Το πρώτο που επιχειρεί να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη θεαματική και επιβεβλημένη, σύμφωνα με συνεργάτες του, διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, είναι να εκπέμψει ένα μήνυμα σταθερότητας στο πολιτικό σκηνικό και απολύτου ελέγχου των εξελίξεων.
Ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες να διαβεβαιώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, καθώς «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή».
Μιλώντας σε εκδήλωση του Bloomberg σημείωσε με έμφαση ότι με βάση τη λαϊκή εντολή «έχουμε 2,5 χρόνια για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας», προσθέτοντας ότι έτσι «δεν χρειάζεται να μπούμε σε συζητήσεις για περίπλοκες πολιτικές συμμαχίες».
Προσπάθησε δε να κλείσει τη συζήτηση για τη διαγραφή Σαμαρά, λέγοντας «ό,τι έγινε έγινε, νομίζω ότι η απόφαση εξηγήθηκε σαφέστατα».
Στην κυβέρνηση παρατηρούν με ικανοποίηση μέχρι στιγμής πως δεν υπάρχει παραφωνία από βουλευτή που να στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά γι’ αυτό και χθες κυβερνητικοί κύκλοι επιχειρώντας να ρίξουν συνολικά το θέμα έλεγαν πως δεν υπάρχει πρόβλημα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ενώ λίγο νωρίτερα και ο κ. Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος δεν υπάρχουν Συμπιλίληδες θυμίζοντας έτσι την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993.
Φαίνεται δε την ίδια ώρα να κοπάζει η συζήτηση για το αν υπάρχει περίπτωση βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που πρόσκεινται ιδεολογικά και πολιτικά στον πρώην πρωθυπουργό να τον ακολουθήσουν εκτός Νέας Δημοκρατίας.
Το topontiki.gr, που συνομίλησε με κάποιους απ’ αυτούς έλαβε την απάντησh ότι «κανείς δεν πρόκειται να φύγει από τη Νέα Δημοκρατία επειδή διεγράφη ένα σημαντικό στέλεχος έστω κι αν αυτός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Για να αποχωρήσει ένας βουλευτής από ένα κόμμα πρέπει να υπάρχει ένα πολύ σημαντικό διακύβευμα, να έχει συμβεί κάτι πολύ βαρύ και ακραίο είτε σε επίπεδο εθνικών θεμάτων είτε σε οποιοδήποτε άλλο πολίτικο επίπεδο προκειμένου να λάβει τέτοια απόφαση. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει οπότε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι άκαιρη» έλεγαν τα ίδια στελέχη.
Πάντως το Μαξίμου είναι υποχρεωμένο εκ των πραγμάτων, αν και δεν υπάρχει βιασύνη, να εκτιμήσει τις δυναμικές που έχουν δημιουργηθεί, να περιμένει βεβαίως και την τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή την Παρασκευή, ώστε να επανεκτιμήσει το πεδίο γύρω από την προεδρική εκλογή και τις επιλογές που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόσωπο που θα προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Το ότι αντιμετωπίστηκε ακαριαία η προσπάθεια του κ. Σαμαρά να «νουθετήσει», αν όχι να επιβάλλει τη δική του προτίμηση, δεν σημαίνει πως όλα είναι όπως πριν, υπό την έννοια ότι η πίεση για πρόεδρο από τη Δεξιά μπορεί να είναι μεγάλη το επόμενο διάστημα.
Διαβάστε επίσης: