιόδοξος όσον αφορά την ελληνική οικονομία και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Έχουμε ακόμα τρία χρόνια στη θητεία της θητείας μας. Η κυβέρνησή μας είναι σταθερή. Θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε στην Ελλάδα επενδύσεις και στον τομέα του τουρισμού και σε άλλους τομείς, όπως παραδείγματος χάρη και σε καινοτόμους τομείς. Προσελκύουμε το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να αποδίδουμε. Ο κύριος στόχος μου είναι να μπορέσουμε να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη ταχύτατα, ταχύτατα να καλύψουμε το κενό που έχει δημιουργηθεί, το χάσμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια και αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα».

«Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την κλιματική αλλαγή»

Μιλώντας στη συνέχεια στην διάσκεψη για το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων έχουν μειωθεί κατά 45%. Και ενώ ο λιγνίτης στο παρελθόν αποτελούσε την κύρια πηγή ενέργειας, μας έχει μειωθεί τώρα κατά σχεδόν 60%».

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κλίμα αλλάζει και αυτό μας το θυμίζει σχεδόν εβδομαδιαία μια ακόμα καταστροφή στον πλανήτη μας «και αυτό βεβαίως δίνει στις συζητήσεις μας ένα νέο αίσθημα του επείγοντος».

«Η κλιματική αλλαγή θα αντιμετωπιστεί, αλλά η αντιμετώπιση δεν θα είναι χωρίς κόστος»

«Στο μεταξύ μονώνουμε τα σπίτια μας και παρέχουμε τεχνολογία, αν θέλετε, μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία. Η Ελλάδα, ωστόσο, θα πρέπει να εδραιώσει αυτή την τεχνολογία. Αυτή είναι η πρόκληση την οποία βλέπω μπροστά μας. Πώς μπορούμε να παρέχουμε τεχνολογία και μέτρα που οι πολίτες μας αποδέχονται και οι βιομηχανίες μας μπορούν να πληρώσουν. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε όλα αυτά να γυρίσουν μπούμερανγκ» σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «και αυτό νομίζω ότι συμβαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη ουσιαστικά παρέχει καθαρή τεχνολογία, αλλά με πολύ υψηλό κόστος. Είμαστε η μόνη περιοχή του κόσμου που επιβάλλει περιβαλλοντικούς φόρους. Ωστόσο, οι εκπομπές μας αντιστοιχούν μόνο στο 6% των παγκόσμιων εκπομπών και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό γιατί διαφορετικά θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο, αν θέλετε. Καταρχήν η Ευρώπη και ο κόσμος θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς όσον αφορά τις ανταλλαγές. Ναι, η κλιματική αλλαγή θα αντιμετωπιστεί, αλλά αυτή αν θέλετε, η αντιμετώπιση δεν θα είναι χωρίς κόστος. Θα πρέπει λοιπόν να υιοθετήσουμε μια οικονομία η οποία μπορεί να επιβραδυνθεί κατά κάποιο τρόπο, αλλά ουσιαστικά θα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και αυτό είναι καθήκον μας να το διευκολύνουμε».

Ακόμα είπε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει τους κανονισμούς της. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρώσουμε, αν θέλετε περισσότερο στην επίβλεψη και να γίνουμε αν θέλετε πιο συμπεριληπτικοί. Κάθε κράτος θα πρέπει να επιλέξει τη δική της φιλόδοξη πορεία. Θα πρέπει να στοχεύσουμε στις εκπομπές και στη μείωσή τους και να υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες. Θα πρέπει να αφήσουμε την καινοτομία να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.