0 1 min 2 μήνες
Ο γρίφος Καραμανλή λύνεται την Παρασκευή - Θα μιλήσει για Σαμαρά, ΝΔ και εθνικά
Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί με ανοιχτά χαρτιά από την Πάτρα για τη διαγραφή Σαμαρά.

Στον «γρίφο» του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα στον απόηχο της διαγραφής του Αντ. Σαμαρά από τη ΝΔ και της πρότασής του να προτείνει η ΝΔ τον ανηψιό του ιδρυτή της παράταξης ως επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας -η οποία σημειωτέον ήδη «κάνει θόρυβο» στην κυβερνητική παράταξη.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό, όταν το περασμένο Σάββατο «έσκασε» η είδηση της διαγραφής του κ. Σαμαρά, επέλεξε σε πρώτη φάση να στείλει μέσω συνεργατών του το μήνυμα ότι γνώριζε μεν την πρόθεση του Μεσσήνιου πολιτικού να τον προτείνει για την προεδρία της ΝΔ, αλλά δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση μαζί του. Προφανώς, ούτε για το συνολικό περιεχόμενο της συνέντευξης στο Βήμα της Κυριακής.

Ο κ. Καραμανλής είναι ο κεντρικός ομιλητής την ερχόμενη Παρασκευή (22/11) στην Πάτρα, στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γ. Χαρβαλιά «Γιαβόλ, Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», του οποίου ο πρώην πρωθυπουργός υπογράφει τον πρόλογο. Το περιεχόμενο του βιβλίου αφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις, τις ναζιστικές θηριωδίες της Κατοχής, το ελληνικό Ολοκαύτωμα στους μαρτυρικούς τόπους, αλλά και το ανοιχτό κεφάλαιο των πολεμικών αποζημιώσεων.

Με δεδομένο ότι ο κ. Καραμανλής έχει χαρακτηρίσει ανεκτίμητη τη συνεισφορά του βιβλίου στη θεμελίωση των ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας, προεξοφλείται ότι στην παρέμβασή του θα χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους για το θέμα, με φόντο την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας του Γερμανού προέδρου Σταϊνμάιερ. Που σημαίνει ότι τα «πυρά» του θα κατευθυνθούν τόσο προς το Προεδρικό Μέγαρο όσο και προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κρίσιμη ερώτηση, ωστόσο, που απασχολεί την «όλη» ΝΔ αυτή τη στιγμή, είναι πως θα τοποθετηθεί έναντι της διαγραφής του έτερου πρώην πρωθυπουργού, αλλά και επί της ουσίας των ισχυρισμών του κ. Σαμαρά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την απαίτηση για παραίτηση του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη. Και φυσικά, τί θέση θα πάρει στον διάλογο που ήδη έχει ανοίξει στη ΝΔ για το ενδεχόμενο να προταθεί από τον Κ. Μητσοτάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν, διότι προφανώς ο κ Καραμανλής και οι συνεργάτες του δεν επιθυμούν να διαρρεύσει το περιεχόμενο της ομιλίας του, το οποίο άλλωστε δεν έχει οριστικοποιηθεί. Γίνονται, ωστόσο, κάποιες προβλέψεις, που είναι πολύ πιθανό να ακουμπούν την αλήθεια, διότι βασίζονται στα μέχρι σήμερα δεδομένα και τη διαχρονική και πρόσφατη στάση του πρώην πρωθυπουργού.

Για παράδειγμα, άπαντες προεξοφλούν ότι η τοποθέτηση του μακροβιότερου προέδρου και πρωθυπουργού της ΝΔ έναντι των εθνικών θεμάτων θα είναι αιχμηρή και σε σημαντικό βαθμό θα κινείται παράλληλα με τις απόψεις του κ. Σαμαρά.

Τι θα κάνει ο Κ. Καραμανλής για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Βεβαίως, ο κ. Καραμανλής απέφυγε να υιοθετήσει τους υπαινιγμούς του πρώην πρωθυπουργού από τη Λευκωσία περί ενδοτικότητας της κυβέρνησης και το ίδιο αναμένεται να πράξει και την Παρασκευή. Δεν πρόκειται, ωστόσο, να αποστεί του προβληματισμού, αλλά και της αγωνίας που έχει ήδη εκφράσει για τις απαράβατες προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί ή δεν μπορεί να υπάρξει ελληνοτουρκικός διάλογος.

Για πολλούς, η χθεσινή τοποθέτηση του άλλοτε στενού συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Γ. Βαληνάκη, ίσως είναι ενδεικτική του τί πρόκειται να ακολουθήσει.

O κ. Βαληνάκης κατήγγειλε πως το υπουργείο Εξωτερικών διαπραγματεύεται με την Τουρκία χωρίς χάρτη διεκδίκησης. «Παρά τις πιέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν δίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάρτη θαλασσίων ζωνών. Απηυδισμένη η ΕΕ, παραπέμπει την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αναρτά ΜΟΝΗ ΤΗΣ τον Χάρτη της Σεβίλης (βάσει UNCLOS), τον οποίο η Ελλάδα αποκήρυξε το 2021 ως “ιδιωτικό”!», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό.

Όσοι συνομιλούν τακτικά με τον κ. Καραμανλή, θεωρούν εξαιρετικά πιθανό ο πρώην πρωθυπουργός να στηλιτεύσει και την «ανοχή» της Αθήνας στα «παιχνίδια» του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Αυτό που μένει να αποδειχθεί, είναι πώς θα τοποθετηθεί σχετικά με την πρόταση Σαμαρά να τον προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Καραμανλής έδειχνε μηδενικό ενδιαφέρον για τα σενάρια που τον ενέπλεκαν με το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, ενώ έχει από χρόνια εκφράσει τη διαφωνία του με τον διακοσμητικό ρόλο που έχει εδώ και χρόνια ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλλον μπορεί να συμπεράνει αβίαστα και την απάντησή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.