Η Ρωσία έχει ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή κινητών καταφυγίων βομβών που μπορούν να προστατεύσουν από μια ποικιλία απειλών, συμπεριλαμβανομένων των κρουστικών κυμάτων και της ακτινοβολίας από μια πυρηνική έκρηξη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, το ερευνητικό ινστιτούτο του υπουργείου Έκτακτης Ανάγκης είπε ότι το καταφύγιο “KUB-M” θα μπορούσε να προσφέρει προστασία για 48 ώρες έναντι αυτών και άλλων φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων.
Μεταξύ αυτών είναι οι εκρήξεις και οι σφαίρες από συμβατικά όπλα, η πτώση συντριμμιών από κτίρια, τα επικίνδυνα χημικά και οι πυρκαγιές.
Το “KUB-M” μοιάζει με ενισχυμένο κοντέινερ και αποτελείται από δύο μονάδες – ένα δωμάτιο για 54 άτομα και ένα τεχνικό μπλοκ. Περισσότερες ενότητες μπορούν να προστεθούν εάν χρειαστεί.
Το ινστιτούτο που σχεδίασε τα καταφύγια δεν συνδέει την παραγωγή τους με οποιαδήποτε τρέχουσα κρίση, αν και η ανακοίνωση ήρθε λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στη Ρωσία – μια απόφαση που το Κρεμλίνο είπε ότι ήταν απερίσκεπτη και θα λάβει απάντηση από τη Μόσχα.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε την Τρίτη ένα νέο επίσημο δόγμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
«Το κινητό καταφύγιο είναι μια πολυλειτουργική δομή που παρέχει προστασία στους ανθρώπους από διάφορες απειλές, συμπεριλαμβανομένων φυσικών καταστροφών και ανθρωπογενών ατυχημάτων», ανέφερε το ερευνητικό ινστιτούτο, χαρακτηρίζοντάς το «ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών».
Μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε φορτηγό και να συνδεθεί με παροχή νερού, και μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στον τεράστιο βόρειο μόνιμο παγετό της Ρωσίας, πρόσθεσε.
Το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας
Νωρίτερα την Τρίτη, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass μετέδωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, με το Κρεμλίνο να επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της χώρας από μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή πυρηνικού κράτους, θα θεωρείται κοινή επίθεση.
Το διάταγμα για τα πυρηνικά της Ρωσίας, το οποίο επικαιροποιήθηκε, σημαίνοντας παγκόσμιο συναγερμό, είχε υπογραφεί από τον ίδιο τον Ιούνιο του 2020.
Στο διάταγμα, πάντως, τονίζεται πως τα πυρηνικά όπλα είναι ένα ακραίο μέτρο προστασίας της ακεραιότητας της Ρωσίας.
Μία πυρηνική απάντηση από τη Ρωσία είναι πιθανή:
- Στην περίπτωση «κρίσιμης απειλής» για την ακεραιότητά της ακόμα και με χρήση συμβατικών όπλων
- Στην περίπτωση επίθεσης στη Λευκορωσία
- Στην περίπτωση μαζικής επίθεσης με μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους Cruise, drones ή άλλα αεροσκάφη και την παραβίαση των ρωσικών συνόρων.
Είναι έτοιμος ο Πούτιν να πατήσει το κόκκινο κουμπί;
«Πότε θα πατήσει το κουμπί ο Πούτιν;». Η επίμαχη ερώτηση που ηχεί όλο και πιο δυνατά στη διεθνή πολιτική σκηνή.
«Τι θα κάνει τώρα η Ρωσία;» αναρωτιέται το βρετανικό δίκτυο Sky News.
«Θεωρητικά θα μπορούσε να πατήσει το κουμπί. Μετά την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος η επιλογή αυτή είναι όλο και πιο πιθανή» προστίθεται στην ανάλυση του δικτύου.
Η αλλαγή του πυρηνικού δόγματος δίνει τη δυνατότητα στο Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει αμφιλεγόμενα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων, των αεροσκαφών και των drones.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που διατυπώνονται αυτού του είδους οι απειλές, με την Ουάσινγκτον να λέει πλέον πως η Μόσχα μπλοφάρει.
Έχει σημασία, όμως, να επισημανθεί ότι η Μόσχα δεν είναι πιθανό να διακινδυνεύσει να προκαλέσει την οργή της νέας διοίκησης του Λευκού Οίκου.
Όλα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα τηρήσει την υπόσχεσή του και θα επιδιώξει τερματισμό της σύγκρουσης, κάτι που πιθανότατα θα ήταν προς όφελος της Ρωσίας.
Διαβάστε επίσης:
Λίαμ Πέιν: Παρόντα στην κηδεία του όλα τα μέλη των One Direction
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για ψευδή ψυχολογική προειδοποίηση για «μαζική» αεροπορική επιδρομή