Καμία διάθεση για σχόλιο επί της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά δεν φαίνεται να είχε ο Κώστας Καραμανλής κατά τις πρώτες ώρες των δραματικών εξελίξεων στη ΝΔ.
Είχε προηγηθεί πάντως η «διευκρίνιση» από την καραμανλική πτέρυγα ότι δεν υπήρχε κάποια προσυνεννόηση με τον κ. Σαμαρά για τα όσα εκείνος είπε στη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, ούτε για τις γενικότερες τοποθετήσεις του, ούτε για την πρότασή του να πάει ο κ. Καραμανλής πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. Καραμανλής δεν επιθυμεί, ούτε έχει κάποιο λόγο να ταυτιστεί με τον κ. Σαμαρά. Πέρα από την αρκετά μεγάλη σύμπτωση απόψεων σε σειρά θεμάτων, δεν είχαν όλο αυτό τον καιρό ούτε την ίδια τακτική, ούτε το ίδιο ύφος και ένταση στην κριτική τους προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και επίσης δεν σημαίνουν οι δύο πολιτικοί το ίδιο πράγμα για την παράταξη της ΝΔ.
Ο μεν κ. Καραμανλής δίνει τη «συνέχεια» από τον ιδρυτή της, ενώ ο κ. Σαμαράς έχει μεν έναν ξεχωριστό ρόλο, αλλά η σχέση του με τη ΝΔ πέρασε από πολλές ταραχώδεις περιόδους, καθώς επί χρόνια ήταν εκτός, μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που προκάλεσε ο ίδιος το 1993.
Άλλο Σαμαράς, άλλο Καραμανλής
Άλλωστε, με τη λογική του πλήρους διαχωρισμού των περιπτώσεων του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή προσεγγίζει το Μέγαρο Μαξίμου την κρίση που ξέσπασε στη ΝΔ με τη συνέντευξη του Μεσσήνιου πολιτικού και οδήγησε στην απόφαση για διαγραφή του από το κόμμα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν πρόκειται να προκαλέσει θέμα στην κυβέρνηση, ανάλογο με αυτό του κ. Σαμαρά, ανεξαρτήτως της όποιας σύμπτωσης απόψεων σε ορισμένα πεδία μεταξύ των δύο πρώην πρωθυπουργών.
Εξ ορισμού άλλωστε οι δύο πρώην δεν έχουν τον ίδιο ρόλο:
Ο μεν κ. Σαμαράς είναι βουλευτής, διεκδικεί να υπαγορεύει τις θέσεις του στον κ. Μητσοτάκη (όπως την απομάκρυνση Γεραπετρίτη) και επίσης έχει απασφαλίσει εδώ και καιρό για πολλά θέματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο δε κ. Καραμανλής δεν είναι καν βουλευτής, έχει επιλέξει μία απόσταση από τα πράγματα, διατηρεί μόνο κάποιους θύλακες επιρροής στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά είναι πολύ πιο προσεκτικός στην κριτική του προς την κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης:
Διαγραφή Σαμαρά: Θρυαλλίδα η προσέγγιση με Τουρκία – Ο διάλογος και η «αποθράσυνση της Άγκυρας»
Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά – «Έθεσε εαυτόν για 2η φορά εκτός της ΝΔ»