0 1 min 2 μήνες
Ρωσία: «Η απόφαση Μπάιντεν για Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει Ρώσος βουλευτής
Η πρώτη αντίδραση από τη Ρωσία στο «πράσινο φως» των ΗΠΑ στην Ουκρανία για τη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς είχε «απειλή» για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με αναφορές στον «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» η πρώτη απάντηση της Μόσχας στο «πράσινο φως» των ΗΠΑ στην Ουκρανία να χτυπήσει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία.

Πιο αναλυτικά, ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ανέφερε ότι «η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει βαθιά στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θα λάβει μάλιστα ταχεία απάντηση», είναι η δήλωση του Τζαμπάροφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα, δημοσίευμα των New York Times, με βάση δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον έδωσε για πρώτη φορά το «πράσινο φως» στο Κίεβο να βομβαρδίζει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί ο ουκρανικός στρατός από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους» και πως «τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται».

«Πράσινο φως» από Μπάιντεν στην Ουκρανία να χτυπήσει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης, «τα όπλα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν αρχικά εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων για την υπεράσπιση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία».

Η απόφαση να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (Army Tactical Missile Systems ή ATACMS), έρχεται ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσίας να φέρει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη μάχη, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Η απόφαση Μπάιντεν αποτελεί σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, σε μία επιλογή που διχάζει τους συμβούλους του, μόλις δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα περιορίσει την περαιτέρω υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν «χαλάρωσε» τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ τους Ουκρανούς μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας προς το Χάρκοβο.

Για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν το Χάρκοβο, ο Μπάιντεν τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν το Σύστημα Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας (HIMARS), τα οποία έχουν βεληνεκές περίπου 50 μιλίων, εναντίον των ρωσικών δυνάμεων ακριβώς απέναντι από τα σύνορα. Τότε, ο Τζο Μπάιντεν δεν επέτρεψε στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας εντός των επόμενων ημερών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας. Πάντως, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Τα πρώτα βαθιά πλήγματα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν με τη χρήση πυραύλων ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 306 χιλιόμετρα.

Την ώρα που κάποιοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, έχουν εκφράσει σκεπτικισμό ότι επιτρέποντας πλήγματα μεγάλης εμβέλειας θα αλλάξει η συνολική πορεία του πολέμου, η απόφαση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία σε μια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν κέρδη.

Έτσι, είναι πιθανό να θέσει το Κίεβο σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν και εάν γίνουν συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.

Πάντως, για την ώρα δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ θα ανατρέψει την απόφαση Μπάιντεν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του, με τον νικητή των εκλογών των ΗΠΑ να έχει δεσμευτεί πολλές φορές  ότι θα τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα κρίνει ως «μεγάλη κλιμάκωση» μια χαλάρωση των ορίων στη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία, κάτι που φάνηκε από τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.