0 1 min 2 μήνες

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμμένει στο «nein» για την παράδοση γερμανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξαν πορεία.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς – γνωστούς ως Στρατιωτικό Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα ή ATACMS – για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας δεν είχε «καμία επίδραση» στις αποφάσεις του Σολτς, ο οποίος αρνείται σταθερά να παράσχει στην Ουκρανία γερμανικής κατασκευής Taurus, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

«Υπάρχουν ορισμένα όρια για τον καγκελάριο», είπε ο εκπρόσωπος. «Δεν θέλει να παραδοθούν αυτά τα όπλα μεγάλης εμβέλειας. Αυτή η θέση δεν θα αλλάξει».

Η αλλαγή από τον Λευκό Οίκο έρχεται καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας προετοιμάζονται για επίθεση από περίπου 50.000 στρατιώτες – συμπεριλαμβανομένων 10.000 Βορειοκορεατών στρατιωτών – και καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία αμέσως μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, πυροδοτώντας φόβους στο Κίεβο ότι θα μπορούσε να πιέσει την Ουκρανία να κάνει ανεπιθύμητες παραχωρήσεις. Η κίνηση των ΗΠΑ φέρεται επίσης να επιτρέπει στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία για να χτυπήσουν τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία – οι δύο μεγαλύτεροι πάροχοι στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία – έχουν συντονίσει στενά από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας το 2022 την υποστήριξή τους, με τον Σολτς να περιμένει συχνά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να κινηθεί πρώτα και μετά να ακολουθήσει.

Αλλά αυτή τη φορά, ο Σολτς – ο οποίος έχει επανειλημμένα αρνηθεί να στείλει τους γερμανικούς πυραύλους Taurus, επικαλούμενος τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου – είναι απίθανο να ακολουθήσει. Ενόψει των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου, ποντάρει στις μικρές πιθανότητες επανεκλογής του με το μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας ότι είναι η ασφαλής επιλογή όταν πρόκειται να αποτρέψει τον πόλεμο να βγει εκτός ελέγχου.

Άλλοι πολιτικοί ηγέτες στη Γερμανία επαίνεσαν την κίνηση των ΗΠΑ.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ, μέλος των Πρασίνων, επικρότησε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να διεξάγει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας. «Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι [το κόμμα μου] το βλέπει αυτό με τον ίδιο τρόπο όπως και οι ανατολικοευρωπαίοι εταίροι μας, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί», είπε σε δημόσιο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ο πιθανός επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ηγείται της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, επέκρινε επίσης τον Σολτς για την άρνησή του να παραδώσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία και είπε ότι θα ήταν πρόθυμος να το κάνει εάν αναλάβει καθήκοντα.

Την Παρασκευή, ο Σολτς μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για περίπου μία ώρα, σε αυτή που ήταν η πρώτη απευθείας ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο ηγετών εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Η προσπάθεια του Σολτς για τηλεφωνική διπλωματία επικρίθηκε έντονα από τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είπε ότι δεν υποκαθιστά την πραγματική δράση. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ήταν επίσης επικριτικός, λέγοντας ότι η επαφή του Σολτς με τον Πούτιν θα άνοιγε ένα «κουτί της Πανδώρας» και θα υπονόμευε τις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Στελέχη της Χαμάς πέρασαν από την Κω ως διακινητές μεταναστών

Ουκρανία: 10 νεκροί και 43 τραυματίες μετά το ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό

Πετρέλαιο: Βγήκε για «κυνήγι» η Τουρκία – Άδεια στην TPAO για έρευνες σε 9 οικόπεδα στο Βόρειο Αιγαίο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.