Μείζον ζήτημα προκύπτει για την κυβέρνηση μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά για τα όσα είπε σε συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», τόσο για τα ελληνοτουρκικά, όσο και τη γενικότερη «κεντρώα στροφή» της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για ακατανόητη πολιτική στα ελληνοτουρκικά, η οποία το μόνο που κάνει είναι να αποθρασύνει και να ενισχύει την αδιαλλαξία της Άγκυρας. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός επικέντρωσε τα πυρά του κατά του υπουργού εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει όποιους δηλώνουν (όπως ο Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του τον περασμένο Οκτώβρη στον Σκάι) ότι στο όνομα της «φιλίας και ηρεμίας» με την Τουρκία «ας χαρακτηριστούν και μειοδότες».
Ο Αντώνης Σαμαράς συνόψισε την κριτική του στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκης στα ελληνοτουρκικά ως εξής:
- «είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευθούμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία! Όχι να συζητήσουμε εάν τα νησιά έχουν ΑΟΖ…».
- «η Τουρκία ζητά να έχουμε συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι χάνουμε τη δικαιοδοσία των νησιών μας – δηλαδή την οικονομική εκμετάλλευση τεράστιων θαλασσίων εκτάσεων».
- «Η Τουρκία ζητά να παρακάμψουμε εντελώς το Δίκαιο, αποδεχόμενοι συνεκμετάλλευση αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, πάνω σε ΑΟΖ δικής μας δικαιοδοσίας! Μας ζητάει δηλαδή να μοιραστούμε τα “δικά μας” ή, έστω, να τα συνεκμεταλλευθούμε! Οπότε τι ακριβώς “συζητάμε”;».
«Eπιβεβαιώνει» ο Φιντάν
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο τούρκος Υπουργός εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Αντώνη Σαμαρά.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (όπως λέει η Αθήνα) αλλά , απαιτούνται συνομιλίες και για τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, όπως:
- ο εξοπλισμός των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς
- η υφαλοκρηπίδα (η Τουρκία δεν δέχεται δικαιώματα υφαλοκρηπίδας στα νησιά πέρα από τα 6 μίλια)
- τα χωρικά ύδατα (τουρκική απειλή πολέμου αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όπως έχει δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο)
- Οι (νησιωτικοί) σχηματισμοί με αδιευκρίνιστο καθεστώς (γκρίζες ζώνες με νησίδες βραχονησίδες και νησιά που σύμφωνα με την Τουρκία δεν έχει διευκρινιστεί το καθεστώς κυριαρχίας τους)
- ο εναέριος χώρος (η τουρκία αμφισβητεί τον ελληνικό εναέριο χώρο που είναι 10 μίλια)
Διαβάστε επίσης:
Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά – «Έθεσε εαυτόν για 2η φορά εκτός της ΝΔ»
Κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες του ΚΚΕ στο Πολυτεχνείο (Video)
Γιατί ο Σαμαράς ανεβάζει τους τόνους – Τα ελληνοτουρκικά και ο «εγκλωβισμός» με Καραμανλή