Στο ζήτημα της επιστροφής της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, εστιάζοντας στη συνεργασία των δύο πλευρών αναφέρθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο Νίκολας Κάλιναν αναφέρθηκε στο αίτημα επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, με αφορμή τη δήλωση της υπουργού Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λίζα Νάντι, που είπε ότι είναι θετική σε «μεταρρυθμίσεις για επαναπατρισμό», για τις οποίες είναι απαραίτητη η αλλαγή της νομοθεσίας που απαγορεύει στα εθνικά μουσεία να αποποιηθούν αντικείμενα που βρίσκονται υπό την προστασία τους.
«Νομίζω ότι όλοι θα ήθελαν να δουν μια πραγματικά συναρπαστική, καινοτόμο λύση. Οχι, η “λύση” είναι λάθος λέξη, “ανταπόκριση” είναι η σωστή. Κάτι έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο», ανέφερε αρχικά.
«Ξεκινώ με την ιδέα ότι όλα είναι δυνατά και θα αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ενόσω αυτή εξελίσσεται. Ας μην ξεκινήσουμε με την ιδέα ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν», πρόσθεσε συνέχεια.
Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει κάποιο «σχέδιο», αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε πως «τα σχέδια μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά» και πρόσθεσε πως «οι αρχές είναι το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσεις για τον εαυτό σου, στο πλαίσιο μιας συζήτησης που πρέπει να γίνει με τον συνεργάτη σου».
«Θα ήθελα να μιλήσουμε περισσότερο για μια εταιρική σχέση παρά να συζητήσουμε για την ιδιοκτησία», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Βρίσκω τον ανταγωνισμό αρκετά περιοριστικό: Μου αρέσει να συνεργάζομαι, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον».
«Αν μιλάμε σοβαρά για την υπόθεση του παγκόσμιου πολιτισμού, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε. Δεν έχω έτοιμη λύση, ούτε θα έπρεπε, προέχει η συζήτηση που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Κάλιναν.
«Περισσότερο από ποτέ, σε όλο τον κόσμο υπάρχει ανάγκη να εστιάσουμε στη συνύπαρξη και την πολιτιστική ανταλλαγή. Νομίζω ότι τα μουσεία έχουν πράγματι έναν ρόλο να διαδραματίσουν», κατέληξε