Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας υποστήριξε πως η Ρωσία εκτόξευσε το πρωί της Πέμπτης, διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εναντίον ουκρανικών στόχων στην κεντροανατολική πόλη Ντνίπρο. Η Ρωσία αρνείται να σχολιάσει την καταγγελία, η οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τις δυτικές κυβερνήσεις.
«Συγκεκριμένα ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιφέρεια του Αστραχάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία, κάντοντας λόγο για «έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο από την περιοχή του Αστραχάν, έναν αεροβαλλιστικό πύραυλο Kh-47M2 “Kinzhal” από ένα μαχητικό MiG-31K και επτά πυραύλους κρουζ Kh-101 από στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS». Η Πολεμική Αεροπορία ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε τους έξι πυραύλους Kh-101. Το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, υποστήριξε πως ο ρωσικός διηπειρωτικός πύραυλος ήταν ένας RS-26 Rubezh.
«Η ταχύτητα και το ύψος ενός πυραύλου που εκτόξευσε για πρώτη φορά η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας σήμερα δείχνουν ότι ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας πως «η πραγματογνωμοσύνη είναι σε εξέλιξη». «Σήμερα, ο τρελός γείτονάς μας έδειξε για μία ακόμη φορά αυτό που είναι πραγματικά και σε ποιο βαθμό περιφρονεί την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ανθρώπινη ζωή γενικά. Και σε ποιο βαθμό φοβάται», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας πως «ο Πούτιν χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πεδίο δοκιμής». «Φοβάται τόσο πολύ που χρησιμοποιεί ήδη νέους πυραύλους» κατέληξε.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αρνήθηκε να απαντήσει στις ουκρανικές αναφορές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Συγκεκριμένα, στο επίσημο βίντεο που μεταδόθηκε στο Youtube από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ζαχάροβα σηκώνει το τηλέφωνο και από την άλλη πλευρά ακούγεται η οδηγία: «Σχετικά με το πλήγμα βαλλιστικών πυραύλων στο (εργοστάσιο) Ioujmach, για το οποίο οι Δυτικοί έχουν αρχίσει να μιλούν. Μην σχολιάσεις καθόλου». Στο τηλεφώνημα δεν ξεκαθαρίζεται τι τύπου ήταν οι βαλλιστικοί πύραυλοι, που χρησιμοποιήθηκαν.
Συγκεκριμένα, οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους σχεδόν οπουδήποτε στη Γη, ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν είτε πυρηνικές είτε συμβατικές κεφαλές. Αυτό κορύφωσε την αγωνία των τελευταίων ημερών σχετικά με τα ενδεχόμενα αντίποινα της Ρωσίας, μετά από τη χρήση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε στόχους στο ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία, κάτι για το οποίο η Μόσχα είχε προειδοποιήσει πως θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια παγκόσμια σύγκρουση.
Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η νέα βάση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, που βρίσκεται υπο κατασκευή για σχεδόν μια δεκαετία θεωρείται εδώ και καιρό κατά προτεταιότητα στόχος για πιθανή εξουδετέρωση από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. «Δεδομένου του επιπέδου των απειλών από τέτοιες δυτικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η βάση πυραυλικής άμυνας στην Πολωνία έχει από καιρό συμπεριληφθεί στους στόχους προτεραιότητας για πιθανή εξουδετέρωση. Εάν είναι απαραίτητο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα προηγμένων όπλων», είπε συγκεκριμένα. Επίσης, η Ρωσία ανέφερε χωρίς περαιτέρω πληροφορίες ότι κατέρριψε δύο βρετανικούς πυραύλους «Storm Shadow».
Σύμφωνα το Guardian ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε πως «είναι ενήμερος» για τις καταγγελίες, τις οποίες χαρακτήρισε όμως «ανεπιβεβαίωτες». «Υπάρχουν σήμερα πληροφορίες στον Τύπο, μη επιβεβαιωμένες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο προς την Ουκρανία, κάτι που ετοιμάζουν εδώ και μήνες σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε», δήλωσε συγκεκριμένα. Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο για να επιτεθεί στην Ουκρανία είναι «βαθιά ανησυχητικές» και εάν ισχύουν, θα αποτελέσουν ένα ακόμα παράδειγμα της απερισκεψίας της Ρωσίας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Λεμουάν, δήλωσε επίσης πως οι ουκρανικές αναφορές είναι προς το παρόν ανεπιβεβαίωτες και «αν επιβεβαιωθούν θα αντιδράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο». Στο ίδιο κλίμα, το ABC News επικαλέστηκε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, που ανέφεραν πως οι ουκρανικές αναφορές αποτελούν «υπερβολές», ενώ το BBC επικαλέστηκε Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος είπε πως οι ρωσικοί πύραυλοι ήταν βαλλιστικοί αλλά όχι διηπειρωτικοί.