0 1 min 2 ώρες

Παρότι τις προηγούμενες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου είχε συλλέξει πληροφορίες για τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο «Βήμα της Κυριακής», μόλις οι λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της άρχισαν να διαρρέουν στα ΜΜΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη των στενών συνεργατών του για το πώς θα απαντούσε η κυβέρνηση στον πρώην πρωθυπουργό, καθώς τα όσα έλεγε ο Α. Σαμαράς ξεπερνούσαν κατά πολύ όλες τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα.

Στην ουσία, λένε οι πληροφορίες, η διαγραφή του Α. Σαμαρά από την Κ.Ο. και από το κόμμα της ΝΔ ήταν σχεδόν «μονόδρομος» για τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός κρίθηκε ότι:

  • Κατηγορούσε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «χαριεντιζόταν» με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Επιτροπής.
  • Ζητούσε εμμέσως πλην σαφώς την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά.
  • Επιχειρούσε να «παγιδεύσει» την κυβέρνηση, προτείνοντας τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση για τη διαγραφή Σαμαρά είχε ληφθεί από νωρίς και ότι απλώς γύρω στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έλαβε το «πράσινο φως» να δημοσιοποιήσει την απόφαση σε μια ανακοίνωση που κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, καθώς σημείωνε, μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας “χαριεντίζονταν” με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας».

Στην ανακοίνωση επισημαινόταν, δε, ότι «η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής “καμαρίλας” και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό “γινάτι”. Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%».

Νέα Δημοκρατία: Ποια αναμένεται η στάση των βουλευτών

Για την κυβέρνηση, λένε αρμόδιες πηγές, το κεφάλαιο «Σαμαράς» κλείνει με τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, ενώ, όσον αφορά σε βουλευτές που βρίσκονται κοντά του, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης και την ενότητα της παράταξης και, δη, σε μια φάση που ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι έλαβε το «μήνυμα» των βουλευτών και, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ευρεία πλειοψηφία που έχει λάβει η ΝΔ από τους πολίτες, κάνει κινήσεις που δείχνουν ότι ενισχύουν το… δεξιό πρόσημο του κόμματος (ήδη σχολίασε αρνητικά την woke κουλτούρα, μιλώντας για «τυρρανία των μειοψηφιών»).

Ωστόσο, κομματικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το topontiki.gr δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για το μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι η δήλωση του Α. Σαμαρά αμέσως μετά τη διαγραφή του δείχνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αλλάξει απόψεις ή θέσεις.

Αντιθέτως, σημειώνουν ότι τα όσα αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ («η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία» και «για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου») δείχνουν ότι ενδεχομένως θα γίνει ακόμα πιο σκληρός.

«Ένας Σαμαράς απελευθερωμένος από τα κομματικά “πρέπει” θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επικίνδυνος, ιδίως σε μια φάση κατά την οποία η ΝΔ δέχεται έντονες πιέσεις από τα δεξιά της», σημείωσε κομματικό στέλεχος, ενώ άλλοι επισημαίνουν με νόημα ότι η κριτική του Κώστα Καραμανλή στα πεπραγμένα της κυβέρνησης – μια κριτική που έχει ξεφύγει από τα στενά όρια των εθνικών θεμάτων και έχει απλωθεί και σε, ας πούμε, ταυτοτικά ζητήματα για τη ΝΔ – άρχισε να γίνει πιο οξεία από τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός έπαψε να είναι βουλευτής.

Επίσης, εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση πηγών του Κ. Καραμανλή για την πρόταση Σαμαρά να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας: αν και ξεκαθάρισαν ότι δεν υπήρχε προσυνεννόηση, εντούτοις δεν τάχθηκαν υπέρ ή κατά της πρότασης, αφήνοντας ένα «κενό» που προβληματίζει την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση στρέφει το… μικροσκόπιό της στη Πάτρα και στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά, με τίτλο «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», και αντικείμενο τον ρόλο της Γερμανίας στο μεταπολεμικό σκηνικό και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Ο Κ. Καραμανλής έχει προλογίσει το βιβλίο και θα μιλήσει στην εκδήλωση, οπότε η κυβέρνηση προφανώς και θα παρακολουθήσει με μεγάλη προσοχή τα όσα θα πει, υπό και τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται εντός της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης:

Διαγραφή Σαμαρά: Όλη η συνέντευξη που προκάλεσε θύελλα – Οι «ρουκέτες» κατά Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη    

Διαγραφή Σαμαρά: Κανένα σχόλιο από Καραμανλή – Το Μαξίμου διαχωρίζει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς

Αντώνης Σαμαράς: «Αλαζονεία και έλλειψη ψυχραιμίας δείχνει η διαγραφή μου – Αποκομμένος ο Μητσοτάκης από τη βάση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.