0 1 min 2 μήνες

Δώρο ή κατάρα από τον Μπάιντεν στον Τραμπ το πράσινο φως στην Ουκρανία για την χρήση πυραύλων εναντίον της Ρωσίας;

Το πράσινο φως του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αμερικανικής κατασκευής έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους από τους συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν το έχει σχολιάσει, αλλά κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος να τερματίσει τον πόλεμο – και αρκετοί άνθρωποι κοντά του έχουν καταδικάσει την κίνηση ως επικίνδυνη κλιμάκωση.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα του Κιέβου και το Σαββατοκύριακο φέρεται να εγκατέλειψε μια μακροχρόνια «κόκκινη γραμμή» σχετικά με τη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία για να εξαπολύσει επιθέσεις βαθιά μέσα στη Ρωσική επικράτεια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ έγραψε στο X ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθούσε να «ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» πριν αναλάβει καθήκοντα ο πατέρας του.

Η απόφαση του Μπάιντεν να δώσει το πράσινο φως δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα και μπορεί να μην επιβεβαιωθεί ποτέ.

Πάντως η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ ήταν χαρακτηριστική όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Ο Μπάιντεν εξελέγη για τετραετή θητεία, όχι για θητεία τριών ετών και 10 μηνών».

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέρα της θητείας μας για να επιδιώξουμε πολιτικά συμφέροντα που πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού», είπε. «Εάν η νέα κυβέρνηση θέλει να έχει διαφορετική άποψη, αυτό είναι, φυσικά, δικαίωμά της να το πράξει».

«Υπάρχει ένας πρόεδρος τη φορά», πρόσθεσε. «Όταν ο επόμενος πρόεδρος αναλάβει καθήκοντα, μπορεί να πάρει τις δικές του αποφάσεις».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν επίκειται κάποια ανακοίνωση  και πως «οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους».

Η πλευρά Τραμπ δεν είναι ευχαριστημένη

Ο Τραμπ  αναμένεται να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για δεύτερη θητεία από τις 20 Ιανουαρίου του ε2025.

Έχει πει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας εντός 24 ωρών, χωρίς να εξηγήσει το πώς.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, όμως: ο Τραμπ έβλεπε πάντα τον εαυτό του ως διαπραγματευτή και δεν θα ήθελε ο Μπάιντεν να πάρει τέτοια πίστωση.

Ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ήταν από τους πρώτους Ρεπουμπλικάνους που πήρε θέση.

«Το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα φαίνεται να θέλει να διασφαλίσει ότι θα ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος πριν ο πατέρας μου έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ειρήνη και να σώσει ζωές», είπε.

Μια άλλη ένθερμη υποστηρίκτρια του Τραμπ, η βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, καταδίκασε επίσης τον Μπάιντεν.

«Ο αμερικανικός λαός έδωσε εντολή στις 5 Νοεμβρίου ενάντια σε αυτές ακριβώς τις τελευταίες αποφάσεις της Αμερικής και ΔΕΝ θέλει να χρηματοδοτήσει ή να πολεμήσει ξένους πολέμους. Θέλουμε να ασχοληθούμε με τα δικά μας προβλήματα», έγραψε στο X.

Δεν συμμερίζονταν όλοι οι σύμμαχοι του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που τον συμβούλευαν σε θέματα εθνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, αυτή την άποψη – αν και ήταν επικριτικοί για την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Τζέιμς Γκίλμορ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Τραμπ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, δήλωσε στο BBC ότι το κύριο ζήτημα με την απόφαση του Μπάιντεν να παράσχει στην Ουκρανία αυτή τη νέα δυνατότητα είναι ότι μπήκε τόσο αργά στον πόλεμο.

«Η κριτική μου στον Μπάιντεν είναι η ίδια με κάθε άλλο συντηρητικό και υποστηρικτή του Τραμπ – που είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν το περπάτησε αργά», είπε.

Ο Γκίλμορ είπε ότι δεν γνωρίζει τι θα επιλέξει να κάνει ο εκλεγμένος πρόεδρος σχετικά με την Ουκρανία μόλις αναλάβει καθήκοντα. «Δεν πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος που συνήθως φεύγει», είπε.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να σταματήσει η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία – το 62% δήλωσε σε δημοσκόπηση της Pew Research ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία ευθύνη να υποστηρίξουν τη χώρα κατά της Ρωσίας.

Ο γερουσιαστής JD Vance, ο οποίος θα είναι αντιπρόεδρος του Trump, έχει αντιταχθεί τακτικά στην παροχή όπλων στην Ουκρανία. Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν την κατασκευαστική ικανότητα να συνεχίσουν να παρέχουν όπλα όπως τα πυραυλικά συστήματα που θα χρησιμοποιήσει το Κίεβο για να χτυπήσει εντός της Ρωσίας.

Ο Πούτιν είναι επίσης σιωπηλός

Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο πρόεδρος της Ρωσίας καταφέρεται εναντίον του ΝΑΤΟ – και περιέγραψε κάθε υπόσχεση στρατιωτικής υποστήριξης από τους δυτικούς συμμάχους για την Ουκρανία ως άμεση εμπλοκή και προειδοποίησε για αντίποινα.

Ο εκπρόσωπός του δήλωσε τη Δευτέρα (18/11/24) ότι οι ΗΠΑ «ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

Κατά καιρούς, ο Πούτιν έχει επίσης απειλήσει ακόμα και με χρήση πυρηνικών όπλων.

Λίγοι πάντως πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί, καθώς, , ο Πούτιν γνωρίζει ότι η χρήση τους θα φέρει ανείπωτα δεινά σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης, δημοσίευσε έναν χάρτη 225 ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων εντός της εμβέλειας του πυραυλικού συστήματος ATACMS.

Η απόφαση του Μπάιντεν θα κάνει τη Ρωσία πιο προσεκτική, δήλωσε ο Βόλκερ στο BBC.

Απορρίπτοντας τις απειλές του Πούτιν, είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης «θα έπρεπε να είχε προβλέψει ότι θα υπήρχαν προσπάθειες από την Ουκρανία να ανταποδώσει τα πυρά».

Η Ουκρανία διαθέτει πυραύλους ATACMS καθώς και βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους Storm Shadow παρόμοιου βεληνεκούς εδώ και αρκετό καιρό, αν και οι αριθμοί δεν είναι γνωστοί. Αλλά δεν της επετράπη να τα χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να εκδώσουν την ίδια άδεια στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν σχολιάσει.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τονίζουν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η αλλαγή στάσης του Μπάιντεν είναι ως απάντηση στην ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων από τη Ρωσία – ένα μήνυμα προς την Πιονγκγιάνγκ να μην στείλει άλλα.

Ο Γκίλμορ, πρεσβευτής του Τραμπ στον ΟΑΣΕ, δήλωσε στο BBC ότι πιστεύει ότι είναι «ο Πούτιν που κλιμάκωσε τον πόλεμο» αναπτύσσοντας βορειοκορεάτες στρατιώτες και οι ΗΠΑ δεν μπορούν «απλώς να σταθούν στην άκρη και να αφήσουν αυτόν τον δικτάτορα να προχωρήσει και να κατακτήσει την Ουκρανία».

«Δεν μου αρέσει και τα παίρνω όλα πολύ σοβαρά, αλλά η απόφαση δεν είναι δική μας. Η απόφαση μας επιβάλλεται από τον Πούτιν – από τον δικτάτορα», είπε.

Η κίνηση ακολουθεί επίσης ένα μπαράζ ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Ένα χτύπημα στην Οδησσό τη Δευτέρα σκότωσε 10 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων επτά αστυνομικών, και τραυμάτισε άλλους 47.

To άρθρο Δώρο ή κατάρα από τον Μπάιντεν στον Τραμπ το πράσινο φως στην Ουκρανία για την χρήση πυραύλων εναντίον της Ρωσίας; δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.