Η νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με την οποία ουσιαστικά ζητά την παραίτηση Γεραπετρίτη με αφορμή τα ελληνοτουρκικά και, ταυτόχρονα, προτείνει τον προκάτοχό του στην προεδρία της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και δεν προκαλεί έκπληξη, εντούτοις έρχεται σε μια στιγμή που προκαλεί νέους «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου.
Καθώς οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνέντευξης του Α. Σαμαρά στο «Βήμα της Κυριακής» όλο και αυξανόνται, οι ενδείξεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι τα όσα λέει ο Α. Σαμαράς προκαλούν δυσφορία, κυρίως διότι δείχνουν ότι – παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να του απαντά σε ανώτατο επίπεδο – ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δεν προτίθεται να σταματήσει να ασκεί κριτική, ειδικά για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Δεν έχει περάσει, άλλωστε, πολύς καιρός από τότε που από την Κύπρο είχε δηλώσει: «Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης. Τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες».
Οι δηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει την αντίδραση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε υπενθυμίσει ότι και ο ίδιος ο Α. Σαμαράς στη διάρκεια της θητείας του στο Μαξίμου είχε συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία, ενώ Μάκης Βορίδης και Ντόρα Μπακογιάννη είχαν προτρέψει τον πρώην πρωθυπουργό, αν ανησυχεί, να επικοινωνήσει με τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών για να κατευνάσει τους φόβους του.
Από την άλλη, ο Α. Σαμαράς φαίνεται ότι δοκιμάζει και τα όρια της… ανοχής του Μαξίμου, καθώς σχολιάζει αιχμηρά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα περί «χαριεντισμών» με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
Το σημαντικό στοιχείο, όμως, της συνέντευξης αφορά στην πρόταση για υποψηφιότητα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κι αυτό, διότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν έχει δείξει καμία διάθεση να γίνει ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου, παρότι το όνομά του έχει «παίξει» ακόμα και από στελέχη της κυβέρνησης. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, η πρόταση Σαμαρά έρχεται και δημιουργεί νέα δεδομένα στη συζήτηση για το πρόσωπο που θα προτείνει η ΝΔ για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, καθώς υπάρχει πίεση από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος για άνθρωπο που θα εκφράζει τον χαρακτήρα και την ιδεολογία της παράταξης.
Στο πλαίσιο αυτό, η κίνηση Σαμαρά (από το περιβάλλον του Κ. Καραμανλή, πάντως, αναφέρεται ότι δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση) αυξάνει την πίεση στο Μαξίμου, το οποίο το τελευταίο διάστημα αναζητά πρόσωπο για το Προεδρικό Μέγαρο που θα έχει τη στήριξη του κόμματος και ταυτόχρονα θα μπορεί να απευθυνθεί και προς την κεντροαριστερά, καθώς ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα έχει λάβει μόνο τις ψήφους της ΝΔ μόνο επιθυμητή εικόνα δεν αποτελεί.
Διαβάστε επίσης:
Περιβάλλον Καραμανλή για πρόταση Σαμαρά: «Δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση»
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις αιχμές Κασσελάκη κατά Τσίπρα για το Μάτι
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ΕΑΤ- ΕΣΑ