Οι χήρες μοιάζει να είναι το προνομιακό εκείνο τμήμα της κοινωνίας που, ενώ χρήζει προστασίας, αποτελεί πεδίο καθαρού εμπαιγμού από την κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή που τα στελέχη της ΝΔ κατηγορούν την αντιπολίτευση για «λαϊκισμό» και κάνουν λόγω για… τρολ, όταν τα κόμματα θυμίζουν τι έλεγε ο πρωθυπουργός για την μείωση του ΦΠΑ. Ή όταν δείχνει να εξίσταται ο κ.Άδωνις Γεωργιάδης όταν του υπενθυμίζουν το πόρισμα Μπαχράκη για την ένταξη στα Βαρέα (ΒΑΕ) των νοσηλευτών και εργαζομένων σαν διασωστών στο ΕΚΑΒ. Γιατί τώρα εντοπίζει «υψηλό δημοσιονομικό κόστος». Αλλά για συνταξιουχικά δικαιώματα (Βαρέα) που θα ωριμάσουν μετά από τουλάχιστον 12 έτη…
Με την ίδια τακτική οι υπουργοί μιλούν για αυξήσεις αποδοχών και για… μειώσεις φόρων, χωρίς να εξηγούν πώς το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και συνταξιούχων είναι προτελευταίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις και μετά βίας πάνω από αυτό των Βουλγάρων. Και πώς γίνεται κάθε χρόνο το οικονομικό επιτελείο να υπολογίζει πλεόνασμα (εσόδων) 4,5 δισ. ευρώ (2,1% του ΑΕΠ) και βρισκόμαστε ήδη (τέλος Νοεμβρίου) με πλεόνασμα 6,6 δισ. ευρώ. Περισσότερα από 2 δισ. επιπλέον!
Ως προς τις συντάξεις χηρείας το όλο σύστημα είναι από άδικο έως εντελώς έωλο. Με την κυβέρνηση να αποφεύγει να το ρυθμίσει, φοβούμενη περισσότερο το πολιτικό παρά το δημοσιονομικό κόστος…
– Σε άλλες περιπτώσεις οι συντάξεις χηρείας μειώνονται στο εξευτελιστικό 35% μετά την 3ετία (δημόσιο), ενώ σε άλλες παραμένουν στο 70% (ιδιωτικός τομέας) σε περίπτωση εργασίας ή συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος. Μάλιστα για τις αγρότισσες αποκόπτεται εντελώς η βασική σύνταξη του (πρώην) ΟΓΑ, η οποία υπέχει θέση εθνικής σύνταξης.
– Ενώ για όλους τους συνταξιούχους επιτρέπεται ελεύθερα η εργασία, χωρίς πέναλτι εκ μέρους τους ΕΦΚΑ, στις περιπτώσεις της σύνταξης χηρείας επιβάλλεται μείωση στο μισό της παροχής (50%). Ακόμη και στα ορφανά, σε περίπτωση που αυτά αναγκαστούν να εργαστούν σαν φοιτητές/σπουδαστές, έστω και με μερική απασχόληση, επιβάλλεται αντίστοιχη τιμωρία…
– Ακόμη παραμένει εν ισχύι η υπουργική απόφαση που καταργεί την δεύτερη εθνική σύνταξη στις περιπτώσεις λήψης σύνταξης (και) εξ ιδίου δικαιώματος.
Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει χιλιάδες δικαιούχους να χαρακτηρίζονται οφειλέτες στον ΕΦΚΑ, καθώς το ταμείο θεωρεί ότι έλαβαν ή λαμβάνουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα. Και όταν κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που τους πιστώθηκαν, η ρύθμιση γίνεται αυτόματα από τον ΕΦΚΑ. Με αποτέλεσμα να περικόπτονται οι μηνιαίες αποδοχές σε σημείο πλήρους φτωχοποίησης των συνταξιούχων.
Τέλος, ως προς τις αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ η κυβέρνηση ανακοινώσε αναπροσαρμογές 2,4%, όταν αναζητήσουμε στον κρατικό προϋπολογισμό την αύξηση των δαπανών του ΕΦΚΑ για το 2025 (πλην των νέων συνταξιοδοτήσεων), βλέπουμε ότι το διατιθέμενο κονδύλι περιορίζεται σε μόλις 398 εκ. ευρώ. Ικανό για αυξήσεις μόλις 1,2%. (Ο λογαριασμός «βγαίνει» γιατί αποκλείονται των αυξήσεων οι 850.000 που έχουν «προσωπική διαφορά» και το 1,3 εκ. των επικουρικών συντάξεων…)