Αν κοιτάξετε τις διαδρομές των αεροπλάνων που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια παράξενα δεδομένα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το IFL Science, το ένα παράξενο δεδομένο είναι ότι τα αεροπλάνα δεν φαίνεται να ταξιδεύουν προς τους προορισμούς τους, ακολουθώντας ευθεία πορεία. Επίσης, άλλο ένα παράξενο δεδομένο είναι πως πολύ λίγα αεροπλάνα φαίνεται να πετούν πάνω από το Θιβέτ.
Όσον αφορά στο Θιβέτ, αυτό που γνωρίζουμε είναι είναι ότι περιέχει πολλά βουνά και υπερυψωμένα οροπέδια. Ενώ αυτό μπορεί να μην φαίνεται ως κάποιο πρόβλημα για τα αεροπλάνα, τα οποία μπορούν απλώς να πετάξουν ψηλότερα από τα βουνά, είναι ωστόσο ο βασικός λόγος για τον οποίο τα αεροσκάφη τείνουν να αποφεύγουν να πετούν πάνω από την περιοχή.
{https://x.com/IFLScience/status/1861817266402173327}
Γιατί τα αεροπλάνα δεν πετούν πάνω από το Θιβέτ
Ένα πρόβλημα με τις πτήσεις πάνω από το Θιβέτ είναι ότι οι οροσειρές προκαλούν πολλές αναταράξεις. «Με την πιο απλή έννοια, οι αναταράξεις είναι μια διαταραχή στον αέρα και δεν διαφέρουν από την κίνηση των κυμάτων και των θαλάσσιων ρευμάτων, αν δεν υπάρχουν εμπόδια στον δρόμο ενός εισερχόμενου κύματος, αυτό θα “ρέει” όμορφα, αλλά αν προσκρούσει σε έναν θαλάσσιο τοίχο – ας πούμε – θα σπάσει και μπορείτε να δείτε τη διαταραχή του κύματος», εξήγησε ο Ντάρεν Άνσελ, επικεφαλής της Διαστημικής και Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασαϊρ, σε άρθρο του στο The Conversation.
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Καθώς ο αέρας ρέει πάνω από ανθρωπογενείς κατασκευές και φυσικά εδάφη όπως τα βουνά, η ροή του αέρα διαταράσσεται και προκαλεί αναταράξεις στον αέρα πάνω και γύρω του. Έτσι, αν απογειωθείτε ή προσγειωθείτε σε ένα αεροδρόμιο που βρίσκεται κοντά σε μια οροσειρά ή σε λοφώδες έδαφος, τότε είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε αυτού του είδους τις αναταράξεις κατά τη διάρκεια και λίγο μετά την απογείωση».
Πηγή εικόνας: Unsplash | Ben Gao
Ενώ είναι δυνατόν να πετάξετε πάνω από το Θιβέτ, οι οροσειρές μπορεί να οδηγήσουν σε μια ανώμαλη διαδρομή. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ασφάλεια. Τα αεροπλάνα πετούν πολύ ψηλότερα από το μέσο υψόμετρο των 5.000 μέτρων στην περιοχή, αλλά σε περίπτωση αποσυμπίεσης της καμπίνας, που είναι ένα σπάνιο γεγονός, τότε οι πιλότοι μπορεί να χρειαστεί να κατέβουν περίπου στα 3.000 μέτρα πριν αναζητήσουν προσγείωση σε κοντινό αεροδρόμιο. Αυτό είναι ένα μικρό πρόβλημα αφού η κάθοδος σε αυτό το ύψος θα μπορούσε να προκαλέσει τη συντριβή του αεροπλάνου σε μια οροσειρά.
Για τους λόγους αυτούς, καθώς και για την έλλειψη περιοχών όπου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια αναγκαστική προσγείωση, τα αεροπλάνα που δεν προσγειώνονται στα αεροδρόμια της περιοχής, τείνουν να αποφεύγουν να πετούν πάνω από το Θιβέτ.