Την αναπνοή του κρατά ολόκληρος ο πλανήτης από την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναθεωρήσει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ επιτρέπουν τη χρήση αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων από την Ουκρανία.
Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, μετέδωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, με το Κρεμλίνο να επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της χώρας από μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή πυρηνικού κράτους, θα θεωρείται κοινή επίθεση!
Το διάταγμα για τα πυρηνικά της Ρωσίας, το οποίο επικαιροποιήθηκε, σημαίνοντας παγκόσμιο συναγερμό, είχε υπογραφεί από τον ίδιο τον Ιούνιο του 2020.
Στο διάταγμα, πάντως, τονίζεται πως τα πυρηνικά όπλα είναι ένα ακραίο μέτρο προστασίας της ακεραιότητας της Ρωσίας.
Κατά την επικαιροποίηση του συγκεκριμένου διατάγματος, διευρύνθηκε η κατηγορία των κρατών και των στρατιωτικών συμμαχιών που υπόκεινται σε πυρηνική αποτροπή.
Οι προϋποθέσεις για χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι κάθε επιθετική ενέργεια από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμετοχή ή στήριξη χώρας με πυρηνικά, θα θεωρείται κοινή επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Επιπρόσθετα, μία πυρηνική «απάντηση» από τη Ρωσία είναι πιθανή:
* Στην περίπτωση «κρίσιμης απειλής» για την ακεραιότητά της ακόμα και με χρήση συμβατικών όπλων
* Στην περίπτωση επίθεση στη Λευκορωσία
* Στην περίπτωση μαζικής επίθεσης με μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους Cruise, drones ή άλλα αεροσκάφη και την παραβίαση των ρωσικών συνόρων.
Το τελευταίο «χαρτί» του Τζο Μπάιντεν
Λίγο πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο για να εγκατασταθεί ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα εντός ρωσικούς εδάφους.
Μέχρι χθες η Ουάσιγκτον απέρριπτε τα πολλαπλά αιτήματα του Ουκρανού ηγέτη, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για επιθέσεις με χρήση τέτοιων πυραύλων υπό το φόβο της ρωσικής αντίδρασης.
Όλο το προηγούμενο διάστημα η αμερικανική ηγεσία είχε καταστήσει σαφές στο Κίεβο, αλλά και στους υπόλοιπους δυτικούς συμμάχους, πως μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ, αλλά και συνολικά το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με την πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία.
«Προσπαθούμε να αποφύγουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», είχε δηλώσει ο Τζο Μπάιντεν, ωστόσο αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο, φαίνεται, πλέον, να ρισκάρει την επόμενη ημέρα.
«Γιατί αναθεωρήθηκε το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας»
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Τρίτη (19.11.2024) στο πρακτορείο ειδήσεων ANI ότι η Ρωσία έπρεπε να αναθεωρήσει το πυρηνικό δόγμα της, για να ανταποκρίνεται στις νέες πραγματικότητες και στα νέα δεδομένα, με φόντο τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να επικαιροποιήσει το πυρηνικό δόγμα της χώρας, «στοχοποιώντας», τόσο την Ουκρανία όσο και τους δυτικούς της συμμάχους, με αφορμή τους βαλλιστικούς πυραύλους τύπου ATACMS.
Αρχικά, ο Ντμίτρι Πεσκόφ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αναθεωρήθηκε το ρωσικό πυρηνικό δόγμα: «Ποια είναι η πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής που ζούμε; Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά όπλα εναντίον του ρωσικού εδάφους».
Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε: «Με αυτές τις συνθήκες χρειαζόμασταν την αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος και έτσι την διασφαλίσαμε». Ουσιαστικά, ισχυρίστηκε πως η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να χρησιμοποιηθούν βαλλιστικοί πύραυλοι τύπου ATACMS κατά της Ρωσίας, ανάγκασε την Μόσχα σε πυρηνική κλιμάκωση.
Έπειτα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι αρχικά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στόχευε στην κυβέρνηση του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ωστόσο πλέον ο πόλεμος συνεχίζεται απέναντι στο ΝΑΤΟ, γι’ αυτό και διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια.
To άρθρο Επιστρέφει ο πυρηνικός τρόμος – Ο Πούτιν απειλεί με παγκόσμιο όλεθρο – Οι 3 όροι για να «πατήσει» το κουμπί δημοσιεύτηκε στο NewsIT .