Σε κυβερνητική κρίση μετατρέπεται στην Ολλανδία το ζήτημα των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Άγιαξ – Μακάμπι Τελ ΑΒίβ.
Μάλιστα, αρκετά ολλανδικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ενδεχόμενη κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, έπειτα από την παραίτηση της υφυπουργού Οικονομικών της χώρας, σε μια κίνηση δυσαρέσκειας για τις δηλώσεις που έκανε ο Γκεερτ Βίλντερς.
Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή (15/11), εν μέσω αναφορών ότι ο συνασπισμός μπορεί να καταρρεύσει, λόγω του χειρισμού των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν τη νύχτα της 7ης προς 8η Νοεμβρίου, μετά τον αγώνα στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της League Phase του Europa League.
Η Νόρα Αχαχμπάρ, υφυπουργός Οικονομικών του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του Βίλντερς, του αντιμουσουλμάνου λαϊκιστή ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος στην ολλανδική κυβέρνηση, PVV, παραιτήθηκε νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για φερόμενες ρατσιστικές δηλώσεις που έγιναν από υπουργούς της κυβέρνησης για τις συγκρούσεις και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν μετά το παιχνίδι στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα».
Η παραίτηση της Αχαχμπάρ, μετά την οποία συγκλήθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Κρίσης το απόγευμα της Παρασκευής (15/11), κατά την οποία άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου του κεντρώου κόμματός της NSC απείλησαν επίσης να παραιτηθούν, μετέδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί NOS και RTL, επικαλούμενοι κυβερνητικές πηγές.
Η 42χρονη νομικός ένιωσε ότι πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ξεπέρασαν τα όρια με προσβλητικά και πιθανώς ρατσιστικά σχόλια σχετικά με τις επιθέσεις σε Ισραηλινούς οπαδούς της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Άμστερνταμ και τις ταραχές τις ημέρες μετά τον αγώνα, έγραψε η ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant.
Ο Βίλντερς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι νεαροί Ολλανδοί μαροκινής καταγωγής ήταν οι κύριοι δράστες των επιθέσεων κατά των Ισραηλινών οπαδών, αν και η Αστυνομία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το ιστορικό των υπόπτων.
Ολλανδία: Οι δύο δρόμοι εάν αποχωρήσει το NSC από την κυβέρνηση
Ούτε ο Βίλντερς, ούτε η Αχαχμπάρ, η οποία γεννήθηκε στο Μαρόκο και διετέλεσε εισαγγελέας πριν ενταχθεί στην κυβέρνηση τον Ιούλιο, δεν ήταν διαθέσιμοι να σχολιάσουν, καθώς η συνεδρίαση ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το απόγευμα.
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ηγέτες των κομμάτων έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίο. Το γραφείο της Αχαχμπάρ και εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν αμέσως με το Reuters.
Αν το κόμμα NSC αποχωρήσει από τον συνασπισμό, τα άλλα τρία μέλη του θα πρέπει είτε να προχωρήσουν ως συνασπισμός μειοψηφίας, είτε να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές.
Οι οπαδοί της Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν άκρως προκλητικοί
Η παραίτηση της Αχαχμπάρ ακολουθεί μια ταραχώδη εβδομάδα στο Άμστερνταμ, όπου το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ανέφερε ότι οπαδοί της Μακάμπι Τελ Αβίβ επιτέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε έναν οδηγό ταξί επειδή ήταν Μουσουλμάνος, ενώ έκαψαν μια παλαιστινιακή σημαία προτού κυνηγηθούν και χτυπηθούν από συμμορίες με σκούτερ.
{https://x.com/clashreport/status/1854765104467718531}
Ισραηλινοί και Ολλανδοί πολιτικοί κατήγγειλαν αυτές τις επιθέσεις ως αντισημιτικές και έκαναν ιστορικές συνδέσεις με τις διώξεις των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές είπαν ότι οι οπαδοί της ισραηλινής ομάδας είχαν οπλιστεί με ξύλα και πέτρες νωρίτερα εκείνη την ημέρα και φώναζαν προκλητικά αντιαραβικά συνθήματα.
Όπως καταγγέλλεται, οι οπαδοί της ισραηλινής ομάδας ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τον κύκλο της βίας. Ειδικότερα, σε ρεπορτάζ του Al Jazeera από το Άμστερνταμ, ο δημοσιογράφος Στεπ Φάεσεν (Step Vaessen) ανέφερε ότι οι συγκρούσεις ήταν αποτέλεσμα της συσσώρευσης εντάσεων των προηγούμενων ημερών.
«Εκατοντάδες υποστηρικτές της Μακάμπι Τελ Αβίβ ήρθαν στο Άμστερνταμ, πραγματοποίησαν μια πολύ δυναμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία πριν από το συμβάν, κυματίζοντας ισραηλινές σημαίες και κατέβασαν επίσης μια παλαιστινιακή σημαία», υποστήριξε. Το τελευταίο περιστατικό αποδεικνύεται και από σχετικά βίντεο που έκαναν τον γύρο των social media.
Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου η Αστυνομία είχε δηλώσει στα social media ότι ήταν ιδιαίτερα προσεκτική μετά τα «πολιτικώς φορτισμένα επεισόδια», συμπεριλαμβανομένης και της παλαιστινιακής σημαίας που κατέβηκε από ένα κτίριο στο κέντρο του Άμστερνταμ Επίσης, λίγες ώρες πριν τον αγώνα, άλλα βίντεο έδειχναν πλήθη οπαδών της Μακάμπι Τελ Αβίβ να φωνάζουν αντιαραβικά συνθήματα.
Aκόμη, πληροφορίες από ΜΜΕ, αλλά και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media, δείχνουν τους οπαδούς της Μακάμπι Τελ Αβιβ, μπαίνοντας σε στάση του Μετρό, φώναζαν εμετικά συνθήματα όπως «αφήστε τον IDF να γαμ@@@ όλους τους Άραβες» και γνωστό ακροδεξιό τραγούδι με τους στίχους «δεν υπάρχουν πια σχολεία στη Γάζα, γιατί δεν υπάρχουν παιδιά».
Δεν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στη Ισπανία
Η UEFA είχε ανακοινώσει στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter, ότι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή ως ο ελάχιστος φόρος τιμής στους τουλάχιστον 217 νεκρούς στις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Ισπανία και ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή της Βαλένθια.
Οι Ισραηλινοί οπαδοί αρνήθηκαν κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης να τηρήσουν τη διαδικασία για τα θύματα των πλημμυρών, πιθανότατα εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας πρόσφατα αναγνώρισε την Παλαιστίνη και ακύρωσε τη συμφωνία αγοράς πυρομαχικών από ισραηλινή εταιρεία.
«Κόκκινος συναγερμός» στο Άμστερνταμ μετά τα επεισόδια
Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου πραγματοποιήθηκαν στο Άμστερνταμ και την Ουτρέχτη, μετά τα επεισόδια με τους οπαδούς της Μακάμπι Τελ Αβίβ στους δρόμους της ολλανδικής πρωτεύουσας, παρά τις απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της ισραηλινής εισβολής σε Γάζα και Λίβανο, αλλά και υπέρ των δυνάμεων που μάχονται στο Ισραήλ σε Γάζα, Λίβανο και Υεμένη.
{https://x.com/Kuffiyateam/status/1855282040440057877}
Οι Αρχές του Άμστερνταμ απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (9-10/11) και η κυβέρνηση έδωσε στην Αστυνομία έκτακτες εξουσίες ως απάντηση στις ταραχές. Τα αντισημιτικά επεισόδια έχουν αυξηθεί στην Ολλανδία μετά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ως απάντηση στις επιθέσεις ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ, τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου, με πολλούς εβραϊκούς οργανισμούς και σχολεία να αναφέρουν απειλές και e-mails με εκφράσεις μίσους.
Ολλανδία: Η κυβέρνηση ίσως να μην έλαβε υπόψη προειδοποιήσεις
Η ολλανδική κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής (8/11), ερευνά το ενδεχόμενο να μην έλαβε υπόψη προειδοποιητικά σημάδια από το Ισραήλ για τα γεγονότα που οδήγησαν στις επιθέσεις κατά των οπαδών της Μακάμπι Τελ Αβίβ, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντέιβιντ φαν Βιλ, σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο.
«Εξακολουθεί να εξελίσσεται έρευνα σχετικά με πιθανά προειδοποιητικά σημάδια από το Ισραήλ», ανέφερε ο Φαν Βιλ στην επιστολή του, ο οποίος πρόσθεσε πως «η Εισαγγελία έχει δηλώσει ότι στοχεύει στην εφαρμογή της ταχείας απονομής δικαιοσύνης όσο το δυνατόν περισσότερο» και πως αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα» η ταυτοποίηση κάθε υπόπτου.
Είπε, ακόμα, ότι η έρευνα θα εξετάσει επίσης αν οι επιθέσεις ήταν οργανωμένες, με αντισημιτικό κίνητρο.
Ολλανδία: Δεν έχει βγει επίσημο πόρισμα για τον «φταίχτη»
Ο πρωθυπουργός Ντικ Σουφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα περιστατικά αυτά έδειξαν ότι ορισμένοι από τους νέους στην Ολλανδία με μεταναστευτικό υπόβαθρο δεν συμμερίζονται τις «ολλανδικές βασικές αξίες».
Οι έρευνες του εισαγγελέα για τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται και δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις. Σύμφωνα με την Ολλανδική Αστυνομία, Ισραηλινοί οπαδοί διέπραξαν επίσης πράξεις βίας και προσέβαλαν Παλαιστίνιους με ρατσιστικά συνθήματα στο περιθώριο του ποδοσφαιρικού αγώνα .