Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το νόσημα, την αναγκαιότητα για πρώιμη διάγνωση και την προώθηση της ευεξίας.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις στρατηγικές και τους τρόπους βελτίωσης της υγείας και της καθημερινής ζωής των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα θεραπείας, αλλαγές στον τρόπο ζωής και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών. Χωρίς σωστή ρύθμιση, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβητική νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια και περιφερική νευροπάθεια. Ειδικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου μεταξύ των διαβητικών ασθενών, καθώς οι πάσχοντες έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2024, το ΕΚΠΑ, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη, την Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο: «Διαβήτης και Ευζωία».
Την εκδήλωση προσφώνησε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος, η πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Αναστασία Μαυρογιαννάκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, καθηγητής Νεοκλής Γεωργόπουλος, και εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος, επισημαίνει: «Η καρδιαγγειακή υγεία αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή στην ευεξία των ατόμων με διαβήτη. Η σωστή ρύθμιση της γλυκόζης και των λιπιδίων, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών. Παράλληλα, νέα φάρμακα που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και των νεφρών, προσφέροντας στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ύπαρξη οργανωμένων δομών υγείας, όπως τα Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη, τα οποία συνεργάζονται στενά με καρδιολόγους, ενδοκρινολόγους και παθολόγους, προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς με διαβήτη. Αυτές οι δομές υποστηρίζουν την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη των επιπλοκών, συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία των καρδιαγγειακών και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη. Με τη συμβολή τέτοιων εξειδικευμένων ιατρείων, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα για πλήρη παρακολούθηση, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία και τη σύγχυση που μπορεί να προκύψει από την επαφή με πολλούς γιατρούς σε διαφορετικά σημεία. Επιπλέον, τέτοιες μονάδες διευκολύνουν τη συλλογική προσέγγιση των ασθενών με διαβήτη, προσφέροντας ολοκληρωμένη φροντίδα και στήριξη».
Τα νούμερα του …φόβου
- Το 63% των ατόμων με διαβήτη αναφέρουν ότι ο «φόβος» για την ανάπτυξη επιπλοκών από το διαβήτη επηρεάζει αρνητικά την ευημερία τους και την αίσθηση υγείας.
- Το 36% των ατόμων με διαβήτη βιώνουν άγχος για την υγεία τους.
- Το 28% των ατόμων με διαβήτη εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα για την κατάσταση υγείας τους.
Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που ζουν με διαβήτη, εξαρτάται από την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και τη συστηματική ιατρική παρακολούθηση. Συγκεκριμένα, ενθαρρύνεται η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή με έμφαση σε φυτικές ίνες και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, η διαχείριση του άγχους και η αποφυγή του καπνίσματος.
Εκδήλωση σήμερα (14/11) από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Σημαντική ενημερωτική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2024 πραγματοποιεί σήμερα (14/11) η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ομάδα Εργασίας ΚΑΡΔΙΑ & ΔΙΑΒΗΤΗΣ της ΕΚΕ με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον σακχαρώδη διαβήτη που πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας. Η εκδήλωση της ΕΚΕ έχει τίτλο «Ενημέρωση και Πρόληψη για μια Υγιή Κοινότητα» και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Χαϊδαρίου.
Συγκεκριμένα, στις 14 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου (οδός Στρ. Καραϊσκάκη 138 & Επαύλεως), ώρα 19:00, καταξιωμένοι επιστήμονες από διαφορετικές ειδικότητες θα προσεγγίσουν ολιστικά την ασθένεια και θα ενημερώσουν με σύντομες και εύληπτες ομιλίες το κοινό για τις πολύπλευρες και δυσμενείς επιπτώσεις που έχει ο διαβήτης για την καρδιαγγειακή υγεία, για τη διατροφή και την άσκηση που πρέπει να τηρείται, για την ψυχολογική υποστήριξη που μπορεί να έχουν οι διαβητικοί, ενώ θα υπάρξουν σύντομες ομιλίες για τους καπνιστές και την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διακοπή του καπνίσματος.
Συντονιστές της ενημερωτικής εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Πρύτανης ΕΚΠΑ, κ. Γεράσιμος Σιάσος και ο καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, κ. Ιγνάτιος Οικονομίδης.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, γιατροί θα προβούν σε σύντομες προληπτικές εξετάσεις και μετρήσεις γλυκόζης, αρτηριακής πίεσης και μονοξειδίου του άνθρακα (για τους καπνιστές) σε όσους πολίτες θελήσουν να εξεταστούν και να συζητήσουν με τους επιστήμονες (ώρα 18.30).
