Σήμερα (2.12.24) κρίνεται ο προϋπολογισμός, η κυβέρνηση της και η πιστοληπτική ικανότητα της, καθώς θα καθορισθεί στη Βουλή αν θα κερδίσει το σχέδιο προϋπολογισμού του Μπαρνιέ την πλειοψηφία, θα αποφευχθεί με αυτόν τον τρόπο ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης του και έτσι η παραπέρα αύξηση του κόστους δανεισμού της Γαλλίας.
Τα αιτήματα τροποποίησης του προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2025, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ μάχεται για να παραμείνει στην εξουσία, θα κοστίσουν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ (10,6 δισεκατομμύρια δολάρια), δήλωσε προχθές (30.11.24) ο υπουργός προϋπολογισμού της χώρας, Σεν Μαρτέν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.
«Ο συμβιβασμός σχετικά με τη φορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας δεν χρηματοδοτείται πλήρως και δεν θέλω αυτό να γίνει με την αύξηση της φορολογίας του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Λοράν Σεν Μαρτέν, περιγράφοντας τις αναθεωρήσεις που επιδιώκει το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λε Πεν και άλλοι.
Η Λε Πεν, το κόμμα της οποίας έχει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, έχει εντείνει τις απειλές τις τελευταίες ημέρες ότι θα ρίξει την κυβέρνηση με πρόταση δυσπιστίας εάν δεν γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό. Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) διατύπωσε περαιτέρω αιτήματα για αλλαγές, ακόμη και αφού ο Μπαρνιέ απέσυρε τα σχέδια για αύξηση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια, σε μια βασική παραχώρηση προς την ακροδεξιά.
Ο βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού Ζαν – Φιλίπ Τανζί (Jean-Philippe Tanguy) δήλωσε στην εφημερίδα Les Echos το Σάββατο ότι το κόμμα θα υποστηρίξει πρόταση δυσπιστίας εάν η κυβέρνηση δεν αυξήσει τις συντάξεις σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Το RN θέλει επίσης ο Μπαρνιέ να εγκαταλείψει μια πρόταση για μείωση των επιστροφών φαρμάκων, τόνισε η Μαρίν Λε Πεν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα La Tribune χθες (1.12.24).
«Αυτό που θέλω είναι ο γαλλικός λαός και η οικονομία του να μην αφαιμαχθούν», δήλωσε η ίδια. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται εδώ και ένα δεκαπενθήμερο, αλλά προφανώς τα πράγματα δεν προχωρούν όπως θα θέλαμε».Οι βουλευτές προσπάθησαν να καλύψουν τις διευρυνόμενες τρύπες στα δημόσια οικονομικά και να καθησυχάσουν τους επενδυτές στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Αλλά η ψήφιση του νομοσχεδίου, με επικεφαλής τον Μπαρνιέ, ήταν αμφίβολη, καθώς η κυβέρνησή του δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία ψηφίζουν συμβατικά και κατά της τελικής έκδοσης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα πρέπει πιθανώς να βασιστεί σε μια συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό χωρίς να τον θέσει σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Οι βουλευτές της αριστερής αντιπολίτευσης έχουν απειλήσει να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας, μόλις συμβεί αυτό.
Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προωθήσει το τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης του νέου προϋπολογισμού το συντομότερο, δηλαδή σήμερα, μέσω της προαναφερθείσα συνταγματικής διάταξης, γεγονός που ενδεχομένως θα τον οδηγήσει στην πολιτική έξοδό του.
Οι ανησυχίες για τον προϋπολογισμό προκάλεσαν ένα ξεπούλημα των γαλλικών περιουσιακών στοιχείων, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κράτη.
Οι αυξανόμενοι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν θέσει τα ομόλογα της Γαλλίας υπό νέα πίεση τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων – ένα ευρέως παρακολουθούμενο μέτρο κινδύνου – έφτασε κάποια στιγμή τις 90 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012.Το εν λόγω premium μειώθηκε στις 81 μονάδες βάσης στα τελευταία λεπτά των συναλλαγών της Παρασκευής, καθώς οι αγορές χρήματος υπολόγισαν ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
To άρθρο Γαλλία: Σήμερα κρίνεται ο προϋπολογισμός, η κυβέρνηση και το δημόσιο χρέος της δημοσιεύτηκε στο NewsIT .