Ακόμα και το επόμενο… καλοκαίρι μπορεί να υποβάλλει το σχέδιο μείωσης του χρέους της η Γερμανία στην Κομισιόν.
Και αυτό γιατί κατάρρευση της κυβέρνησης του τρικομματικού συνασπισμού στις 6 Νοεμβρίου 2024 (μετά την απόλυση του υπουργού Οικονομικών) οδήγησε στην απώλεια της σχετικής προθεσμίας. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην υποβολή του σχετικού σχεδίου στην Κομισιόν, καθώς οι πρόωρες εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου 2024, ενώ δεν αναμένεται η δυνατότητα άμεσης συγκρότησης κυβέρνησης καθώς προβλέπεται αδύνατη η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας των εδρών της Bundestag, από οποιαδήποτε κόμμα.
Αυτό σημαίνει πως το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει συγκρότησης συμμαχικής κυβέρνησης και αυτό, με τη σειρά του, εξαντλητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των υποψήφιων κυβερνητικών κομμάτων, οι οποίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμα και 2 ή και παραπάνω μήνες. Συνεπώς ο σχηματισμός κυβέρνησης, δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τα μέσα της ερχόμενης άνοιξης.
Μ΄άλλα λόγια, ο επερχόμενος Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα έχει το καθήκον να καταρτίσει και να υποβάλλει σχέδιο μείωσης του χρέους στις Βρυξέλλες, θα κοντέψει δει το κατώφλι του Ιουνίου…
Κομβικό πολιτικό σημείο στο σχέδιο που θα πρέπει να υποβάλλει το Βερολίνο στις Βρυξέλλες είναι το αν η επερχόμενη γερμανική κυβέρνηση (ειδικά αν σε αυτή εκτός από το CDU συμμετάσχει και το SPD ή/και οι Πράσινοι) θα συμπεριλάβει στη συμφωνία της την αναστολή του φρένου χρέους.
Ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης του CDU, το οποίο προηγείται στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής του φρένου χρέους, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες αλλά και κύκλοι των αγορών προτείνουν μία «μετριοπαθή μεταρρύθμιση» του.
Ο Άρμιν Στάινμπαχ, νομικός και οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο HEC στο Παρίσι, πιστεύει ότι αυτό είναι λάθος το γεγονός ότι η Γερμανία δεν υπέβαλλε σχέδιο μείωσης του χρέους: «Είναι ένα μοιραίο μήνυμα που κινδυνεύει να κοροϊδέψει τη Γερμανία».Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γεργκ Κούκις (Jörg Kukies, SPD) θα περάσει τους πρώτους μήνες του 2025 με τη λεγόμενη προσωρινή διαχείριση του προϋπολογισμού.
Βασίζεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για το 2025 ή στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Τα υπουργεία μπορούν στη συνέχεια να δαπανήσουν χρήματα σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά για όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις πληρωμών, αλλά και για έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει.
Το πόσο ακριβείς θα είναι οι συνολικές δαπάνες το επόμενο έτος θα γίνει γνωστό μόνο όταν η νέα κυβέρνηση εγκρίνει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού. Αυτό είναι πιθανό να διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι, ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό.
Ο Kukies έχει ήδη επισημάνει ότι η Επιτροπή των Βρυξελλών θα πρέπει να λάβει περισσότερο χρόνο στη Γερμανία. «Συμμορφωνόμαστε με τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη του στη Handelsblatt. «Και είναι σύνηθες για την Επιτροπή να δίνει στο εν λόγω κράτος μέλος λίγο περισσότερο χρόνο εάν δεν υπάρχει ακόμη προϋπολογισμός λόγω νέων εκλογών. Είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτό».
Το γεγονός ότι η Κομισιόν θέλει να περιμένει υπομονετικά έχει επίσης να κάνει με το γεγονός ότι η Γερμανία δεν θεωρείται προβληματική περίπτωση. Ο λόγος του χρέους είναι λίγο πάνω από το ανώτατο όριο του 60% της οικονομικής παραγωγής και το έλλειμμα είναι κάτω από το 3%.
To άρθρο Γερμανία: Στον αέρα το σχέδιο μείωσης του χρέους λόγω πρόωρων εκλογών και παραθύρου αναστολής του «φρένου» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .