0 1 min 2 μήνες

Η ανάγκη επαναβιομηχανοποίησης της χώρας και τα πολλαπλά οφέλη που θα αποφέρει μία τέτοια στρατηγική για ολόκληρη την ελληνική οικονομία αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της 8ης Οικονομικής Συνδιάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.) που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στην Αθήνα, κατά την οποία η Ε.ΕΝ.Ε κατέθεσε συγκεκριμένες και αξιολογημένες από τον ΙΟΒΕ προτάσεις, για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και τη διασφάλιση μιας ανταγωνιστικής και ανθεκτικής οικονομίας.

Η 8η Οικονομική Συνδιάσκεψη της Ε.ΕΝ.Ε. αποτέλεσε μια συντονισμένη, συλλογική προσπάθεια με τους συνεργαζόμενους φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), και σε ανοιχτό διάλογο και με την ενεργή συμμετοχή του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ.

Η παρουσίαση των προτάσεων από την Ε.ΕΝ.Ε. καθώς και της σχετικής έρευνας του ΙΟΒΕ από το Γενικό Διευθυντή Καθηγητή κ. Νίκο Βέττα υπήρξε αφορμή για πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και συζητήσεις με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της εργασίας και της πολιτικής ηγεσίας. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και εμπλούτισαν με τις απόψεις τους τις εργασίες της Συνδιάσκεψης της 13ης Νοεμβρίου οι εξής εκπρόσωποι φορέων:

Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Πρόεδρος, Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ)
Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος, Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας
Μιχάλης Στασινόπουλος, Πρόεδρος, Ελληνική Παραγωγή
Άγης Πιστιόλας, Πρόεδρος, ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ
Ράνια Αικατερινάρη, Πρόεδρος Εκτ. Επιτροπής & Αντιπρόεδρος Δ.Σ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
Μαίρη Χατζάκου, Μέλος Διοικητικής Επιτροπής, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)
Αρμόδιος Γιαννίδης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ)
Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ
ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης συμμετείχαν οι:
Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γιώργος Φλωρίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης
Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Ανάπτυξης
Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής, Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της 8ης Οικονομικής Διάσκεψης της Ε.ΕΝ.Ε, η Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί σημαντικά στο ποσοστό του ΑΕΠ που αντιπροσωπεύει η βιομηχανία σε σχέση με την ΕΕ, παρά τη διαρκή αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του τομέα. «Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τον ρυθμό επαναβιομηχανοποίησής της, γιατί υστερεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε, Κρίστιαν Χατζημηνάς, σημειώνοντας πως αν εφαρμοστούν τουλάχιστον τα τρία από τα τέσσερα μέτρα που προτείνει η Ε.ΕΝ.Ε (εκτός της προκαταβολής που κατά κοινή συμφωνία μπορεί να επανεξεταστεί σε δεύτερο χρόνο), θα υπάρξει ουσιαστική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προς όφελος της ανάπτυξης και της εργασίας. «Αφήστε μας να επανεκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας και μην μας φορολογείτε για τις αυξήσεις που θα δώσουμε ως κίνητρα και επιβράβευση για την επανεκπαίδευση. Αυτό που προτείνουμε είναι να μπει μηδενικός οριακός φορολογικός συντελεστής στις επιπλέον αυξήσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανεκπαιδεύσουμε και να εφοδιάσουμε με την κατάλληλη αναπτυξιακή εργαλειοθήκη όλο το ανθρώπινο δυναμικό μας. Να αυξήσουμε τους μισθούς, αλλά να μην καταβάλλουμε το μη μισθολογικό κόστος, το οποίο, από ένα κλιμάκιο και πάνω, είναι τριπλάσιο του μισθού. Αυτός είναι ένας τρόπος να ξεκινήσουμε μια επανάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημηνάς, εξηγώντας ότι με την επανεκπαίδευση αυξάνεται η παραγωγικότητα.

«Η Κυβέρνηση, εξετάζει τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών για την βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας» σχολίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι η περαιτέρω μείωση των φόρων είναι στο πνεύμα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης της ανταγωνιστικότητας.

«Οι δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι πολλές, όπως και οι προκλήσεις. Χρειάζεται να προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και να υπάρχει ευελιξία του θεσμικού πλαισίου με επίκεντρο την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων», τόνισε από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, αναλύοντας τη στρατηγική του Υπουργείου για την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του και τη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Στη δική του τοποθέτηση ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, παρουσίασε τα αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «στόχος είναι με τη νέα πολιτική δικονομία να φτάσουμε σε βάθος τετραετίας στη λήψη αποφάσεων στον μέσο όρο της ΕΕ, στις 630 ημέρες από 1700 που είναι σήμερα». Ήδη με τον νέο νόμο που εφαρμόστηκε εδώ και δύο μήνες υπολογίζεται ότι θα μειωθεί σε πρώτη φάση στις 1.000 ημέρες.

Την εκτίμηση ότι η σημερινή περίοδος αβεβαιότητας μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για την Ελλάδα εξέφρασε η Gillian Tett, αρθρογράφος – μέλος του συντακτικού συμβουλίου των Financial Times και κοσμήτορας στο Kings College του Cambridge. «Βρίσκεστε σε πολύ προνομιακή θέση. Θα μπορούσατε με ριζοσπαστικά και τολμηρά μέτρα να είστε στο προσκήνιο, να ενισχύσετε την ευημερία σας, τις επιχειρήσεις σας και να αναδιαρθρώσετε την Ελλάδα, προκειμένου να την καταστήσετε παγκοσμίως ανταγωνιστική» ανέφερε η κα Tett.

Η Ε.ΕΝ.Ε. κατέθεσε συνολικά τέσσερις προτάσεις με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας:

  1. Μηδενικός οριακός φόρος για αυξήσεις μισθών που σχετίζονται με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
  2. Μειωμένη φορολογία για τα κέρδη των επιχειρήσεων που ξεπερνούν το μέσο όρο των τελευταίων τριών ετών.
  3. Σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων.
  4. Επιτάχυνση των αποσβέσεων για τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, η έρευνα του Ινστιτούτου καταδεικνύει ότι με την υλοποίηση των προτάσεων μπορεί να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 1,6 δισ. ευρώ ετησίως, να δημιουργηθούν 17.000 νέες θέσεις εργασίας και να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο τα οφέλη θα είναι σημαντικά υψηλότερα.

Διαβάστε επίσης:

Όμιλος Fourlis: Στην Βουλγαρία με τρία νέα καταστήματα Foot Locker

Εντυπωσιακή άνοδος των μεγεθών της Ideal Holdings στο 9μηνο 2024

Στα 73 εκατ. τα έσοδα της Όμηρος το 2023 με αύξηση 35%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.