Για «πολλαπλά θέματα με την Ελλάδα πέρα από το Αιγαίο» έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε τηλεοπτική συνέντευξή του που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής (15/11).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις στο A Haber, ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι η πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν μέρος μιας διαδικασίας και ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί ξανά την Τουρκία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2025 για τη Διάσκεψη Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Ο Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι η πρώτη διμερής επίσκεψή του στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιεραπετρίτης, είχε επίσης θετική προσέγγιση και ότι υπάρχουν σύνθετα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κληροδοτήθηκαν από τις προηγούμενες γενιές.
Ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος υποστήριξε ότι «υπάρχει κάποια πίεση από την εσωτερική πολιτική και στις δύο χώρες», δήλωσε ότι αναζητούν μια λύση στην οποία και οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα της Τουρκίας. Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι «επικεντρώθηκαν σε ανοιχτές συζητήσεις και όχι στην κλιμάκωση των εντάσεων στη διαδικασία που ξεκίνησε με την Ελλάδα» και εξήγησε ότι «υπάρχουν πολλά άλλα θέματα εκτός από το θέμα του Αιγαίου, όπως ο αφοπλισμός των νησιών, η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, τα μέρη με αβέβαιο καθεστώς, ο εναέριος χώρος και οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες».
Τι είπε για το Κυπριακό
Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο Χακάν Φιντάν επεσήμανε ότι το Κυπριακό έγινε «ξαφνικά πρόβλημα στην Ε.Ε. ως αποτέλεσμα της λανθασμένης απόφασης που έλαβε η Ε.Ε. σχετικά με τη μόνη επιλογή για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό» και εξέφρασε την άποψη ότι «το θέμα αυτό αποτελούσε πάντα προβληματική περιοχή σε θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία».
Εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι «όλοι έχουν αποδεχθεί την πραγματικότητα στο νησί», ο Χακάν Φιντάν είπε: «Η πραγματικότητα στο νησί είναι ότι οι δύο κοινότητες ζουν χωριστά η μία από την άλλη. Και οι δύο κοινότητες έχουν πλέον χαράξει τα δικά τους μονοπάτια, ζουν τις δικές τους ζωές, έχουν κόψει το δικό τους ομφάλιο λώρο και συνεχίζουν τα δικά τους μονοπάτια. Η αναζήτηση αυτών για να ενωθούν ξανά με τη βία κάτω από μια φόρμουλα και να εμπλακούν στον διαμοιρασμό της εξουσίας δεν είναι μια αναζήτηση που θα φέρει αποτελέσματα». Αναφερόμενος στην ιδιότητα του παρατηρητή της κατεχόμενης Κύπρου στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), ο Χακάν Φιντάν τόνισε ότι η διεθνής απομόνωση και «το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην “ΤΔΒΚ” συνεχίζεται».
Όσον αφορά στην άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία και στην υπογραφή συμφωνίας με τη Λευκωσία, καθώς και σχετικά με τις προσπάθειες δημιουργίας βάσεων, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «παρακολουθούν πολύ στενά τις κινήσεις που αλλάζουν τις ισορροπίες όσον αφορά την ασφάλεια». Δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για ένα νέο στρατιωτικό κίνημα στο νησί της Κύπρου», ο Χακάν Φιντάν τόνισε: «Μια πολιτική που παράγει μια απειλή διαφορετική από τη δική μας παρουσία, αντιλαμβάνεται μια απειλή και χρησιμοποιεί αυτή την απειλή ως δικαιολογία για να πραγματοποιήσει τους δικούς της εξοπλισμούς, αυτή είναι μια άλλη περιοχή. Εκεί μπορεί να υπάρχει μια άλλη πρόθεση. Απ’ ό,τι βλέπω, όλοι γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο. Η Κύπρος είναι πολύ κοντά μας. Ως πατρίδα, οι δυνατότητες κινητοποίησής μας είναι επίσης πολύ υψηλές».
Σημειώνοντας ότι και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να έχουν προθέσεις όσον αφορά στις διπλωματικές επιδιώξεις, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έφερε τις δύο πλευρές κοντά και ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν τετραμερείς ή πενταμερείς συνομιλίες με οικοδεσπότη τον Αντόνιο Γκουτέρες και τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Η ελληνοτουρκική προσπάθεια στον ΟΑΣΕ
Ακόμα, ο Χακάν Φιντάν αποκάλυψε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη συζήτησαν, επίσης, την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας και είπε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα διεξάγουν ένα κοινό έργο στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και έχουν προτείνει ένα κοινό πακέτο για τη διοίκηση του ΟΑΣΕ. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε ένα κοινό πακέτο και προτάθηκαν τόσο ένας Τούρκος υποψήφιος για τη Γενική Γραμματεία του ΟΑΣΕ όσο και ένας Έλληνας υποψήφιος για τη Διεύθυνση.
{https://youtu.be/HTG8SK0Fs5o}