Πυκνή σε πληροφόρηση, σφικτή δομή και γοργό ρυθμό ήταν η χθεσινοβραδινή εκπομπή «Mega Stories» με θέμα ιστορίες εγκλημάτων που καθηλώνουν, επιχειρώντας να διερευνήσει τους λόγους αύξησης της εγκληματικότητας και της μεγάλης προβολής που τυγχάνουν από τα κυρίαρχα τηλεοπτικά δίκτυα.
Δύσκολο το θέμα, δύσκολη η ώρα προγραμματισμού, ο συνδυασμός συνιστούσε μια παραδοξότητα. Αν η ώρα μετάδοσης, κατά τα πρότυπα του ΕΣΡ είναι η υπαγορευμένη από το νόμο, βάση του περιεχομένου τουλάχιστον της επίμαχης εκπομπής, εγκλήματα κατά της ζωής έχουν κεντρική θέση στο τηλεοπτικό κάδρο- καύσιμη ύλη στις πρωινές ψυχαγωγικοενημερωτικές εκπομπές και σε εκείνες της μεταμεσημεριανής και απογευματινής ζώνης, συχνά με-τουλάχιστον- ακατάλληλο τρόπο.
Η έναρξη της εκπομπής ήταν μια αριστουργηματικά σκηνοθετημένη σεκάνς με εξαιρετικό μοντάζ. Καθήλωνε. Στο «άδυτο» του ελληνικού CSI κινήθηκε αρχικώς η δημοσιογραφική έρευνα με την Δώρα Αναγνωστοπούλου να διατυπώνει, με οικονομία λόγου, ζυγισμένες ερωτήσεις για να πάρει, αντιστοίχως ζυγισμένες και κατανοητές, απαντήσεις από ειδικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, καθένας στον τομέα του, δίνοντας στον τηλεθεατή εύληπτα πως ενεργούν οι εγκληματολογικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ.
Η συνέχεια είχε αλληλουχία πληροφοριών μέσα από διαδοχικές συνεντεύξεις ανθρώπων που εξετάζουν το Έγκλημα από διαφορετικές «γωνίες» διαμορφώνοντας μια πολυπρισματική οπτική. Ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, αποκωδικοποίησε την έξη των ανθρώπων στις ιστορίες εγκλημάτων, η κριτικός κινηματογράφου Ιωσιφίνα Γριβέα, περιέγραψε συσχετισμούς του αληθινού εγκλήματος με την ποπ κουλτούρα, ο Πάνος Δημάκης με αφορμή το μυθιστόρημα του «17 κλωστές» για την πρώτη μαζική δολοφονία στα ελληνικά χρονικά και τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο κίνητρο της συγγραφής του βιβλίου («η κοινωνία κατασκευάζει τέρατα και μετά κατηγορεί για τα τέρατα που έγιναν»- μια από τις εύστοχες επισημάνσεις του συγγραφέα), οι Πάνος Σόμπολος και Βασίλης Λαμπρόπουλος, δημοσιογράφοι από δύο διαφορετικές γενιές του αστυνομικού ρεπορτάζ, αναφέρθηκαν σε υποθέσεις που κάλυψαν εκτενώς τα ΜΜΕ, τον τρόπο με τον οποίο το έκαναν κάνοντας την ελληνική κοινωνία να παρακολουθεί με «κομμένη την ανάσα».
Η Κατερίνα Μπακογιάννη, επικεφαλής του τομέα Podcasts της Alter Ego Media, μίλησε για την έρευνα και τη δημιουργία του νέου, πρώτου στην Ελλάδα, δικαστικού crime podcast με πρωταγωνίστρια τη φυλακισμένη για τη δολοφονία του συζύγου της, Δήμητρα Βούλγαρη και προσέθεσε μια ακόμη διάσταση για την έλξη που ασκούν στον κόσμο, ως τηλεοπτικό κοινό, ιστορίες εγκλημάτων έστω και σε επίπεδο μυθοπλασίας. «Ο πιο αθώος λόγος είναι ότι μέσα σε μια δύσκολη ή και βαρετή καθημερινότητα κοιτούμε να δούμε τι μπορεί να ώθησε έναν άνθρωπο να κάνει ένα έγκλημα», ενώ λίγο πριν ο Δημάκης έκανε λόγο, για «ιστορίες που αποτελούν το αλατοπίπερο που όμως δεν θέλουμε να ζούμε εμείς».
Το ζητούμενο της εκπομπής, πως δηλάδη το έγκλημα είτε ως πληροφορία είτε ως μυθοπλασία μας απασχολεί, υπηρετήθηκε μέσα από την πολυδιάστατη έρευνα, που ξεδιπλώθηκε με αριστοτεχνικό τρόπο, στα περίπου 50 λεπτά καθαρής διάρκειας των «Mega Stories».
Διαβάστε επίσης:
Tην Τετάρτη στις 20:00 το debate των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ – Οι θεματικές ενότητες
Διαμαντοπούλου: Δεν θα δεχτούμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