Την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει στρέψει τα πυρά της εναντίον του ΠΑΣΟΚ οι πληροφορίες λένε ότι παρασκηνιακά το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για το πως και πότε θα φέρει προς συζήτηση το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης για το πρόσωπο του νέου προέδρου θα γίνει με τις αρχές του χρόνου.
Επισήμως πρόθεση της κυβέρνησης είναι το πρόσωπο που θα προταθεί για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα να συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Γαλάζια στελέχη φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα στην περίπτωση της Κατερίνας Σακελλαρoπούλου, η οποία είχε πάρει 261 θετικές ψήφους από τη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2005.
«Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός.
Όπως και στο παρελθόν είχε γράψει το ΠΟΝΤΙΚΙ παρά τα όσα λέγονται δυνατά παίζει ακόμα το όνομα της νυν προέδρου της Δημοκρατίας με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί μία εξαιρετική σχέση.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα άλλαζαν στάση και θα καταψήφιζαν αυτή τη φορά την κυρία Σακελλαροπούλου, ενώ θεωρούν ότι και η Νέα Αριστερά μπορεί και να ψηφίσει θετικά στην υποψηφιότητα της νυν Προέδρου.
Για ένα χρονικό διάστημα η κυβέρνηση εμφανίστηκε να παγώνει κάθε συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα της προεδρικής εκλογής καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είχε φέρει μεγάλη γκρίνια μέσα στην ΝΔ για το μεγάλο άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το κέντρο. Η δεξιά πλευρά της ΝΔ είχε αντιδράσει -και αντιδρά ακόμα- λέγοντας ότι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει θα δίνει το στίγμα της ΝΔ που έχει βαθιές παραδοσιακές ρίζες στην δεξιά.
Εάν πάντως το σενάριο της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου δεν προχωρήσει τότε αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταλήξει στην ασφαλή λύση του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα. Αυτό τουλάχιστον είναι το όνομα το οποίο ακούγεται από τα περισσότερα στελέχη της δεξιάς πτέρυγας.
Μία τέτοια λύση θα οξύνει ωστόσο ακόμα περισσότερο την ένταση που υπάρχει με το ΠΑΣΟΚ καθώς η Χαριλάου Τρικούπη έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπερψηφίσει μία τέτοια επιλογή, με το επιχείρημα ότι θα ήταν μία αμιγώς κομματική επιλογή.
Μάλιστα το θέμα της προεδρικής εκλογής αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί ως το τέλος Νοεμβρίου.
Αν πάντως δεν επιλεγεί κάποιο πρόσωπο από την παραδοσιακή δεξιά και αν το σενάριο της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου δεν προχωρήσει για διάφορους λόγους τότε στο τραπέζι δεν αποκλείεται να πέσουν τα ονόματα του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, που υπήρξε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά, όπως και του τότε Αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγου Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως και άλλα ονόματα από την κεντροαριστερά, για παράδειγμα της Μαρίας Δαμανάκη.
Η Βουλή θα πρέπει να συνεδριάσει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το αργότερο έως τις 13 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα προβλέπονται έως και πέντε ψηφοφορίες.
Διαβάστε επίσης:
Μεταναστευτικό: Συναντήσεις Παναγιωτόπουλου με τους ΥΠΕΣ Τουρκίας και Αρμενίας