Η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία τη νύχτα της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης (25-26/11), στέλνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian, 188 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη χώρα εναντίον διαφόρων στόχων, με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήμα της δυτικής Ουκρανίας και ζημιές σε κτίρια κατοικιών έξω από το Κίεβο.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν σκληρά κατά μήκος της μετωπικής γραμμής στα ανατολικά της χώρας, εν μέσω αβεβαιότητας ως προς το πώς θα μπορούσε να αλλάξει η δυναμική του πολέμου όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Η Ρωσία υποσχέθηκε επίσης «αντίποινα» για νέα ουκρανικά πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας που χρησιμοποίησαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έστειλαν οι ΗΠΑ.
Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε ότι 76 από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η αεράμυνα δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει τις μαζικές επιθέσεις που έχουν γίνει συχνές τις τελευταίες εβδομάδες. «Δυστυχώς, υπήρξαν χτυπήματα σε κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής, ενώ ιδιωτικές και πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές σε αρκετές περιοχές λόγω της μαζικής επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε η πολεμική αεροπορία σε ανακοίνωσή της.
Ο κυβερνήτης της δυτικής περιοχής Τερνόπιλ, Βιάτσεσλαβ Νεχόντα, δήλωσε στην τηλεόραση ότι περίπου το 70% της περιοχής ήταν χωρίς ρεύμα. «Οι συνέπειες είναι άσχημες, διότι η εγκατάσταση επηρεάστηκε σημαντικά και αυτό θα έχει αντίκτυπο στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της περιοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε. Πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές γύρω από το Κίεβο, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.
NATO: «Nα προχωρήσουμε περισσότερο για να αλλάξουμε την πορεία της σύγκρουσης»
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας βρίσκονται επίσης σε έντονες συζητήσεις για το πώς θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν καλύτερα το Κίεβο εν μέσω μιας πιθανής αλλαγής στην πολιτική των ΗΠΑ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τραμπ στη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο, δήλωσε την Τρίτη ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν το Κίεβο. «Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία την κράτησε στη μάχη, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο για να αλλάξουμε την πορεία της σύγκρουσης», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα.
Επισημαίνοντας τη σημασία της ενίσχυσης της «αποτροπής και της άμυνας» του μπλοκ, ο κ. Ρούτε δήλωσε ότι είναι επίσης κρίσιμο να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η παραγωγή στην οπλική βιομηχανία.
«Κατά την επιδίωξη του παράνομου πολέμου της στην Ουκρανία, η Ρωσία χρησιμοποιεί όπλα και στρατεύματα της Βόρειας Κορέας, ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κινεζικά αγαθά διπλής χρήσης για την αμυντική της βιομηχανία. Αυτό αποτελεί επικίνδυνη επέκταση του πολέμου και πρόκληση για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε.