0 1 min 2 μήνες

Το «πυρηνικό μήνυμα» του Πούτιν στην Δύση με τον πύραυλο Oreshkin και ο απρόβλεπτος παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ

Η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις πυρηνικές απειλές του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν γίνονται πραγματικότητα συνδέονται με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις πρόσφατες αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Αναλυτές και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να μπαίνει στην «τελική φάση» πριν την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτό συμπίπτει χρονικά με την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η εκτόξευση του νέου ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik εναντίον της πόλης Ντίνπρο στην ανατολική Ουκρανία στις 21 Νοεμβρίου 2024, ήταν η ξεκάθαρη απάντηση της Μόσχας στην απόφαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας να επιτρέψουν στο Κίεβο την χρήση δυτικών προηγμένων όπλων για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος.

Το «ντόμινο εξελίξεων»

Η απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν για να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS σε στόχους μέσα στη Ρωσία «έπεισε» τους Βρετανούς να κάνουν το ίδιο με τα βλήματα cruise τύπου Storm Shadow και έτσι το «ντόμινο» εξελίξεων έφτασε στο αποκορύφωμα με τον καινούργιο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζει ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι το πως θα ενεργήσει ο Ντόναλντ Τραμπ όταν αναλάβει επισήμως καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2025, όπως αναφέρει ο «Guardian» σε ανάλυσή του.

Η ουκρανική πλευρά προσπαθεί να βελτιώσει την θέση της στα πεδία των μαχών, με σημείο αναφοράς το Κουρσκ και το Ποκρόφσκ, ενώ οι Αμερικανοί προσπαθούν να ενισχύσουν όσο μπορούν το Κίεβο με πυρομαχικά και οπλικά συστήματα και να πιέσουν τους Ευρωπαίους εταίρους να πράξουν το ίδιο.

Μάλιστα, η πολιτική απόφαση του Μπάιντεν για τους ATACMS εντάσσεται στην συγκεκριμένη στρατηγική. Ωστόσο, όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά Αμερικανοί αξιωματούχοι «οι πύραυλοι αυτοί δεν έχουν την ίδια επιρροή, δεν είναι “game-changers” όπως αν τους δίναμε πριν κάποιους μήνες».

Επίσης, πρόσθεσαν πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αναιρέσει την απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν για τους ATACMS την πρώτη κιόλας μέρα που θα αναλάβει την εξουσία. Ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα να τους χρησιμοποιήσει ως «μοχλό πίεσης» απέναντι στον Πούτιν προκειμένου να τον αναγκάσει σε υποχωρήσεις κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Το «μήνυμα» του Πούτιν

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος έστειλε ένα ξεκάθαρο «μήνυμα αποτροπής» προς την Δύση και την Ουκρανία για να τους υπενθυμίσει ακόμα ότι «οι κίνδυνοι της πυρηνικής κλιμάκωσης παραμένουν ζωντανοί», δήλωσε ο Τζέιμς Άκτον, συνδιευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικής Πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace.

Η αμερικανική πλευρά δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν ενώ και η Ρωσία δεν φαίνεται ότι επιθυμεί να προχωρήσει περαιτέρω.

Το γεγονός ότι το Κρεμλίνο ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο προτού προχωρήσει στην εκτόξευση και την επίθεση με τον νέο βαλλιστικό πύραυλο Oreshkin στην Ντνίπρο είναι ένδειξη ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση με τις ΗΠΑ, λόγω και του «απρόβλεπτου παράγοντα» που είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Πράγματι, νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα δεδομένης της εκλογής Τραμπ και της πιθανότητας οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός.

 

To άρθρο Το «πυρηνικό μήνυμα» του Πούτιν στην Δύση με τον πύραυλο Oreshkin και ο απρόβλεπτος παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.