Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις την Πέμπτη (21/11) όσον αφορά την αποθήκη-γιάφκα που βρέθηκε προ ημερών σε πολυκατοικία στο Παγκράτι.
Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 49χρονου, ο οποίος φέρεται να είναι ο «άνθρωπος – φάντασμα» που νοικιάζει τον χώρο από το 2008. Πρόκειται για έναν φιλόλογο που εργάζεται σε φροντιστήριο, είναι παντρεμένος, έχει δυο παιδιά σε μικρή ηλικία και δεν είχε απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν τις Αρχές.
«Θέλω την αποθήκη για να βάζω τα βιβλία μου, καθώς δεν έχω πολύ χώρο», είχε πει στον ιδιοκτήτη πριν από 16 χρόνια, όταν οι δύο τους έφτασαν σε συμφωνία. Έκτοτε οι δύο τους δεν συναντήθηκαν ξανά, αλλά δεν χρειαστηκε, καθώς ήταν τυπικός στις πληρωμές του.
Ο 49χρονος έχει καταγραφεί από κάμερες να κάνει καταθέσεις 100 ευρώ ανά δίμηνο στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη της αποθήκης. Η τελευταία που τον «έπιασε» κλειστό κύκλωμα τράπεζας, ήταν στις 5 Νοεμβρίου, όταν και πραγματοποίησε την πιο πρόσφατη πληρωμή για την αποθήκη του Παγκρατίου.
Η σύλληψή του έγινε στον Βύρωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί βρήκαν ρούχα που φορούσε στην τελευταία του κατάθεση στην τράπεζα και τα οποία επιχείρησε να ξεφορτωθεί.
Παγκράτι: Τι ερευνά η Αντιτρομοκρατική για τον 49χρονο
Στις ερωτήσεις των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής, ο 49χρονος απαντά ότι «εγώ είχα νοικιάσει την αποθήκη, προκειμένου να αποθηκεύσω βιβλία».
Αναφορικά με τον βαρύ οπλισμό και τα εκρηκτικά που εντοπίστηκαν μέσα στην υπόγεια αποθήκη, φαίνεται να κάνει τον ανήξερο και να λέει «Δεν ξέρω τίποτα και κανέναν».
Παγκράτι: Από που προσπαθούν να πιάσουν το νήμα οι Αρχές
Ο φιλόλογος δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις Αρχές και έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Επίσης, οι αστυνομικοί μέχρι στιγμής δεν μπορούν να τον συνδέσουν με γνωστά πρόσωπα της τρομοκρατίας.
Φυσικά, η έρευνα συνεχίζεται και στο επίκεντρό της βρίσκονται οι επαφές και οι διασυνδέσεις του συλληφθέντα.
Την Παρασκευή (22/11) ο 49χρονος αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα και ανακριτή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.
Η «ορφανή» επίθεση στο υπουργείο Εργασίας
Η Αστυνομία εξετάζει «ορφανές» τρομοκρατικές επιθέσεις και άτομα που είχαν «χαρτογραφηθεί» στο παρελθόν ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Πρόκειται για περιπτώσεις που θεωρούνταν «αδρανείς», αλλά υπήρχαν κατά καιρούς ενδείξεις «επανεργοποίησης».
Κατά την Αστυνομία, μία από τις «ορφανές» επιθέσεις, που είχε… άρωμα τρομοκρατών παλιότερης γενιάς, αφορά αυτήν που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στο υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε σακίδιο που κρεμάστηκε σε κάγκελο απέναντι από το υπουργείο και συγκεκριμένα σε υπό ανακαίνιση κτίριο. Είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε εφημερίδα, μέσω των οποίων δινόταν περιθώριο 40 λεπτών για την έκρηξη.
Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τη μοτοσικλέτα που εγκατέλειψαν οι βομβιστές, μέσα από την αξιοποίηση οπτικού υλικού από κάμερες ασφαλείας.
Η έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας είχε χαρακτηριστεί από έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ως «σημείο καμπής». Και αυτό διότι σηματοδοτούσε -μαζί με ακόμη μία ενέργεια- την επανεμφάνιση του αντάρτικου πόλης μετά από ένα «κενό» περίπου 5 ετών.