Οι φετινές δράσεις της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας
Το κεντρικό μήνυμα των δράσεων ενημέρωσης που υλοποιεί η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία είναι «Για μια καλύτερη ζωή με Διαβήτη». Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας είναι η ανάδειξη της σημαντικότητας της ευζωίας στην εν γένει φροντίδα του διαβήτη η οποία δεν αφορά μόνον στις σωματικές, αλλά καλύπτει και τις ψυχικές και συναισθηματικές πτυχές της ζωής με διαβήτη.
Η ΕΔΕ επέλεξε ενημερωτικό υλικό (θεματικές αφίσες, εκπαιδευτικό Οδηγό Εκστρατείας για τον Διαβήτη). το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της https://www.ede.gr/ και θα διανεμηθεί σε συλλόγους ατόμων με διαβήτη, στα διαβητολογικά ιατρεία, διαβητολογικά κέντρα, σε φορείς και δήμους πανελλαδικά.
Η πρόεδρος της ΕΔΕ, Αναστασία Μαυρογιαννάκη, παθολόγος – διαβητολόγος, διευθύντρια Β’ Παθολογικής Κλινικής και υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΑ «ΝΙΜΤΣ», επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι με διαβήτη αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις όσον αφορά στη διαχείριση της νόσου στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, με τη φροντίδα του Διαβήτη συχνά να εστιάζεται μόνο στο σάκχαρο αίματος. Πρέπει να είναι οργανωμένοι, συνεπείς, υπεύθυνοι και αυτά επηρεάζουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους ευεξία. Περισσότερα από τα μισά άτομα με διαβήτη δηλώνουν ότι ο φόβος εμφάνισης διαβητικών επιπλοκών επηρεάζει την ευζωία τους, ενώ περίπου το 1/3 των ανθρώπων με διαβήτη δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν θετικά την κατάστασή τους».
Τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ΕΔΕ για τον σακχαρώδη διαβήτη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2024, στηρίζουν οι εταιρείες Boehringer Ingelheim και ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ Lilly.
Καθηγητές του ΕΚΠΑ ενημερώνουν για τη νόσο
Με αφορμή τη σημερινή (14/11) ημέρα, οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Νοσοκομείου Αλεξάνδρα) και Νικόλαος Τεντολούρης (καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου Νοσοκομείου Λαϊκό) παραθέτουν στοιχεία για την επιδημιολογία του διαβήτη και τις δυνατότητες πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της νόσου.
«Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ, το ποσοστό των διαγνωσμένων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται σε 12% του γενικού ενήλικου πληθυσμού. Θεωρείται μάλιστα ότι υπάρχει και ένα επιπρόσθετο 5% περίπου με αδιάγνωστο σακχαρώδη διαβήτη. Ανάλογα είναι τα ποσοστά και για τη χώρα μας, η συχνότητα του διαβήτη είναι 12%, ενώ περίπου 12% έχει προδιαβήτη.
Ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται όταν τα β κύτταρα του παγκρέατος δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που καθιστά τα κύτταρα ικανά να προσλαμβάνουν γλυκόζη και να τη χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας. Η ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης, δράσης της ινσουλίνης ή ο συνδυασμός τους οδηγεί σε υπεργλυκαιμία στο αίμα.
Οι 3 κύριες μορφές σακχαρώδη διαβήτη είναι:
1) Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1: Στον τύπο αυτό υπάρχει αυτοάνοση καταστροφή των β κυττάρων του παγκρέατος, οπότε τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 δεν παράγουν ινσουλίνη και χρειάζονται εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης.
2) Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: Είναι η πιο συχνή μορφή (ως και 90% των περιπτώσεων συνολικά) και σχετίζεται κυρίως με την παχυσαρκία. Επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως η έλλειψη σωματικής άσκησης, το οικογενειακό ιστορικό, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία. Παράλληλα, γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση. Η περίσσια λιπώδους ιστού παράγει ουσίες που δεν επιτρέπουν την ινσουλίνη να δράσει αποτελεσματικά (ινσουλινοαντίσταση), με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ο τύπος αυτός αντιμετωπίζεται με δίαιτα, άσκηση για απώλεια βάρους, καθώς και με διάφορα αντιδιαβητικά φάρμακα, από του στόματος ή ενέσιμα. Σπανιότερα απαιτείται ινσουλίνη.
3) Σακχαρώδης διαβήτης κύησης. Είναι ο τύπος διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης. Συνήθως υποχωρεί με το πέρας της, αυξάνει όμως την πιθανότητα για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.