Έντονα απογοητευμένος εμφανίστηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, για την τηλεφωνική συνομιλία του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, 70 ημέρες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ορκιστεί 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, λέγοντας πως άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας», υπονομεύοντας τις προσπάθειες απομόνωσης του Ρώσου ηγέτη, ενώ νωρίτερα προχώρησε σε αινιγματική δήλωση, ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα «τελειώσει πιο γρήγορα» με την κυβέρνηση Τραμπ, σε μια ουσιαστικά παραδοχή ήττας και σήμα για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
«Τώρα μπορεί να υπάρξουν και άλλες συζητήσεις, άλλα τηλεφωνήματα. Μόνο πολλά λόγια. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που ήθελε εδώ και καιρό ο Πούτιν: είναι εξαιρετικά σημαντικό γι’ αυτόν να αποδυναμώσει την απομόνωσή του», δήλωσε ο Ζελένσκι σε απογευματινή του ομιλία.
Η Ουκρανία πρόσθεσε ακόμη ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έφεραν καμία προστιθέμενη αξία στην πορεία προς την επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης» στην Ουκρανία, μετά τη συνομιλία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο ηγέτη.
«Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Πούτιν χρησιμοποιεί τις μακροσκελείς συνομιλίες σαν μέσο για την προώθηση των συμφερόντων του. Επί του παρόντος, οι συνομιλίες δίνουν στον Πούτιν μόνο την ελπίδα να αποδυναμωθεί η διεθνής απομόνωση», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχιι Τίχιι.
Λίγο νωρίτερα βέβαια παραδεχόταν υπό ασφυκτική πίεση λόγω των εξελίξεων, μετά και τη συνομιλία Πούτιν-Σολτς ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της χώρας του θα «τελειώσει πιο γρήγορα» με την κυβέρνηση του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκοντας να ρίξει γέφυρες. Ενδεχομένως για τη δική του σωτηρία, την ώρα που το ηθικό υποχωρεί. Για το ολοένα και πιο πιθανό σενάριο αλλαγής στην κορυφή της εξουσίας της Ουκρανίας έκανε λόγο άλλωστε χθες το περιοδικό Economist.
«Ο πόλεμος θα τελειώσει, αλλά δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία. Φυσικά, με την πολιτική αυτής της ομάδας, η οποία θα ηγηθεί τώρα του Λευκού Οίκου, ο πόλεμος θα τελειώσει πιο γρήγορα», δήλωσε στον ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Suspilne, σε μια στροφή 180 μοιρών στον απόηχο της νίκης Τραμπ, καθώς μέχρι χθες θεωρούσε «προδοσία» τα περί ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.
Τόνισε ότι η «δίκαιη ειρήνη» είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία.
Tην πρώτη τηλεφωνική συνομιλία τους έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια είχαν νωρίτερα σήμερα ο Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα ρωσικά συμφέροντα ασφαλείας, να βασίζεται στη νέα εδαφική πραγματικότητα και να αντιμετωπίζει στη ρίζα τις αιτίες της σύγκρουσης, δηλώνει το Κρεμλίνο, με τα γερμανικά ΜΜΕ να εμφανίζουν τον Σολτς να… κουνάει το δάκτυλο στον Πούτιν.
Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ τα οποία επικαλούνται κυβερνητικούς κύκλους, η συνομιλία, η πρώτη μετά τον Δεκέμβριο του 2022, διήρκεσε μια ώρα.
Ο καγκελάριος είχε το τελευταίο διάστημα κατ´επανάληψη αφήσει να εννοηθεί ότι επίκειτο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο. «Θα γίνει την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στο ARD, διευκρινίζοντας ότι θα προηγείτο συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, o Πούτιν ανέφερε στον Σολτς ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με βάση τις προτάσεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούνιο.
«Όσον αφορά τις προοπτικές για πολιτική και διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η ρωσική πλευρά δεν αρνήθηκε ποτέ και παραμένει ανοιχτή στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που διέκοψε το καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε το Κρεμλίνο.
«Οι προτάσεις της Ρωσίας είναι γνωστές και σκιαγραφούνται, ειδικότερα, σε μια ομιλία του Ιουνίου από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών».
Το Κρεμλίνο αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι η στάση του Πούτιν ήταν αυτή που είχε δηλώσει τον Ιούνιο, όταν είπε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει εάν το Κίεβο εγκατέλειπε τις φιλοδοξίες του στο ΝΑΤΟ και παρέδιδε το σύνολο τεσσάρων περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία. Η Ουκρανία απέρριψε αυτούς τους όρους ως ισοδύναμους με παράδοση.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να εξετάσει ενεργειακές συμφωνίες εάν το Βερολίνο ενδιαφέρεται.
