Η απόσυρση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από την επικράτεια του Λιβάνου και η απόσυρση των μαχητών της Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο, εντός 60 ημερών, είναι δύο από τα βασικά σημεία της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ των δύο κρατών. Όπως αναφέρει το BBC, η συμφωνία βασίζεται στο ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του 2006.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, σύμφωνα με τους όρους της εκεχειρίας που τέθηκε σε εφαρμογή από τα ξημερώματα της Τετάρτης, μέσα στις επόμενες 60 ημέρες η Χεζμπολάχ θα απομακρύνει τους μαχητές και τα όπλα της «από την περιοχή μεταξύ της Μπλε Γραμμής – τα ανεπίσημα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ – και του ποταμού Λιτάνι».
Οι μαχητές της Χεζμπολάχ θα αντικατασταθούν από δυνάμεις του λιβανικού στρατού σε αυτήν την περιοχή, οι οποίοι θα διασφαλίσουν ότι οι υποδομές και τα όπλα της θα αφαιρεθούν και ότι δεν μπορούν να ξαναχτιστούν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ. Ο λιβανέζικος στρατός αναμένεται να αναπτύξει 5.000 στρατιώτες στο νόια τμήμα της χώρας στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Στο διάστημα των επόμενων 60 ημερών, το Ισραήλ συμφώνησε να αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις του, ενώ οι άμαχοι θα επιστρέψουν σταδιακά στις εστίες τους. Λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει διατυπώσεις που διασφαλίζουν το δικαίωμα και του Λιβάνου και του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Η συμφωνία βασίζεται στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία τερμάτισε τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με την απόφαση 1701, οι περιοχές νότια του ποταμού Λιτάνι θα πρέπει να είναι απαλλαγμένες από οποιοδήποτε ένοπλο προσωπικό ή όπλα εκτός από αυτά του λιβανικού κράτους και της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL). Και οι δύο πλευρές ωστόσο, κατήγγειλαν στη συνέχεια παραβιάσεις της συμφωνίας.
Η συμφωνία εκεχειρίας, θα παρακολουθείται, όπως ανακοινώθηκε, από τις ΗΠΑ και Γαλλία.
Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, τουλάχιστον 3.823 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Λίβανο από τον Οκτώβριο του 2023, στη μεγάλη πλειονότητά τους από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο πόλεμος ανάγκασε άλλους περίπου 900.000 πολίτες του Λιβάνου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.
Στην ισραηλινή πλευρά έχασαν τη ζωή τους 82 στρατιωτικοί και 47 πολίτες στις επιθέσεις και τις συγκρούσεις με τη Χεζμπολά, κατά τον επίσημο απολογισμό.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ανακοίνωση πως κλείστηκε συμφωνία έγινε ενώ το Ισραήλ σφυροκοπούσε χθες Τρίτη το κέντρο της Βηρυτού και το νότιο τμήμα της, προπύργιο της Χεζμπολά, σφοδρότερα παρά ποτέ αφότου άρχισε την εκστρατεία μαζικών αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της.
Ενώ δεν έμενε ούτε μια ώρα ωσότου να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε τις επιχειρήσεις του, πλήττοντας κτίριο στο κέντρο της λιβανικής πρωτεύουσας, κατόπιν διατάσσοντας κατοίκους του κεντρικού και του νότιου τμήματός του να απομακρυνθούν εσπευσμένα προτού βομβαρδίσει ενώ, από την πλευρά της, η Χεζμπολά ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα πως εξαπέλυσε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης εναντίον «νευραλγικών στρατιωτικών στόχων» στο Τελ Αβίβ και τα περίχωρά του.