Ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση investment grade ΒΒΒ- με σταθερό outlook για το ελληνικό αξιόχρεο.
Σύμφωνα με τον οίκο, η ελληνική αξιολόγηση στηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τους δείκτες διακυβέρνησης που ευθυγραμμίζονται με τη μέση αξιολόγηση ΒΒΒ, καθώς και από αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής που στηρίζεται από τη συμμετοχή στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Η δημοσιονομική και μακροοικονομική προσαρμογή έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, με βάση τη βελτίωση στα θεμελιώδη και την αξιοπιστία πολιτικής.
Τα στοιχεία ισχύος αντισταθμίζονται από την κληρονομιά της κρίσης χρέους και ειδικότερα, τα πολύ υψηλά αλλά σταθερά μειούμενα επίπεδα του δημοσίου χρέους, καθώς και από τη σημαντική μείωση παραγωγής, τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων και τους κινδύνους από τις τράπεζες.
Ας σημειωθεί ότι η S&P ήταν η πρώτη από τους «μεγάλους» οίκους αξιολόγησης που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα, για να ακολουθήσει στη συνέχεια και η Fitch. Είχαν προηγηθεί Scope και DBRS. Η S&P αναβάθμισε περαιτέρω το outlook της αξιολόγησης σε θετικό από σταθερό στις 19 Απριλίου. Η αξιολόγηση της Moody’s παραμένει μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, με τον οίκο να αναβαθμίζει το outlook σε θετικό στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Η δημοσιονομική πολιτική
Ο οίκος αναμένει συνέχιση της ισχυρής δημοσιονομικής πολιτικής και το 2025-6. Το φετινό έλλειμμα προϋπολογισμού αναμένεται περί το 1% του ΑΕΠ, σε επίπεδα χαμηλότερα από το μέσο έλλειμμα 2,6% για τις χώρες με αξιολόγηση ΒΒΒ και 3,1% που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τα έσοδα ενισχύονται από τη βελτίωση στην είσπραξη φόρων, ενώ οι δαπάνες παραμένουν υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο. Ο οίκος προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει σε επίπεδα άνω του 2% του ΑΕΠ τουλάχιστον ως το 2026.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 6,3% του ΑΕΠ το 2023, σημαντικά υψηλότερο από το διάμεσο «BBB» του 0,3%. Μειώθηκε το 2023 από 10,3% του ΑΕΠ το 2022, λόγω χαμηλότερων τιμών στα βασικά εμπορεύματα, αλλά η βελτιωτική τάση δεν συνεχίστηκε το α’ εξάμηνο του 2024. Τα έσοδα από τον τουρισμό επιβραδύνθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής, αντανακλώντας πιθανώς τη συνολική αδυναμία της ευρωπαϊκής ζήτησης.
Οι τράπεζες
Η Fitch αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα τον Σεπτέμβριο, με θετικές προοπτικές. Αυτό αντανακλά τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας και στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κερδοφορία, υποστηριζόμενες από υψηλότερα επιτόκια, την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και την εκκαθάριση των ισολογισμών.
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου 19,1% στο τέλος Ιουνίου 2024 πλησιάζει τον μέσο όρο της ευρωζώνης του 20,1%. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (τέλος Ιουνίου 2024: 6,4%) θα μειωθεί περαιτέρω το β’ εξάμηνο του 24-2025 λόγω ενός συνδυασμού οργανικών ενεργειών, μικρών πωλήσεων χαρτοφυλακίου και αύξησης των δανείων, επισημαίνει.