Ο ενεργειακός τομέας της χώρας εξακολουθεί να είναι ευάλωτος απέναντι σε διεθνείς μεταβολές, και αυτό μπορεί να οδηγεί πολύ συχνά σε έκτακτη επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά, με κίνδυνο να αυξηθεί η ενεργειακή φτώχεια, προειδοποεί το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στη δέκατη Ανάλυση Επικαιρότητας για το 2024 .

Ωστόσο οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνουν ότι πέραν των διεθνών μεταβολών οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν με «καπέλο» 18% τη τιμή του ρεύματος και λόγω απωλειών δικτύου. Μάλιστα επισημαίνουν ότι η κατάσταση μέρα με τη μέρα αντί να βελτιώνεται επιδεινώνεται.

Ειδικότερα σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου το συγκεκριμένο φαινόμενο επιβαρύνει σημαντικά τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς αν και το κόστος των απωλειών το πληρώνουν μεν οι εταιρείες προμήθειας, ωστόσο το μετακυλίουν στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Αν ληφθούν υπόψη και οι απώλειες στην υψηλή τάση, οι οποίες είναι περίπου 2,35%, οι «επιδόσεις» της χώρα μας δείχνουν πως για κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνουν οι πολίτες, χρεώνονται επιπλέον 20% για τις απώλειες που προκύπτουν κατά την μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Εδώ θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες στην ΕΕ όπου το κόστος των απωλειών, έστω και έμμεσα, μετακυλίεται εξ ολοκλήρου στους καταναλωτές, χωρίς να αναλαμβάνουν μέρος του κόστους οι διαχειριστές δικτύων.

Στην χονδρική αγορά ενέργειας πάντως μέχρι στιγμής η μέση τιμή του Νοεμβρίου κλείνει στα 137 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι 52% ακριβότερα από τον Οκτώβρη. Ο Ιούλιος είναι ο δεύτερος υψηλότερος μήνας σε τιμή χονδρικής μέσα στο 2024 με 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μετά τον Ιούλιο επιδοτήθηκαν τα νοικοκυριά με 1,6 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλοβατώρα με σκοπό τουλάχιστον στα περισσότερα τιμολόγια να φτάσει το τελικό κόστος της κιλοβατώρας χωρίς ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα 15 λεπτά.

Οι νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αναμένονται να ανακοινωθούν, στις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και θα αφορούν τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις, καθώς στις επιχειρήσεις δεν έχουν δοθεί επιδοτήσεις από πέρσι.

Διαβάστε επίσης:

Εκρηκτικό ράλι στις τιμές του καφέ, σε υψηλό σχεδόν 50 ετών – Οι αιτίες της μεγάλης ανόδου

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων 500 εκατ. ευρώ – Στο 2,46% η απόδοση

Χατζηδάκης: «Προσοχή, να μην πάει χαμένη η προσπάθεια εργαζομένων και επιχειρήσεων – Ο λαϊκισμός απειλή για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.