0 1 min 2 ώρες

Πέρασαν κιόλας 40 ημέρες από το θάνατο της πρώην υπουργού και πρωτοκλασάτου στελέχους του ΠΑΣΟΚ Βάσως Παπανδρέου.

Αυτη την Κυριακή θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο της Σιδηράς Κυρίας του Κινήματος.

Το μνημόσυνο θα γίνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου, στον τόπο καταγωγής της, τα Βαλιμίτικα Αιγίου.

Ποια ήταν η Βάσω Παπανδρέου

Η Βάσω Παπανδρέου είχε διατελέσει βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ του οποίου ήταν κορυφαίο στέλεχος επί σειρά ετών, καθώς και επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ (η πρώτη γυναίκα επίτροπος).

Το 1993 συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β’ Αθηνών, την υψηλότερη επίδοση στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Ως επίτροπος στην ΕΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου είχε συγκρουστεί με διάφορους συντηρητικούς ηγέτες και κυρίως τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η ζωή της

Γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Είχε διατελέσει πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004).

Έδινε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης, προωθεί την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστάτευε τη μητρότητα, υποστήριζε την ισότητα των δύο φύλων και έδειχνε ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προωθούσε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχύρωνε τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πήρε μεγάλη έκταση στον διεθνή τύπο, που έφθασε να την αποκαλέσει «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» και «Σιδηρά Κυρία».

Ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, υπερασπιζόταν ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και έπαιξε ενεργό ρόλο στην εκλογή του Κωνσταντίνου Σημίτη στην Πρωθυπουργία. Ως Υπουργός Εσωτερικών θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

Πέτυχε την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων της χώρας, συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Διαβάστε επίσης

Οι σκέψεις Ανδρουλάκη για τους Τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ  

Τι λέει η Άννα Διαμαντοπούλου για όσα συμβαίνουν στη ΝΔ

Αντ. Κοτσακάς – Χ. Τσιόκας: Παρουσιάζουν το βιβλίο τους για τα ενδότερα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητές Κατσέλη, Δραγασάκη και Ρέππα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.