0 1 min 2 μήνες

Μια προσομοίωση κλήσης, βασισμένη σε πραγματική ιστορία, που έχει διαχειριστεί η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, δημιούργησε το «Χαμόγελο του παιδιού» με στόχο να δείξει το μέγεθος του προβλήματος και να ευαισθητοποιήσει την ελληνική οικογένεια, τη γειτονιά, το σχολείο, την Πολιτεία.

Ένα παιδί κάθε τρείς ημέρες αναφέρει πως κακοποιείται σεξουαλικά και δυο παιδιά κάθε ημέρα αναφέρουν πως κακοποιούνται σωματικά. Τι συμβαίνει όμως όταν ακούς ένα παιδί να σου εκμυστηρεύεται πως κακοποιείται;

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μένει Μυστικό»,  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Εθνικό Κέντρο για την Κακοποίηση & Εκμετάλλευση του Οργανισμού που λειτουργεί,  μέσω της αυτής της κλήσης, δίνει την δυνατότητα να ακούσουμε την αγωνία ενός παιδιού που βρήκε το θάρρος να καταγγέλλει τη φρίκη που βιώνει.  

«Ακούς στη φωνή του, τον φόβο του. Κάτι θέλει να σου εκμυστηρευτεί… Έχει κακοποιηθεί. Βρίσκει όμως το θάρρος να μιλήσει, για να λάβει τη βοήθεια που τόσο φοβάται να ζητήσει. Είναι όμως ένα παιδί… ένα παιδί που βρήκε το θάρρος, ανάμεσα στα χιλιάδες παιδιά που κακοποιούνται καθημερινά γιατί… Μένει Μυστικό!» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Χαμόγελο.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Τους πρώτους 10 μήνες του 2024 οι  4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχειρίστηκαν 154.192 τηλεφωνικές κλήσεις

Το Εθνικό Κέντρο για την Κακοποίηση & Εκμετάλλευση του Οργανισμού, από 1.1.2024 έως και 31.10.2024 διαχειρίστηκε:

  • 119 επιτόπιες παρεμβάσεις για 201 παιδιά:
  • 13 παιδιά αφορούσαν σωματική κακοποίηση
  • 76 παιδιά αφορούσαν παραμέληση και εγκατάλειψη 
  • ΜΟΝΟ 4 παιδιά για σεξουαλική κακοποίηση.
  • 384 αναφορές στο Cybertipline Hellas
  • 139 αφορούσαν ψυχολογική κακοποίηση παιδιών
  • 80 αφορούσαν σωματική κακοποίηση παιδιών
  • 67 αφορούσαν παραμέληση και εγκατάλειψη παιδιών
  • ΜΟΝΟ 16 για σεξουαλική κακοποίηση.

 Δυστυχώς η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών παραμένει μυστικό!

Συνολικά οι 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τους πρώτους 10 μήνες του 2024 διαχειρίστηκε:

  • 154.192 τηλεφωνικές κλήσεις – 514 την ημέρα
  • 49.861 πραγματοποιήθηκαν στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056
  • 1.057 αναφορές για 1.884 παιδιά:
  • 670 παιδιά αφορούσαν σωματική κακοποίηση
  • 901 παιδιά αφορούσαν παραμέληση και εγκατάλειψη
  • 104 παιδιά αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση
  • 247 περιστατικά αυτοκτονικού ιδεασμού
  • 114 αφορούσαν παιδιά από 13 έως 15 ετών &
  • 69 αφορούσαν παιδιά από 16 έως 17 ετών
  • Περιστατικά συμβουλευτικής υποστήριξης σε 2.127 άτομα
  • 2.841 μαθητές/μαθήτριες  ενημερώθηκαν  για ζητήματα πρόληψης, αναγνώρισης και αντιμετώπισης ενδείξεων κακοποίησης-παραμέλησης και ενδοοικογενειακής βίας από Ψυχολόγους του Τμήματος Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης.

Οι δράσεις

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την 18η Νοεμβρίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, την 19η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης, και την 20η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, και ακολουθώντας πιστά το όραμα του 10χρονου ιδρυτή του, συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για την ευαισθητοποίηση και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας κάθε παιδιού πραγματοποιώντας δράσεις και μετέχοντας σε κινητοποιήσεις των Διεθνών εταίρων του. Αυτές Είναι:

1.Δωρεάν Θεματικές Δράσεις Ολιστικής  Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Παρέμβασης, από Δευτέρα 18 έως και Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, στον Δήμο Ήλιδας, στο πλαίσιο δράσεων του Εθνικού Κέντρου για την Κακοποίηση και την Εκμετάλλευση που λειτουργεί ο Οργανισμός και σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας και τις Κοινωνικές Δομές (κέντρο Κοινότητας, ΚΕΠ Υγείας, Κοινωνικό Παντοπωλείο).

2. Δωρεάν Θεματικές Δράσεις Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης Και Ευαισθητοποίησης Για Μαθητές/Ριες Δημοτικού-Λυκείου και συγκεκριμένα στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Real Life Stories»: Κακοποίηση-Παραμέληση Παιδιού

3. Δωρεάν Επιμορφωτικές Δράσεις για εκπαιδευτικούς με επιμορφωτική συνάντηση με το επιστημονικό προσωπικό του «Χαμόγελου» με τίτλο «Κακοποίηση και Παραμέληση Παιδιού: Ο ρόλος του/της εκπαιδευτικού» και για γονείς/κηδεμόνες επιμορφωτική συνάντηση με το επιστημονικό προσωπικό του «Χαμόγελου» με τίτλο «Σσσς. Είναι Μυστικό. Ο Ρόλος των Γονέων/Κηδεμόνων στην πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης / κακοποίησης παιδιών»

4. Δράσεις Εκπαίδευσης, Πρόληψης & Ψυχαγωγίας, για τα «Δικαιώματα των Παιδιών», από την Τρίτη 19 έως Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, για μαθητές και μαθήτριες Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Οργανισμού στο Κορωπί.

Η εκστρατεία «Μένει Μυστικό» ξεκίνησε το 2017 και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι δράσεις του Οργανισμού που στοχεύουν την ουσιαστική φροντίδα παιδιών που έχουν υποστεί κάθε μορφής βίας όπως η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, η παραμέληση, η σεξουαλική εκμετάλλευση κ.ά.

Εθνική Τηλεφωνική  Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056. Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111. Εφαρμογή Chat 1056. Cybertipline Hellas και άλλα.

Διαβάστε επίσης:

Αμαλιάδα – Ειρήνη Μουρτζούκου: «Θα βρεθώ σε χαντάκι αν πω ποιος είναι ο πατέρας των παιδιών μου – Eίναι από τον οικογενειακό μου κύκλο και έγινε χωρίς τη θέλησή μου» (videos)

Μαρκόπουλο: Παραδόθηκε 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου

Στο νοσοκομείο ο Τρύφωνας Σαμαράς – «Χειρουργήθηκα, το πρόλαβα» (Video)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.