0 1 min 2 μήνες
Debate - περιβόλι: Οι «ανεμογεννήτριες χωρίς μπαταρίες», το «Κόκκινο να γίνει πράσινο», οι μετάνοιες για Κασσελάκη
Όσα έγιναν στο debate για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι πρότειναν Φάμελλος, Πολάκης, Φαραντούρης και Γκλέτσος.

Το πολυαναμενόμενο debate των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία του  ΣΥΡΙΖΑ είχε απ΄ όλα. Από κόντρες μέχρι και «αποκαλύψεις» για τις ανεμογεννήτριες αλλά και προτάσεις για να γίνει «πράσινος» ο ραδιοφωνικός σταθμός «στο Κόκκινο» του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάντως, κυρίαρχος της τηλεμαχίας ήταν ο Παύλος Πολάκης.

Οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης, Απόστολος Γκλέτσος και Νικόλας Φαραντούρης βρέθηκαν ενώπιον δημοσιογράφων και ανέπτυξαν τις θέσεις τους σε τέσσερις θεματικές κατηγορίες στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές.

Η «αποκάλυψη» Γκλέτσου

«Έχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες και ξέρετε πόσο ρεύμα βγάζουν; Μηδέν. Διότι δεν έχουν βάλει ακόμη μπαταρίες», υποστήριξε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, στο debate σε τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της ενότητας για την κλιματική κρίση.

«Δεν θα απαντήσω στο τι θα έκανα, αλλά στο τι έκανα. Να ξέρετε ότι η πυρκαγιά δεν σβήνεται τη στιγμή που έχουμε το φαινόμενο. Η πυρκαγιά σβήνεται 1-2 χειμώνες πριν. 

Όταν έχει τον κατάλληλο καιρό κάνεις εργασίες για να προστατέψεις το δάσος. Άρα, όταν το καλοκαίρι αφήσεις τα ξερά να υπάρχουν, σίγουρα θα καείς. Πας και τα καθαρίζεις και είσαι έτοιμος.

6381583_1_416bc.jpg

Εάν δεν καεί το δάσος, έχεις το απόλυτο αντιπλημμυρικό που είναι το ίδιο ο δάσος».

Ενώ για τις ανεμογεννήτριες ανέφερε τα εξής:«Έχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες και ξέρετε πόσο ρεύμα βγάζουν; Μηδέν. Διότι δεν έχουν βάλει ακόμη μπαταρίες».

Ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να διορθώσει τον Απόστολο Γκλέτσο και του είπε πως δεν αποθηκεύουν, όχι ότι δεν έχουν μπαταρίες.

Στο μίγμα ενέργειας «δεν αποθηκεύεται και δεν χρησιμοποιείται. Μπαίνουν από τα τζάμια (τα φωτοβολταϊκά), όχι από τις ανεμογεννήτριες».

Η απάντηση Γκλέτσου για το θέμα με τις ιερόδουλες

Ο Απόστολος Γκλέτσος στο debate των 4 υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτήθηκε σχετικά με την επίμαχη τοποθέτησή του για το θέμα με τις ιερόδουλες που είχε προκαλέσει αίσθηση.

Ειδικότερα, ο κ. Γκλέτσος ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο, Χριστίνα Βίδου, αν επιμένει σε αυτή τη δήλωσή του. 

Ερώτηση: «Θα διαβάσω μια δήλωσή σας από το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει αίσθηση: ‘Βεβαίως πρέπει οι οίκοι ανοχής να κάνουν εισαγωγή ιερόδουλων γυναικών από τις χώρες προέλευσής τους, ώστε να ικανοποιούν τις σεξουαλικές τους ανάγκες, γιατί η έλλειψή τους οδηγεί σε βίαιες συμπεριφορές. Τι πιο σωστό, τι πιο ανθρώπινο; Τι πιο αριστερό;’ Επιμένετε σε αυτή τη δήλωση;»

Απάντηση: «Όταν αυτό κατ’ αρχήν ετέθη, διότι εκεί που είμαι στην αντιπολίτευση, στη Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και υπάρχει ζήτημα διότι όταν φέρνεις τέτοιους ανθρώπους -μιλάω για τις συμφωνίες εργατών, οι οποίοι έρχονται νόμιμα μεταξύ κρατών- για να εργαστούν πρέπει, όταν φέρνεις νέους ανθρώπους να νοιάζεσαι και για τη σεξουαλικότητα τους.

Αλλιώς υπάρχουν ζητήματα. Οπωσδήποτε πρέπει να το κάνεις αυτό. Είναι κάτι το οποίο θα το βρεις μπροστά σου.

Το έχουμε δει και μακάρι να να λυθεί και να μην το ξαναδούμε. Πρέπει όμως όταν είσαι και εκεί και είσαι και και θέλεις να κυβερνήσεις, να τα σκέφτεσαι όλα».

Η πρόταση για να πρασινίσει «το Κόκκινο»

Την πρόταση να γίνει «πράσινος» ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο κόκκινο» έκανε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης, κατά την διάρκεια του debate.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου, Χριστίνας Βίδου, ο κ. Φαραντούρης ανέφερε: «Το “Κόκκινο” και η “Αυγή” είναι τα μέσα που μπορεί να ακουστεί η φωνή των δημοκρατών και του κόμματος. Είναι αμαρτία να σιωπούν».

Και πρόσθεσε: «Το πιο εύκολο θα ήταν να σιωπήσω, από τη στιγμή που δεν είχα εμπλακεί διαχρονικά στα κακώς κείμενα», ενώ ζήτησε «να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και τον πλουραλισμό».

«Το σχέδιό μου βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες», είπε και εξήγησε: «Πρότεινα μία εταιρεία συμμετοχών για “Αυγή” και “Κόκκινο”. Πρότεινα το “Κοκκινο” να πάρει μία οικολογική διάσταση, ώστε να έρθουν χρήματα από την ΕΕ».

6381581_603b2.jpg

 Η απάντηση Πολάκη για την τραγωδία στο Μάτι

«Αισχρή προπαγάνδα» χαρακτήρισε ο Παύλος Πολάκης τα όσα λέγονται σχετικά με τους νεκρούς της τραγωδίας στο Μάτι.

Ειδικότερα, ο Παύλος Πολάκης διερωτήθηκε: «Γιατί να κρύψουμε νεκρούς; Αυτό είναι αισχρή προπαγάνδα».

Επίσης, κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει χρησιμοποιεί τη ρητορική της Ομάδας Αλήθειας. Γιατί να κρύψουμε νεκρούς, για να πετύχουμε τι; Είναι αισχρή προπαγάνδα. Έγινε αυτή η καταστροφή, αφήσαμε ολόκληρη υποδομή, με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Κρίσεων που την κατήργησε, και ο κ. Μητσοτάκης έφτιαξε το υπουργείο και τι έκανε; Ούτε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν».

6381584_35341.jpg

Ερώτηση: «Προσφάτως ο κ. Κασσελάκης είπε ειδικά για την τραγωδία στο Μάτι που εκείνος επανέφερε το θέμα στο δημόσιο διάλογο ότι γνωρίζατε. Το ερώτημα είναι τελικά γνωρίζατε;»

Π. Πολάκης: «Ο κ. Κασσελάκης επειδή έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει αρχίζει να χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το δεύτερο υπόγειο της ομάδας αλήθειας, γυρνώντας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του ρεπουμπλικανικό παρελθόντος του. Τι κάναμε; Κρύβαμε νεκρούς στο Μάτι; Γιατί να το κρύψουμε; Για ποιο λόγο; Να πετύχουμε τι; Αυτή την τοξική προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας ότι έκρυβε και δεν ντρέπονται να λένε τέτοια πράγματα.

Αισχρή προπαγάνδα σε μία κατάσταση που σε μιάμιση ώρα κάηκε από την κορυφή του βουνού μέχρι κάτω, με 10-11 μποφόρ αέρα, που υπήρξε αυτή η καταστροφή και που εμείς αφήσαμε μια ολόκληρη υποδομή και μία άλλη λογική με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών που το κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης και φτιάξε ένα υπουργείο Κλιματικής Κρίσης που τι κατάφερε; Ούτε τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης δεν έχει μπορέσει να χρησιμοποιήσει με το πρόγραμμα Αιγίς».

Οι μετάνοιες για Κασσελάκη

«Δυστυχώς εμπιστευτήκαμε ανθρώπους που μας τον γνώρισαν και ήταν και μέσα στον τομέα διαφάνειας», υποστήριξε ο Παύλος Πολάκης κατά την διάρκεια του debate απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν είχε ερευνήσει νωρίτερα το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη.

«Ο λόγος που έψαξα, ο λόγος που με έκανε να αλλάξω άποψη σε σχέση με το αν θα κατέβει υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης ήταν η τρομερή δήλωση του πατέρα του, ότι ναι, χρωστάω 4 εκατομμύρια αλλά αυτά είναι σε μία λιβεριανή εταιρεία, μόνο που σε αυτή την εταιρεία είναι αυτός και η σύζυγός του μέτοχοι», ανέφερε ο Παύλος Πολάκης.

«Προφανώς θα έπρεπε να έχει ψαχτεί και τότε που κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής αλλά δυστυχώς εμπιστευτήκαμε ανθρώπους που μας τον γνώρισαν και ήταν και μέσα στον τομέα διαφάνειας», πρόσθεσε.

«Από ‘κει και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερήφανος γιατί διαχειρίστηκε τέσσερα χρόνια δημόσιο χρήμα χωρίς να κλέψει 0,50 € και εγώ στο υπουργείο μπορεί να μιλάω 2 ώρες για αυτά τα πράγματα και είμαστε απόλυτα υπερήφανοι για ότι περάσαμε δίπλα από ποταμούς χρήματος και δεν απλώσαμε το χέρι μας, ενώ άλλοι το άπλωσαν», κατέληξε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, για την κατηγορία του Στέφανου Κασσελάκη για τα “μαύρα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ”, ο Παύλος Πολάκης είπε: «Προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία. Αυτό που υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο “πόθεν έσχες” του Στέφανου Κασσελάκη και εταιρείες που δεν δήλωσε. Φαντάζεστε έναν πρόεδρο κόμματος της Αριστεράς να είναι CEO εταιρειών που έχουν έδρα τις νήσους Μάρσαλ; Παραπλανηθήκαμε και αναγνωρίζω το κομμάτι της ευθύνης που μου αναλογεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος γιατί διαχειρίστηκε δισεκατομμύρια δίχως να λείψει ούτε ένα ευρώ».

6381582_0fc37.jpg

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι όταν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα που οδηγούσαν στην συρρίκνωση και απαξίωση του κόμματος διαχώρισε την θέση του από την ηγεσία Κασσελάκη. «Υπήρξαν πολλά πολιτικά λάθη και γι΄αυτό έβαλα την προσφυγή στην βάση δίχως μομφή. Ζήτησα να μην γίνει η εκλογή στην βάση στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου γιατί υπήρχε μπροστά η μάχη των ευρωεκλογών. Αλλά η προσπάθεια δεν έπιασε τόπο. Αλλά δεν ήξερα πότε θα προδώσει την εμπιστοσύνη του κόμματος ο πρόεδρος», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπαν οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Τις απόψεις για την οικονομική πολιτική κατέθεσαν ξεκινώντας το debate οι τέσσερις υπψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Απόστολος Γκλέτσος είπε: «Δεν θα ψηφίζαμε καθόλου τον προϋπολογισμό με δική μου προεδρία γιατί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι σε απόκλιση από την Ευρώπη και ο ελληνικός λαός είναι σε μεγάλη φτώχεια, σε αντίθεση με τα καρτέλ που αυξάνουν τα κέρδη τους». Ακολούθως εξήγησε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε με προίκα 37 δις από την κυβέρνηση Τσίπρα και ρυθμισμένο το χρέος, 30 δις από το Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και με μεγάλο ζητούμενο να κάνει σύγκλιση με την Ευρώπη. Σήμερα είμαστε στην 26η θέση στην Ευρώπη. Υπάρχει απόκλιση».

Ο Παύλος Πολάκης είπε: «Πρέπει να επιστρέψει ο 13ος μισθός και η 13η σύνταξη από φέτος και αυτό το επιτρέπουν τα πλεονάσματα. Είμαι της γραμμής της οικονομικής ανάπτυξης για να μειώσουμε το χρέος. Φυσικά το λέω ότι πρέπει να αναστρέψουμε την υποτίμηση της εργασίας που έφεραν τα μνημόνια».

Για την παλαιότερη κριτική του στα πλεονάσματα της κυβέρνησης Τσίπρα είπε: «Είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε γιατί αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές των μικρομεσαίων. H υποχρέωση μας ήταν να έχουμε ένα μαξιλάρι 16 δις και εφόσον ξέραμε ότι έχουμε φθάσει τα 30 δις απόθεμα, έπρεπε να πούμε στοπ και να το επιπλέον να επιστρέψει στην αγορά και στις κοινωνικές ομάδες. Το μνημόνιο Σαμαρά Βενιζέλου κόστισε 65 δις ενώ το δικό μας 6 δις».

Ερώτηση στον Παύλο Πολάκη απηύθυνε ο Νικόλας Φαραντούρης ρωτώντας ποιο είναι το σχέδιο για την πάταξη του καρτέλ. Η απάντηση του Παύλου Πολάκη ήταν: «Επανάκτηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας υπό δημόσιο έλεγχο. Επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας στο δημόσιο. Το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ αν δεν επιστρέψει δεν σπάει το καρτέλ με την Μότο Όιλ. Αν δεν πάρουμε το 51% της ΔΕΗ πίσω, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα καρτέλ στην ενεργεία. Αλλιώς θα ταΐζονται οι 80 οικογένειες που ταΐζει ο Μητσοτάκης. Η ανάκτηση της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να γίνει με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα προκύψει από την αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου».

Ο Σωκράτης Φάμελλος είπε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση λένε ψέματα για να καλύψουν την ακρίβεια. Η αισχοκέρδεια κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 900 εκ. Η αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ φτάνει τα 3 δις. Υπάρχει αισχροκέρδεια της αγοράς και αισχροκέρδεια της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είναι ο καλύτερος τροχονόμος για τα υπερκέρδη. 20 δις έφυγαν την τελευταία τριετία από την κοινωνία. Έχουμε έκρηξη τιμών στην στέγη στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ οι μισθοί είναι καθηλωμένοι, επηρεάζοντας το δημογραφικό. Χρειάζεται δημόσια πολιτική για τη στέγη και να κατέβει και το κόστος. Πολιτική για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε να ενισχυθούν και επιδοματική πολιτική και 10.000 σπίτια το χρόνο».

Σε ερώτηση του Νικόλα Φαραντούρη γιατί δεν έθεσε το θέμα των τραπεζών όσο ήταν πρόεδρος της Κ.Ο. απάντησε: «Ως πρόεδρος επέλεξα να ανεβάσω το θέμα των κερδών των τραπεζών που δεν φέρνουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Εκτός από την φορολόγηση των τραπεζών θα πρότεινα ταμείο εγγυοδοσίας για την στέγη και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βάλει φόρους θέλει να επιστρέψουν τα υπερκέρδη στην κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα».

Σε ερώτηση του Παύλου Πολάκη για τη επιστροφή των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ στο δημόσιο είπε: “Έχουμε καταθέσει ήδη επί Τσίπρα τετραπλή πρόταση για δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ και ανώτατο ποσοστό κέρδους».

Σε ερώτηση για το αν ο Νικόλας Φαραντούρης θα ευνοήσει την συνεργασία επιχειρήσεων και Πανεπιστημίων, αφού ξεκαθάρισε ότι «η πρότασή του δεν έχει καμία σχέση με το business friendly κόμμα που προτείνει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ότι «κατέθεσε ένα αναλυτικό πλάνο για την διάσωση της Αυγής και του Κόκκινου που περιλαμβάνει και την συμμετοχή των ιδιωτών που συζητούν και οι εργαζόμενοι. Δεν δαιμονοποιώ τίποτε αλλά δεν βάζω το επιχειρείν πριν από οτιδήποτε άλλο». Σημείωσε ακόμη ότι «Επιβραβεύω την πραγματική αριστεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ κατά της αριστείας ήταν κατά την προσχηματικής αριστείας».

Κόντρα Πολάκη – Φάμελλου για τον νόμο των ομόφυλων ζευγαριών

Έντονο διάλογο είχαν οι Π. Πολάκης και Σ. Φάμελλος αναφορικά με το θέμα της ψήφισης του νόμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Αναλυτικά ο διάλογος:

Σωκράτης Φάμελλος: «Παύλο ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει ερωτήματα. Πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν ατομικά δικαιώματα; Δεν ψήφισες τη θέση για το δικαίωμα στο γάμο, παραβιάζοντας τη θέση μας. Αν ήσουν πρόεδρος, τι θα έκανες γι’ αυτό;

Παύλος Πολάκης: Προφανώς δεν θα έκανα το εγκληματικό λάθος του Κασσελάκη να βάλει κομματική πειθαρχία σε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης κρατώντας τη δεδηλωμένη Μητσοτάκη. Στην άποψή μου για το νομοσχέδιο για τα ζευγάρια είχα απόλυτο δίκιο. Δεν μπορώ να δεχτώ την παρένθετη μητέρα όχι μόνο για τα ομόφυλα αλλά και για τα ετερόφυλα με μοναδική εξαίρεση αν είναι αδελφή, μητέρα, θεία.

6381557_b5e69.jpg

Σωκράτης Φάμελλος: Για την ισότητα σε ρωτάω.

Παύλος Πολάκης: Έχω ζήσει από πολύ κοντά αυτό που έγινε στα Χανιά. Αυτό είναι εμπόριο, σκέτο εμπόριο, όταν το παιδί κόστιζε από το 170.000 μέχρι 250.000 ευρώ, πόσους αφορά αυτό το δικαίωμα, Σωκράτη; Λάθος που κρατήσαμε τη δεδηλωμένη Μητσοτάκη και δεύτερο λάθος ότι θα μπορούσαμε με μια επεξεργασία του συμφώνου συμβίωσης που το ψηφίσαμε και οι δύο.

Σωκράτης Φάμελλος: Είναι πάγια θέση μας η ισότητα;

Παύλος Πολάκης: Ναι

Σωκράτης Φάμελλος: Τότε γιατί δεν το ψήφισες;

Παύλος Πολάκης: Γιατί είναι απλά εμπόριο, στυγνό εμπόριο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.