0 1 min 2 μήνες

Εκεχειρία στον Λίβανο – Οι διεθνείς αντιδράσεις και οι χαιρετισμοί

Πλήθος χωρών και θεσμικών εκπροσώπων χαιρέτισαν την συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για εκεχειρία στον Λίβανο. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις τονίζεται η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και στην Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι υπογράμμισε πως η συμφωνία αποτελεί «θεμελιώδες» βήμα για την αποκατάσταση της περιφερειακής σταθερότητας. Ταυτόχρονα, ευχαριστώντας το Παρίσι και την Ουάσιγκτον για τις προσπάθειές τους, ο κ. Μικάτι τόνισε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε τη δέσμευση «να ενισχύσει την παρουσία του στρατού στο νότιο τμήμα της χώρας», προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι «η συμφωνία αυτή πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για μια κατάπαυση του πυρός που αναμένεται πολύ καιρό, μπρος στα απερίγραπτα δεινά του πληθυσμού στη Γάζα» και προσέθεσε την άποψή του ότι «η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου περνάει από την εκλογή χωρίς καθυστέρηση νέου προέδρου της Δημοκρατίας».

Επίσης, οι κ.κ. Μπάιντεν και Μακρόν εξέδωσαν κοινή ανακοίνωσή, η οποία ανέφερε πως ΗΠΑ και Γαλλία θα εγγυηθούν πως η συμφωνία θα «τεθεί σε εφαρμογή εξ ολοκλήρου» και πως είναι «αποφασισμένοι να εγγυηθούν ότι η σύγκρουση αυτή δεν θα προκαλέσει νέο κύκλο βίας». Η ανακοίνωση υποστήριζε ακόμα πως η συμφωνία «θα προστατεύσει το Ισραήλ από την απειλή που εγείρουν η Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν από τον Λίβανο, θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για τη διαρκή αποκατάσταση της ηρεμίας και θα επιτρέψει την επιστροφή με κάθε ασφάλεια στα σπίτια τους των κατοίκων και στις δυο πλευρές της Μπλε Γραμμής», της μεθορίου Λιβάνου-Ισραήλ όπως έχει οριστεί από τον ΟΗΕ.

«Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην άμβλυνση των εντάσεων και στην εγκαθίδρυση ειρήνης και χαιρετίζουμε την συμφωνία εκεχειρίας που συνήφθη από τα εμπλεκόμενα μέρη», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Τουρκία χαιρέτισε, από την πλευρά της, την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο που επετεύχθη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα διαρκέσει, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να την εφαρμόσει πλήρως. «Είναι επιτακτική ανάγκη για τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να συμμορφωθεί πλήρως με την εκεχειρία και να αποζημιώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στον Λίβανο», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στον Λίβανο. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «για να υπάρξουν εγγυήσεις για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», πρέπει επίσης «να κηρυχθεί στη Γάζα το ταχύτερο δυνατό μια διαρκής και συνολική εκεχειρία».

Επίσης, η Γερμανία με τη σειρά της χαιρέτισε τη συμφωνία, με την υπουργό Εξωτερικών της, Ανναλένα Μπέρμποκ, να δηλώνει ότι είδε «αχτίδα ελπίδας για ολόκληρη την περιοχή». «Οι πληθυσμοί και στις δυο πλευρές των συνόρων θέλουν να ζήσουν με αληθινή ασφάλεια που διαρκεί», σχολίασε, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «επιτυχία για τη διπλωματία».

Για «κάποια ανακούφιση στους άμαχους πληθυσμούς του Λιβάνου και του βόρειου Ισραήλ, που υπέστησαν αδιανόητες συνέπειες κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της καταστροφικής σύρραξης» έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, κρίνοντας ωστόσο πως «καθυστέρησε πολύ». Η κατάπαυση του πυρός «πρέπει τώρα να μεταμορφωθεί σε διαρκή πολιτική λύση στον Λίβανο», προσέθεσε.

Ακόμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μίλησε για «πολύ ενθαρρυντική είδηση», πάνω απ’ όλα για «τον λιβανικό και τον ισραηλινό λαό που πλήττονται από τις μάχες». Ο Λίβανος έχει πλέον «την ευκαιρία να ενισχύσει την εσωτερική του ασφάλεια και τη σταθερότητά του χάρη στη μείωση της επιρροής της Χεζμπολάχ», ισχυρίστηκε.

«Είναι καιρός τα δεινά των αμάχων να τελειώσουν», έκρινε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας. Μάλιστα, «παροτρύνει όλα τα μέρη να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να δώσουν προτεραιότητα στη διπλωματία για να υπάρξει αποκλιμάκωση σε όλη την περιφέρεια», όπως ανέφερε το ελβετικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας πως η «κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας επείγουν επίσης».

«Είναι καλό πράγμα» το ότι κλείστηκε συμφωνία, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχοφ. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «είναι σημαντικό όλα τα μέρη να δεσμευτούν σε αυτήν τώρα ώστε η κατάσταση να μπορέσει να αποκλιμακωθεί και μπορέσουν οι πολίτες και στις δυο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια». «Είναι και παραμένει απελπιστικά απαραίτητη κατάπαυση του πυρός και στη Γάζα επίσης, ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων, καλύτερη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και αποκλιμάκωση της βίας στην περιφέρεια», συμπλήρωσε.

Η συμφωνία θα χρειαστεί «πολλή δουλειά» για να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή και διάρκεια της τόνισε η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, η Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ, σε ανακοίνωσή της με την οποία «καλωσόρισε» την εξέλιξη. «Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί την αφετηρία κρίσιμης διαδικασίας» για να αποκατασταθεί η ασφάλεια των αμάχων και στις δυο πλευρές της Μπλε Γραμμής, πρόσθεσε η κυρία Χένις-Πλάσχερτ.

Η διπλωματία της Αιγύπτου χαιρέτισε με τη σειρά της τη συμφωνία, εκφράζοντας την εκτίμησή της πως μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη αποκλιμάκωση.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.