Από τις αρχές Φεβρουαρίου θα κυκλοφορήσουν στη χώρα μας οι πρώτες συσκευασίες φαρμάκων χωρίς ταινία γνησιότητας, η οποία θα αντικατασταθεί από το σειριακό QR.
Η χώρα μας τελικά προχωράει στην εφαρμογή του κανονισμού 2016/161 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από δυο παρατάσεις. Ο κανονισμός ουσιαστικά θέτει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις μέσω λεπτομερών κανόνων, σχετικά με την προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας από ψευδεπίγραφα φαρμακευτικά σκευάσματα («φάρμακα μαϊμού») που κυκλοφορούν στην αγορά κυρίως μέσα από το διαδίκτυο.
Αξίζει να τονισθεί ότι αυτή η αλλαγή για τη διασφάλιση της κοινοτικής αγοράς από τα ψευδεπίγραφα φάρμακα αναφέρθηκε για πρώτη φορά, πριν 13 χρόνια με την απόφαση 2011/62/EU και εφαρμόστηκε 1η Ιανουάριου 2013 βάζοντας ουσιαστικά το πρώτο «φίλτρο» ελέγχου στα «φάρμακα μαϊμού» σε τρεις τομείς: Έλεγχος Δραστικών Ουσιών, Έλεγχος Διανομής (GDP) και Πωλήσεις μέσω Internet.
Η ΕΕ εφάρμοσε την οδηγία στις 9 Φεβρουαρίου 2019 με εξαίρεση Ελλάδα και την Ιταλία. Η χώρα μας είχε πάρει παράταση για τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, ο στόχος όμως δεν επετεύχθη και ξαναπήρε νέα παράταση η οποία λήγει στις 9 Φεβρουαρίου 2025.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημέρωσε τα μέλη του για αυτή την αλλαγή με ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως «οι συσκευασίες φαρμάκων δεν θα φέρουν στο εξής το γνωστό κουπόνι αλλά ένα μοναδικό δυσδιάστατο κωδικό QR τυπωμένο επί της συσκευασίας. Για να αναγνωστεί και στη συνέχεια να ακυρωθεί, θα απαιτηθούν νέα σκάνερ, ώστε να «διαβάζουν» όλα τα πιθανά είδη με τα οποία θα έχουν επισημανθεί τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Το θέμα συζητήθηκε και στην ΗΔΙΚΑ την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συναντήσεων της με το προεδρείο του ΠΦΣ. Οι φαρμακοποιοί ζήτησαν να σταλούν προς τα μηχανογραφικά προγράμματα οι προδιαγραφές διασύνδεσης και προσαρμογής τους στο νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι προδιαγραφές για τα νέα barcode scanner, «ώστε να είναι συμβατά με τη διαδικασία ανάγνωσης και ακύρωσης των QR από τις βάσεις δεδομένων (για τις διαδικασίες της αυθεντικοποίησης και της αποζημίωσης)». Σε εξέλιξη είναι έρευνα αγοράς για τις τιμές και τη συμβατότητα αυτών των scanner που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται τα μέλη του Συλλόγου «να μην προβούν σε αγορά μηχανημάτων, πριν αποσαφηνιστούν τα τεχνικά ζητήματα και λάβουν νεότερες οδηγίες από τον ΠΦΣ για όλες τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα».
Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες, γίνονται συζητήσεις για το πώς θα γίνεται η άυλη εκτέλεση της συνταγής, που μεταξύ άλλων, αφορούν και την ψηφιακή υπογραφή γιατρού και φαρμακοποιού και εντός του χρόνου στην ηλεκτρονική υπογραφή του ασφαλισμένου.
Φαρμακοποιοί και Πολιτεία συζητούν την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου «για την κατάργηση της ταινίας γνησιότητας και της υποχρέωσης επικόλλησής της στις συνταγές, ώστε να καταργηθεί τελείως η έντυπη συνταγή», όπως αναφέρει ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του.
Διαβάστε επίσης
Προμηθέας πρόγραμμα «Αξίζω να Γνωρίζω Plus ΙΙ»: Δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος στο Αγρίνιο