0 1 min 2 μήνες

Reuters: Ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε διαπραγμάτευση με τον Τραμπ για εκεχειρία στην Ουκρανία

Αποκλειστικό δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν είναι ανοικτός να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ μία συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται πέντε πηγές, ο Πούτιν αποκλείει «κάθε σοβαρή εδαφική παραχώρηση» και επιμένει στον όρο να μην επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το δημοσίευμα έρχεται δύο μέρες μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ουκρανία για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο έδαφος της Ρωσίας, με τη Ρωσία να αναθεωρεί στη συνέχεια το πυρηνικό δόγμα της, τονίζοντας πλέον ότι «οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της χώρας από μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή πυρηνικού κράτους, θα θεωρείται κοινή επίθεση».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, «ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σε μια περίοδο ρωσικής επικράτησης. Η Μόσχα ελέγχει ένα κομμάτι της Ουκρανίας περίπου στο μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας της Βιρτζίνια και προχωρά με τον ταχύτερο ρυθμό από τις πρώτες μέρες της εισβολής του 2022».

«Στην πρώτη λεπτομερή αναφορά για το τι θα δεχόταν ο Πρόεδρος Πούτιν σε οποιαδήποτε συμφωνία μεσολάβησε ο Τραμπ, οι πέντε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να συμφωνήσει να παγώσει τη σύγκρουση στην πρώτη γραμμή» υνεχίζει το δημοσίευμα.

«Ενδέχεται να υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση σχετικά με τον ακριβή διαχωρισμό των τεσσάρων ανατολικών περιοχών: Του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, σύμφωνα με τρία από τα άτομα που ζήτησαν ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα».

«Ενώ η Μόσχα διεκδικεί τις τέσσερις περιοχές ως μέρος της επικράτειάς της, οι δυνάμεις της στο έδαφος ελέγχουν το 70-80% αυτών των εδαφών με περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που εξακολουθούν να κατέχονται από ουκρανικά στρατεύματα,» προσθέτει το Reuters, επικαλούμενο δεδομένα ανοιχτού κώδικα που δείχνουν τη γραμμή του μετώπου.

«Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή στην απόσυρση από τα σχετικά μικρά τμήματα εδάφους που κατέχει στις περιοχές Χάρκοβο και Μικολάιβ, στη βόρεια και νότια Ουκρανία, δήλωσαν δύο από τους αξιωματούχους» αναφέρεται επίσης.

Δύο από τις πηγές του Reuters ανέφεραν ότι «η απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους ATACMS βαθιά στη Ρωσία θα μπορούσε να περιπλέξει και να καθυστερήσει οποιαδήποτε διευθέτηση – και να σκληρύνει τις απαιτήσεις της Μόσχας καθώς οι σκληροπυρηνικοί πιέζουν για ένα μεγαλύτερο κομμάτι της Ουκρανίας. Την Τρίτη, το Κίεβο χρησιμοποίησε τους πυραύλους για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά, σύμφωνα με τη Μόσχα, η οποία αποδοκίμασε την κίνηση ως μεγάλη κλιμάκωση».

Το «πράσινο φως» Μπαίντεν για τη χρήση πυραύλων ATΑCMS από την Ουκρανία στο εσωτερικό της Ρωσίας

Yπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους, γνωστούς ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS, στο εσωτερικό της Ρωσίας. Οι πύραυλοι αναμένεται σε πρώτη φάση να χρησιμοποιηθούν μέσα τις επόμενες ημέρες, στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, όπου η Ρωσία έχει αναπτύξει σχεδόν 50.000 στρατιώτες για να αντιμετωπίσει την ουκρανική αντεπίθεσή. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως Βορειοκορεάτες στρατιώτες πολεμούν στο Κουρσκ στο πλευρό των ρωσικών στρατευμάτων.

Η κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν έρχεται λίγο περισσότερο από δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Η απόφαση έρχεται μετά από μήνες αιτημάτων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιτρέψει στον στρατό της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα σύνορα.

Άμεσα η Ουκρανία προχώρησε στο πρώτο χτύπημα κατά της Ρωσίας, με τη χρήση αυτών των πυραύλων. Τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε έξι αμερικανικούς πυραύλους ATACMS τα ξημερώματα της 19ης Νοεμβρίου, με στόχο στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η αεράμυνα κατέρριψε πέντε από αυτούς και προκάλεσε ζημιές σε έναν ακόμη.

Την Τρίτη ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως η Ουκρανία θα γνώριζε την ήττα στον πόλεμο με τη Ρωσία αν οι ΗΠΑ σταματούσαν να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του. «Αν την κόψουν (τη στρατιωτική βοήθεια), θεωρώ πως θα χάσουμε. Ασφαλώς θα παραμείνουμε, θα δώσουμε μάχη (…) αλλά δεν νομίζω πως θα έχουμε αρκετά για να επιβιώσουμε», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Fox News.

Η Ρωσία αναθεώρησε το πυρηνικό της δόγμα

Επίσης την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε την Τρίτη το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της χώρας, το οποίο αναφέρει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων εάν υποστεί επίθεση από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμέτοχη μιας πυρηνικά εξοπλισμένης χώρας.

Το επικαιροποιημένο δόγμα, το οποίο περιγράφει τις απειλές που θα έκαναν την ηγεσία της Ρωσίας να εξετάσει το ενδεχόμενο πυρηνικού πλήγματος, αναφέρει ότι μια επίθεση με συμβατικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή άλλα αεροσκάφη θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πληροί αυτά τα κριτήρια.

Το Κρεμλίνο επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμέτοχη μιας πυρηνικά εξοπλισμένης χώρας θα θεωρείται «κοινή επίθεση» κατά της Ρωσίας.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, δήλωσε στο Reuters για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, που θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο: «Είναι το μόνο άτομο που μπορεί να φέρει κοντά και τις δύο πλευρές για να διαπραγματευτούν την ειρήνη και να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου και τον τερματισμό της δολοφονίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.