0 1 min 3 εβδομάδες
Παραδοχή Ζελένσκι: «Ο στρατός μας δεν έχει τη δύναμη να ανακαταλάβει εδάφη»
Την αδυναμία του ουκρανικού στρατού να ανακαταλάβει με πόλεμο τα εδάφη που ελέγχει η Ρωσία παραδέχτηκε ο Ζελένσκι .

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η χώρα του επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου μέσω διπλωματίας, τηρώντας μια διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με την επιστροφή των χαμένων εδαφών, ενώ θεωρεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της χώρας.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo News στο προεδρικό μέγαρο του Κιέβου, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι έχουν σκοτωθεί Βορειοκορεάτες στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη δυτική Ρωσία για να πολεμήσουν στο πλευρό της Μόσχας στον πόλεμο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι τελικά θα χρησιμοποιηθούν ως «κρέας για τα κανόνια» στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης.

Με τη Ρωσία να προελαύνει ταχύτερα στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η υποστήριξη της χώρας του από τους εταίρους της «δεν είναι αρκετή» και κάλεσε το ΝΑΤΟ να καλέσει το Κίεβο για συνομιλίες ένταξης με τη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία το συντομότερο δυνατό.

Απαντώντας στις ερωτήσεις στα ουκρανικά, παραδέχθηκε με ειλικρίνεια ότι είναι δύσκολο να ανακαταληφθούν με τη βία ορισμένα από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

«Ο στρατός μας δεν έχει τη δύναμη να το κάνει αυτό. Αυτό είναι αλήθεια», είπε. «Πρέπει να βρούμε διπλωματικές λύσεις».

Αλλά συνέχισε λέγοντας ότι τέτοια βήματα θα μπορούσαν να εξεταστούν «μόνο όταν γνωρίζουμε ότι είμαστε αρκετά ισχυροί» ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ απαραίτητη για την ασφάλεια και την ευημερία της Ουκρανίας, υπογράμμισε ότι ο πόλεμος έχει εισέλθει σε μια «περίπλοκη περίοδο».

Υποδηλώνοντας την ετοιμότητα της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί την επιστροφή μέρους των κατεχόμενων περιοχών μετά το τέλος της σύγκρουσης, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, οι παρατηρήσεις του φαίνεται να αποτελούν μια μετατόπιση από τη μακροχρόνια θέση του ότι η χώρα του θα αγωνιστεί για την ανάκτηση όλων των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία.

Η προειδοποίηση του Ζελένσκι για τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την εκτίμησή του για την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες που έχουν παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία και έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Τόνισε όμως ότι χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Ο 46χρονος πρόεδρος δεν είπε πόσοι βορειοκορεάτες στρατιώτες, που μεταφέρθηκαν αρχικά στην ανατολική Ρωσία τον Οκτώβριο, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε μάχες εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι περίπου 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στη ρωσική περιοχή Κουρσκ που συνορεύει με την Ουκρανία, αλλά το Κίεβο πρέπει «να έχει αποδείξεις» προτού αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Προέβλεψε ότι πολλοί Βορειοκορεάτες στρατιώτες θα σταλούν στο μέλλον στην πρώτη γραμμή του πολέμου και είναι «αδιαμφισβήτητο» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα τους χρησιμοποιήσει «ως κρέας για τα κανόνια» για να μειώσει τις απώλειες του στρατού της χώρας του.

Αυτό που μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία μακροπρόθεσμα, είπε, είναι ότι οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες θα έχουν εκπαιδευτεί από τον ρωσικό στρατό σε πραγματικές συνθήκες πολέμου, καθώς επιδιώκουν να αποκτήσουν γνώσεις σύγχρονου πολέμου, όπως η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων πρόσφατων τεχνολογιών.

Προειδοποίησε ότι θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην Ασία και αλλού αν φέρουν τέτοια τεχνογνωσία πίσω στη Βόρεια Κορέα.

Ο Ζελένσκι προσβλέπει σε νέες συνομιλίες με Τραμπ 

Η συνέντευξη, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, δόθηκε καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φθάσει σε κρίσιμη καμπή, με τα ερωτήματα που προκύπτουν επίσης σχετικά με το αν η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ήταν ο ίδιος στην εξουσία, λέγοντας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο σε μία ημέρα αν εκλεγόταν, χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Τραμπ και η ομάδα του γνωρίζουν τη θέση της Ουκρανίας και το «σχέδιο νίκης» της, το οποίο αποσκοπεί στο να τη φέρει σε «ισχυρή θέση» ώστε να επιτρέψει τη διεξαγωγή διπλωματίας.

«Μελετούν το σχέδιο και θα ακούσουμε από αυτούς. Αλλά δεν θα υπάρξει καμία συνθηκολόγηση από την πλευρά της Ουκρανίας», δήλωσε. «Αυτό είναι γεγονός και νομίζω ότι το καταλαβαίνει».

Ο Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε τελευταία φορά με τον Τραμπ αυτοπροσώπως τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι υπολογίζει σε πρόσθετες συνομιλίες με τον επερχόμενο πρόεδρο για να εξηγήσει «ορισμένα πράγματα με περισσότερες λεπτομέρειες».

Εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας ανησυχίας για την εμβάθυνση της συνεργασίας της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα, φέρνοντας μια τρίτη χώρα στον συνεχιζόμενο 33μηνο πόλεμο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε την Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε στόχους στο ρωσικό έδαφος.

Η έγκριση του Μπάιντεν τον περασμένο μήνα για τη χρήση των Τακτικών Πυραυλικών Συστημάτων του Στρατού, ή ATACMS, αντανακλά τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας πριν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου ο Τραμπ, ο οποίος ήταν επιφυλακτικός απέναντι στη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Έκτοτε, και οι δύο πλευρές έχουν εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις τους, με τη Ρωσία να εκτοξεύει για πρώτη φορά στην Ουκρανία έναν νέο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να εξοπλιστεί με πυρηνικές κεφαλές.

Ο Πούτιν δήλωσε στα μέσα Νοεμβρίου ότι η κίνηση αυτή ήταν απάντηση στην Ουκρανία που εκτόξευσε πυραύλους που προμήθευε η Δύση στη Ρωσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.