Ο Πούτιν μίλησε επίσης για «πρωτοφανή υποβάθμιση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, για την οποία κατηγόρησε τις μη φιλικές ενέργειες της Γερμανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Τονίστηκε ότι η Ρωσία πάντα εκπληρώνει αυστηρά τις συμβατικές και συμβατικές της υποχρεώσεις στον ενεργειακό τομέα και είναι έτοιμη για αμοιβαία επωφελή συνεργασία, εάν η γερμανική πλευρά δείξει ενδιαφέρον γι’ αυτό».
Σημειώνεται ότι η Γερμανία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο, αλλά οι άμεσες αποστολές σταμάτησαν όταν ανατινάχθηκαν οι αγωγοί Nord Stream στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας το 2022. Η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιβάλει διαδοχικά κύματα κυρώσεων στη Ρωσία λόγω του πολέμου και έχουν λάβει μέτρα για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερθείς αργότερα στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών, είπε ότι έδειξε βαθιές διαφωνίες για την Ουκρανία, αλλά το γεγονός ότι μίλησαν ήταν εξαιρετικά θετικό.
«Υπήρξαν αρκετά λεπτομερείς συζητήσεις, πρώτα απ’ όλα για το ουκρανικό θέμα, ειλικρινείς συζητήσεις… Αλλά, φυσικά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια σύμπτωση απόψεων εδώ.. υπάρχουν αρκετά βαθιές διαφωνίες, αλλά το ίδιο το γεγονός του διαλόγου είναι εξαιρετικά θετικό».», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.
Aπό την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την καγκελαρία, ο Σολτς «καταδίκασε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και κάλεσε τον Πρόεδρο Πούτιν να τον τερματίσει και να αποσύρει τα στρατεύματά του». Ο Όλαφ Σολτς «προέτρεψε την Ρωσία να εμφανιστεί πρόθυμη για διαπραγμάτευση με την Ουκρανία με στόχο μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, ενώ τόνισε την αδιαφιλονίκητη αποφασιστικότητα της Γερμανίας να υποστηρίξει την Ουκρανία στην άμυνά της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για όσο διάστημα χρειαστεί», επισημαίνεται.
Προηγουμένως ο καγκελάριος είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα μιλήσει μαζί του εκ νέου μετά την επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, διευκρινίζει η καγκελαρία.
Την ίδια ώρα, η αβεβαιότητα σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας από τους δυτικούς συμμάχους είναι αυξημένη πλέον ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2025. Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ.
Δυσαρέσκεια Ζελένσκι για Σολτς
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να μην μιλήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή, λέγοντας ότι αυτό θα μείωνε την απομόνωση του Ρώσου ηγέτη και θα συνέχιζε τον πόλεμο, δήλωσε πηγή στο προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Σολτς κάλεσε τον Πούτιν να ξεκινήσει συνομιλίες με το Κίεβο που θα ανοίξουν το δρόμο για μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη», καθώς οι ηγέτες πραγματοποίησαν την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία από τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.
Η πηγή στο Κίεβο δήλωσε στο Reuters ότι ο Σολτς, στενός σύμμαχος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, ενημέρωσε εκ των προτέρων τον Ζελένσκι για τα σχέδιά του να μιλήσει με τον Ρώσο ηγέτη.
«Ο καγκελάριος είπε στον πρόεδρό μας ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον Πούτιν. Ο πρόεδρος είπε ότι αυτό θα βοηθήσει μόνο τον Πούτιν μειώνοντας την απομόνωσή του. Ο Πούτιν δεν θέλει πραγματική ειρήνη, θέλει ένα διάλειμμα», δήλωσε η πηγή.
«Η συζήτηση μαζί του θα επιτρέψει στον Πούτιν να αλλάξει το σκηνικό και να συνεχίσει τον πόλεμο. Δεν θα φέρει ειρήνη, επειδή ο Πούτιν θα επαναλάβει απλώς τα ψέματα που λέει εδώ και χρόνια, κάνοντας να φαίνεται ότι δεν είναι πλέον απομονωμένος», δήλωσε η πηγή.
Διαβάστε επίσης:
Ανησυχία στην Ευρώπη πυροδοτούν οι επιλογές Τραμπ για το υπουργικό συμβούλιο