0 1 min 2 μήνες

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην έχει κάνει κανένα επίσημο σχόλιο για την χθεσινή διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από την Νέα Δημοκρατία αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην «γαλάζια» παράταξη. 

«Αναμενόμενη εξέλιξη»

Σε ό,τι έχει να κάνει με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη κορυφαία στελέχη του Κινήματος που μίλησαν στο topontiki.gr θεωρούν ότι η κίνηση του Πρωθυπουργού ήταν αναμενόμενη κυρίως γιατί δε θα μπορούσε να σταθεί μετά τα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Μαζεύτηκαν πολλά», λένε χαρακτηριστικά. 

Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, όπως υποστηρίζουν, «αναδεικνύει και το δομικό πρόβλημα που υπάρχει στο κόμμα». Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε μέσω βουλευτών και στελεχών έχει μιλήσει όχι μόνο για την «γαλάζια» κρίση αλλά και την απουσία επικοινωνία της ηγεσίας του κόμματος με την βάση. 

Για την Χαριλάου Τρικούπη η στρατηγική δεν αλλάζει καθώς με τις παρεμβάσεις του Ανδρουλάκη στη Βουλή (αναμένεται να αυξηθούν) το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθεί να βγάζει στην επιφάνεια ολοένα και περισσότερες «καθεστωτικές αντιλήψεις» της κυβέρνησης. 

Η ασέβεια προς τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη αλλά και τη λειτουργία του κράτους θα πρωταγωνιστούν στη ρητορική του Κινήματος. Η αρχή έγινε με τον (μη) διορισμό επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Ανδρουλάκης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας δημιουργώντας και την σκληρή αντιπαράθεση με τον Άδων Γεωργιάδη. 

«Πυρά» για την παραίτηση στο Υπουργείο Εξωτερικών 

Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής πάντως, το ΠΑΣΟΚ «κάρφωσε» την κυβέρνηση καθώς όπως υποστήριξε ο αρμόδιος Τομεάρχης Δημήτρης Μάντζος:

«Η επιστολή παραίτησης υψηλόβαθμου Διπλωμάτη του Υπουργείου Εξωτερικών, Διευθυντή της Α’ Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων και ιεραρχικά καθ’ υλην αρμόδιου, συμφωνα με τον Νόμο, για τον γενικό συντονισμό του συνόλου των πολιτικού θεμάτων -και του διαλόγου με την Τουρκία-, εγείρει κρίσιμα ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν άμεσα και επίσημα και όχι μέσω «διπλωματικών πηγών», ανέφερε στην ανακοίνωση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ρωτά: «Είναι ακριβές ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις του; Γενικότερα, η προετοιμασία, η χάραξη και υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση -ιδίως στο πεδιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων- δίνει ουσιαστικό ρόλο και λόγο στους έμπειρους διπλωμάτες μας ή συντελούνται ερήμην της Διπλωματικής Υπηρεσίας και εν αγνοία -καθώς φαίνεται- των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου, που οφείλουν να εγγυώνται τη συνέχεια της στρατηγικής, του τρόπου διαπραγμάτευσης και της εθνικής γραμμής; Το, δε, γεγονός της επικείμενης αφυπηρέτησης του παραιτηθέντος Πρέσβη, ουδόλως αλλάζει την ουσία των ισχυρισμών του. Άλλωστε, η θητεία του είχε ήδη παραταθεί, καθώς ο ίδιος είχε επιλεγεί να ασκήσει τα καθήκοντα από τα οποία χθες αποχώρησε. Επομένως, ανακύπτει το εύλογο ερώτημα: Ποιος μετέβαλε άποψη; Ο Πρέσβης ή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου; Ήταν εξαρχής μια κακή επιλογή -στην οποία μάλιστα είχε ανανεωθεί η εμπιστοσύνη- ή υπήρξε αλλαγή πλεύσης στην ακολουθούμενη πολιτική, γεγονός, που οδήγησε στην παραίτηση; Ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού η σοβαρή διάσταση μεταξύ ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών για την ακολουθούμενη πολιτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;».

Διαβάστε επίσης:

Ο αναγκαστικός αποκεφαλισμός του Σαμαρά, τα μηνύματα Μητσοτάκη και η… μη διαθεσιμότητα του Καραμανλή

Διαγραφή Σαμαρά: Όλη η συνέντευξη που προκάλεσε θύελλα – Οι «ρουκέτες» κατά Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη    

Διαγραφή Σαμαρά: Κανένα σχόλιο από Καραμανλή – Το Μαξίμου διαχωρίζει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.