0 1 min 2 μήνες
Σουηδία: «Αν έρθει πόλεμος» - Το φυλλάδιο με οδηγίες που διανέμεται στους κατοίκους για τη περίπτωση ανάγκης
Οι οδηγίες της Σουηδίας για αντιμετώπισης χαμηλών θερμοκρασιών χωρίς ρεύμα και για τρόφιμα.

Εγχειρίδιο με οδηγίες επιβίωσης μοιράζουν από σήμερα (18/11), η Σουηδία και άλλες χώρες, με το οποίο προετοιμάζουν τους πολίτες για το πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση πολέμου ή άλλων κρίσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το BBC, εκατομμύρια Σουηδοί θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν αντίγραφα ενός φυλλαδίου που συμβουλεύει τον πληθυσμό πώς να προετοιμαστεί και να αντιμετωπίσει σε περίπτωση πολέμου ή άλλης απροσδόκητης κρίσης.

Το «Αν έρθει κρίση ή πόλεμος» έχει επικαιροποιηθεί σε σχέση με πριν από έξι χρόνια, εξαιτίας αυτού που η κυβέρνηση της Στοκχόλμης αποκαλεί επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, με την οποία εννοεί την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το φυλλάδιο είναι επίσης διπλάσιο σε μέγεθος.

Η Φινλανδία δημοσίευσε επίσης τις δικές της νέες συμβουλές στο διαδίκτυο σχετικά με την «προετοιμασία για περιστατικά και κρίσεις».

Και οι Νορβηγοί έλαβαν επίσης πρόσφατα ένα φυλλάδιο που τους προτρέπει να είναι προετοιμασμένοι να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους για μια εβδομάδα σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, πολέμου και άλλων απειλών.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της Δανίας δήλωσε ότι έστελνε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους ενήλικες Δανούς λεπτομέρειες σχετικά με το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα που θα χρειάζονταν για να αντεπεξέλθουν σε μια κρίση για τρεις ημέρες.

{https://x.com/MikaelFrisell/status/1858403555880648744}

Σε μια λεπτομερή ενότητα σχετικά με τις στρατιωτικές συγκρούσεις, το φινλανδικό φυλλάδιο εξηγεί πώς θα αντιδρούσαν η κυβέρνηση και ο πρόεδρος σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, τονίζοντας ότι οι αρχές της Φινλανδίας είναι «καλά προετοιμασμένες για αυτοάμυνα».

Η Σουηδία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ μόλις φέτος, αποφασίζοντας όπως και η Φινλανδία να υποβάλει αίτηση μετά την επέκταση του πολέμου της Μόσχας το 2022. Η Νορβηγία ήταν ιδρυτικό μέλος της δυτικής αμυντικής συμμαχίας.

Σε αντίθεση με τη Σουηδία και τη Νορβηγία, η κυβέρνηση του Ελσίνκι αποφάσισε να μην εκτυπώσει ένα αντίγραφο για κάθε σπίτι, καθώς αυτό «θα κόστιζε εκατομμύρια» και μια ψηφιακή έκδοση θα μπορούσε να ενημερωθεί πιο εύκολα.

«Έχουμε στείλει 2,2 εκατομμύρια έντυπα αντίτυπα, ένα για κάθε νοικοκυριό στη Νορβηγία», δήλωσε ο Τόρε Κάμφγιορντ, υπεύθυνος για την εκστρατεία αυτοετοιμασίας στη Νορβηγική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας (DSB).

Στους καταλόγους των ειδών που πρέπει να φυλάσσονται στο σπίτι περιλαμβάνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως κονσέρβες φασολιών, ενεργειακές μπάρες και ζυμαρικά, καθώς και φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων δισκίων ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

Το Όσλο έστειλε μια προηγούμενη έκδοση το 2018, αλλά ο Κάμφγιορντ δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις, έχουν επιφέρει αυξημένους κινδύνους.

Για τους Σουηδούς, η ιδέα ενός βιβλιαρίου πολιτικής έκτακτης ανάγκης δεν είναι κάτι καινούργιο. Η πρώτη έκδοση του «Αν έρθει πόλεμος» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επικαιροποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Όμως ένα μήνυμα έχει μετακινηθεί από τη μέση του φυλλαδίου προς τα πάνω: «Εάν η Σουηδία δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες ότι η αντίσταση πρέπει να σταματήσει είναι ψευδείς».

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Φινλανδία και η Σουηδία ήταν ακόμη ουδέτερα κράτη, αν και οι υποδομές τους και το «σύστημα ολικής άμυνας» χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας Καρλ – Όσκαρ Μπόχλιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι, καθώς το παγκόσμιο πλαίσιο έχει αλλάξει, η ενημέρωση των σουηδικών νοικοκυριών πρέπει να αντανακλά επίσης τις αλλαγές.

Νωρίτερα φέτος είχε προειδοποιήσει ότι «θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη Σουηδία», αν και αυτό θεωρήθηκε ως μια κλήση αφύπνισης, επειδή θεώρησε ότι οι κινήσεις προς την ανοικοδόμηση αυτής της «συνολικής άμυνας» προχωρούσαν πολύ αργά.

Λόγω των μακρών συνόρων της με τη Ρωσία και της εμπειρίας της από τον πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Φινλανδία διατηρούσε πάντα υψηλό επίπεδο άμυνας. Η Σουηδία, ωστόσο, μείωσε τις υποδομές της και μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να ανεβάζει και πάλι τις δυνάμεις της.

«Από τη φινλανδική οπτική γωνία, αυτό είναι λίγο παράξενο», σύμφωνα με τον Ιλμάρι Καικχό, αναπληρωτή καθηγητή πολεμικών σπουδών στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας. «[Η Φινλανδία] δεν ξέχασε ποτέ ότι ο πόλεμος είναι μια πιθανότητα, ενώ στη Σουηδία, οι άνθρωποι έπρεπε να ταρακουνηθούν λίγο για να καταλάβουν ότι αυτό μπορεί πραγματικά να συμβεί», λέει ο Καικχό, ο οποίος κατάγεται από τη Φινλανδία.

Η Μελίσα Ιβ Αγιοσμάκι, 24 ετών, η οποία κατάγεται από τη Φινλανδία αλλά σπουδάζει στο Γκέτεμποργκ, λέει ότι ένιωσε μεγαλύτερη ανησυχία όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Τώρα αισθάνομαι λιγότερο ανήσυχη, αλλά εξακολουθώ να έχω στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου τη σκέψη για το τι θα έπρεπε να κάνω αν γινόταν πόλεμος. Ειδικά επειδή έχω την οικογένειά μου πίσω στη Φινλανδία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.