Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία Bora στη Ρόδο. Το νησί ακόμη μετράει τις πληγές του, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, τον οποίο επικαλέστηκε ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, το φαινόμενο που έπληξε τη Ρόδο είναι κατά 75% με 80% αντίστοιχο με αυτό της Βαλένθια με βροχόπτωση άνω των 300 χιλιοστών.
Ο Δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης κατέθεσε αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο για να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού που συγκάλεσε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Μιχάλης Θωμάτος, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη κο Χρήστο Ευστρατίου, περιέγραψαν με δραματικούς τόνους τα όσα βίωσε το νησί, στο οποίο έβρεχε επί 16 ώρες. Στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας, αλλά και εθελοντές, έδωσαν πολύωρη μάχη προκειμένου να απεγκλωβίσουν κόσμο από τα σπίτια αλλά και από τα αυτοκίνητά τους που είχαν ακινητοποιηθεί σε δρόμους και πλατείες εξαιτίας του τεράστιου όγκου βροχής.
{https://www.youtube.com/watch?v=SepMBdZfrIU}
Σύμφωνα με τη Ροδιακή, απεγκλώβισαν τουλάχιστον 80 ηλικιωμένους, παιδιά και γυναίκες από τα οχήματα ή τα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Υπήρξαν επίσης και διακομιδές τραυματιών στο Νοσοκομείο. Βάσει της επίσημης ανακοίνωσης του αρχηγείου του Πυροσβεστικού σώματος, στο νησί της Ρόδου έγιναν μέσα στο τελευταίο 48ωρο που διήρκεσε η κακοκαιρία 1.000 κλήσεις.
Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στην περιοχή Φαληράκι της Ρόδου. Ένα ξενοδοχείο «κρέμεται» ουσιαστικά στον αέρα, καθώς τα ορμητικά νερά από το ρέμα που βρίσκεται εκεί, παρέσυραν το υπέδαφος στο οποίο ήταν στερεωμένο, όπως και τα θεμέλια του κτιρίου, με αποτέλεσμα να γύρει. Επίσης η γέφυρα της περιοχής κατέρρευσε, με αποτέλεσμα ο οικισμός να έχει κοπεί στη μέση. Φερτά υλικά έχουν μεταφερθεί σε δρόμους αλλά και σε κατοικίες, ενώ μεγάλες είναι και οι ζημιές σε πολλά καταστήματα του παραλιακού μετώπου.
Λέκκας: Τα τρία κρίσιμα σημεία για την καταστροφή στη Ρόδο
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, σχετικά με τις καταστροφές από την κακοκαιρία στη Ρόδο. «Πρέπει να δούμε τρία πράγματα σχετικά με την καταστροφή στη Ρόδο. Πρώτον είναι ο κίνδυνος. Ο κίνδυνος στην προκειμένη περίπτωση είναι η έντονη βροχόπτωση, η οποία ήταν σε μεγάλα ύψη, καθώς ξεπέρασε τα 400 χιλιοστά και έφτασε το 75% της βροχόπτωσης της Βαλένθια. Δεύτερον, πρόβλημα ήταν η ραγδαιότητας της βροχόπτωσης, καθώς ανά διαστήματα είχαμε πολύ έντονη βροχόπτωση. Και τρίτον, ένα φαινόμενο που διογκώθηκε και από την κλιματική κρίση».
Σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές στη Ρόδο τόνισε ο καθηγητής: «Δεν θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα, καθώς έχουμε κληρονομήσει έναν δομημένο ιστό και τεχνικά έργα της δεκαετίας του 60 και του 70. Ο αγωγός της Ιαλυσού ή η γέφυρα στο Φαληράκι που κατέρρευσε δεν μπορούσαν να αντέξουν την κακοκαιρία».
Σε ερώτηση γιατί δεν ελέγχθηκε η συγκεκριμένη γέφυρα, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο κάτι τέτοιο καθώς στη Ρόδο υπάρχουν τουλάχιστον 150 γέφυρες. Το πρόβλημα είναι δύσκολο να λυθεί. Στην Ιαλυσό για παράδειγμα έχουμε ένα ποτάμι 1,5 χιλιόμετρο που διανύει την περιοχή, το οποίο την δεκαετία του 80 το σκεπάσαμε. Η διατομή του ποταμού είναι ελάχιστη και δεν μπορεί να παραλάβει τα φορτία που έχουμε αυτό το χρονικό διάστημα. Η λύση λοιπόν είναι να κατεδαφιστεί όλο αυτό το οικοδόμημα του 1,5 χιλιομέτρου και να μείνει ανοιχτό πάλι το ποτάμι, πράγμα που έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος».
«Είναι μεγάλος ο προβληματισμός που έχουμε για το τι θα πρέπει να γίνει από δω και πέρα, ειδικότερα και με την εξέλιξη της κλιματικής κρίσης. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα και δεν είναι εύκολες οι λύσεις. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη πως έχουν τα πράγματα, εκεί είναι το θέμα. Συνεχίζουμε τις ίδιες δράσεις χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν την κλιματική αλλαγή και τα νέα δεδομένα», κατέληξε ο κ. Λέκκας.