0 1 min 2 μήνες

ΜέΡΑ25: «Η 25η Νοεμβρίου δεν είναι απλώς ημέρα μνήμης. Είναι κάλεσμα για αγώνα, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, για όλες τις γυναίκες και θηλυκότητες παντού»

«Στηρίζουμε και καλούμε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στη φεμινιστική συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα, στις 18:30 στο Σύνταγμα, και στη Θεσσαλονίκη στις 19:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Αναλυτικά:

Γυναίκες και θηλυκότητες δέχονται βία σε καθημερινή βάση. Οι μορφές βίας που τους ασκούνται είναι πολλές, όπως η ψυχολογική, η λεκτική, η σωματική, η σεξουαλική, η οικονομική, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η βία κατά των γυναικών και των θηλυκοτήτων, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των γυναικών παγκοσμίως. Κάθε 10 λεπτά στον κόσμο γίνεται μια γυναικοκτονία, δηλαδή κατά μέσο όρο 137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά από τους τέως και νυν συντρόφους τους και συζύγους τους, κάτι που κάνει επιτακτική ανάγκη τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.

Στην Ελλάδα, ο αγώνας ενάντια στη βία κατά των γυναικών συνεχίζεται. Οι 13 γυναικοκτονίες του 2024, οι καθημερινές καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία και η ανεπάρκεια της πολιτείας να προστατεύσει τα θύματα καταδεικνύουν ότι η ισότητα παραμένει ζητούμενο. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, αρνούνται την όποια συζήτηση για τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, αποδεικνύοντας πως δεν έχουν την πολιτική βούληση να πάρουν μέτρα για την προστασία των θυμάτων, αφήνοντας τα με αυτόν τον τρόπο εκτεθειμένα απέναντι στους κακοποιητές τους και βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Φέτος, η μέρα αυτή μας βρίσκει να μετράμε ήδη έναν χρόνο (2023-2024) που συντελείται γενοκτονία στην Παλαιστίνη και η προσοχή μας οφείλει να είναι στις γυναίκες και τις θηλυκότητες της Παλαιστίνης, που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μιας ανθρωπιστικής κρίσης άνευ προηγουμένου. Η γενοκτονία στη Γάζα δεν είναι απλώς μία ακόμη επίθεση. Η ένταση και η κλίμακα της βίας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τραγικά στοιχεία που αποτυπώνει έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ερευνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών και αναφέρει ότι ο Ισραηλινός στρατός και η κυβέρνηση «διέπραξαν τα εγκλήματα πολέμου της πείνας ως μέθοδο πολέμου, της δολοφονίας ή της σκόπιμης θανάτωσης, της σκόπιμης καθοδήγησης επιθέσεων κατά αμάχων και αντικειμένων αμάχων, της βίαιης μεταφοράς, της σεξουαλικής βίας, της προσβολής της προσωπικής αξιοπρέπειας και [της σεξουαλικής και έμφυλης βίας] που ισοδυναμεί με βασανιστήρια ή απάνθρωπη και σκληρή μεταχείριση».

Η Επιτροπή παρατήρησε επίσης μια αυξητική τάση στον αριθμό των θανάτων γυναικών και παιδιών σε σύγκριση με τις προηγούμενες εχθροπραξίες, στην πραγματικότητα: σχεδόν το 70% των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά. Οι βομβαρδισμοί αμάχων, η στέρηση βασικών αγαθών, η στοχευμένη καταστροφή νοσοκομείων και σχολείων συνθέτουν μια εικόνα φρίκης. Η αναφορά ειδικών του ΟΗΕ καταγγέλλει απάνθρωπες πρακτικές, από ομαδικούς τάφους και βασανισμούς μέχρι την άρνηση πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη. Εκατοντάδες έγκυες Παλαιστίνιες γεννούν υπό αφόρητες συνθήκες, χωρίς ιατρική φροντίδα και βασικές υποδομές, ενώ οι συνθήκες έχουν αυξήσει τις αποβολές κατά 300%. Οι γυναίκες και θηλυκότητες στην Παλαιστίνη παλεύουν για την επιβίωσή τους, θύματα όχι μόνο της έμφυλης βίας αλλά και ενός καθεστώτος που στοχεύει τις ίδιες και τις οικογένειές τους ως μέρος μιας συστηματικής εξόντωσης.

Η μέρα αυτή είναι για να μας υπενθυμίζει τη διαρκή μάχη ενάντια στην βία που υφίστανται οι γυναίκες και οι θηλυκότητες παγκοσμίως, καθώς η πατριαρχία δημιουργεί το ιδεολογικό πλαίσιο που επιτρέπει την κατάταξη της γυναίκας ως «κατώτερη ύπαρξη» σε σύγκριση με τον άνδρα. Η πεποίθηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αποκτήνωση συνόλων πληθυσμών, οδηγεί και έχει οδηγήσει ιστορικά σε γενοκτονίες, επιβολή σκλαβιάς, αποικιακά και κλιματικά εγκλήματά, έτσι η απάντηση στη διαθεματικότητα της βίας της πατριαρχίας μπορεί να είναι μόνο ένας διαθεματικός φεμινισμός.

Ως Τομέα Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στην ανισότητα και στη βία. Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και θηλυκοτήτων χρειάζεται συνεχή δράση.

Απαιτούμε:

  • Ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με βασική ύλη από τη Θεωρία των Φύλων, ώστε να μπορεί να αποδομηθεί η κουλτούρα της έμφυλης ανισότητας, των στερεοτύπων και της διάκρισης από μικρή ηλικία. Να εξοικειωθούν τα παιδιά με απαραίτητες σημαντικές έννοιες, όπως η Συναίνεση στην ερωτική συνεύρεση, ο Σεξουαλικός Προσανατολισμός, η Έμφυλη Διαφορετικότητα και η Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου.
  • Καθιέρωση ενός αυστηρού πρωτοκόλλου και επιτακτικής εκπαίδευσης στα σώματα ασφαλείας για το πώς θα αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες, ώστε καμία καταγγελία να μην περνά ανεξερεύνητη.
  • Μία αυστηρή δικαστική δεοντολογία ώστε να δικαιώνονται οι γυναίκες και οι θηλυκότητες, θύματα της έμφυλης βίας και διάκρισης.
  • Να μην αποτελούν τα έμφυλα στερεότυπα ή η κουλτούρα βιασμού μία πρακτική υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Δημιουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων που θα ασχολούνται με τις υποθέσεις έμφυλης βίας.
  • Άμεση νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.
  • Δημιουργία μονάδων ψυχολογικής στήριξης για τις γυναίκες και θηλυκότητες θύματα, σε όλα τα πλάτη της επικράτειας, σε κάθε μικρή κοινότητα, στους δήμους, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμες και ουσιαστικές.
  • Δημιουργία κρατικών και κοινωνικών δομών στήριξης (σίτισης-στέγασης) για τα θύματα της έμφυλης βίας.
  • Μέριμνα για οικονομική ενίσχυση και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους αξιοπρεπώς και να μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν από τον θύτη όταν αυτός βρίσκεται στο κλειστό οικογενειακό περιβάλλον.
  • Δωρεάν νομική υποστήριξη για την ένδικη αντιμετώπιση του θύτη καθώς και για τη διαδικασία λύσης του μεταξύ τους γάμου εάν υπάρχει.
  • Διεθνή καταδίκη και λογοδοσία για τα εγκλήματα κατά των Παλαιστίνιων γυναικών και θηλυκοτήτων.
  • Υποστήριξη στις γυναίκες που βιώνουν τη βία και την ανισότητα, είτε στη Παλαιστίνη είτε σε οποιοδήποτε μέρος της γης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.